Za vznik nového "britského Hollywoodu" může i Harry Potter

Vydáno: 13.06.2012 17:47 - Amaya Tomanová | foto: Warner Bros.

Warner Bros. vybudovali na okraji Londýna nová filmová studia, ve kterých se mohou natáčet dva velkorozpočtové snímky naráz. Komplex vyrostl v místech bývalé továrny Rolls-Royce.
Nový "britský Hollywood", nejnovější investiční počin společnosti Warner Bros., se nachází na okraji Londýna na ploše o rozloze osmdesáti hektarů. Investice činila v přepočtu více než tři miliardy korun. Součástí špičkových televizních a filmových ateliérů s názvem Warner Bros. Studios Leavesden je například i jedna z největších vytápěných kójí pro natáčení podvodních scén v Evropě, tři televizní studia a čtyřicetihektarový exteriér pro snímání krajinek. Nebýt úspěchu harrypotterovské ságy, obří komplex by zde nejspíš nikdy nevznikl.
Prostory bývalé továrny Rolls-Royce nejsou filmováním tak úplně nedotčené. V roce 1995 se zde natáčela bondovka Zlaté oko, některé scény z Epizody I Hvězdných válek či Temného rytíře. Právě zde také vznikla řada scén z posledního dílu Harryho Pottera.
Rozloha Leavesdenu je zhruba o polovinu větší než losangeleská warnerovská studia, momentálně jsou zde zaměstnány čtyři stovky lidí, přičemž na každou další produkci se bude najímat dalších až pět set zaměstnanců. Podle agentury Reuters představuje investice ze strany Warneru především výraz neochvějné důvěry v britský filmový průmysl - o to cennější vzhledem k ekonomické krizi, jež momentálně sužuje Evropu. "Věříme v budoucnost britského filmu, a obecně filmový průmysl, a hodláme zde natáčet své filmy i televizní seriály," řekl prezident britské pobočky Warner Bros. Josh Berger.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY