TV tipy: Drsná dramata a intelektuální zábava

Vydáno: 15.06.2012 16:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hodně zajímavou a zvláštní kombinaci filmů nabízí akutální televizní program. Na jedné straně zaujmou drsná, napínavá a mnohdy nekompromisní dramata, na straně druhé je možné zapojit mozek a užít si ryze intelektuální zábavu.
Smrt v Benátkách (Morte a Venezia) (pátek 15. 6., ČT2, 20.55 - 23.05)
Plakát filmu Smrt v BenátkáchPro současného diváka je italsko-francouzská adaptace slavného románu Thomase Manna možná těžko stravitelná, přesto by neměla uniknout pozornosti všech milovníků klasické filmařiny. Režírující Luchino Visconti tu nikterak nespěchá a děj nechává plynout jen velmi pomalu, podmalovává ho nádhernou hudbou Gustava Mahlera a velký prostor věnuje divácké představivosti, která by měla pracovat na plné obrátky. Na Oscara za kostýmy nominovaný snímek se silně homosexuálním podtextem zkrátka není pro každého a prožitek z něj závisí na momentální náladě.
Synopse: Hudební skladatel Gustav von Aschenbach (Dirk Bogarde) se po srdečním záchvatu zotavuje v Benátkách. Zde nejen obdivuje místní nádherné prostředí, ale také se platonicky zamiluje do nadpozemsky krásného chlapce Tazia (Björn Andresen), s nímž ovšem nikdy nepromluví. Na sklonku života tak poznává něco zcela nového.
Zajímavost: V románové předloze není hlavní hrdina hudební skladatel, ale spisovatel.

Mezinárodní trailer filmu Smrt v Benátkách

Hráči se smrtí (Flatliners) (pátek 15. 6., Nova, 23.50 - 02.05)
Plakát filmu Hráči se smrtíSolidní a svižně natočený thriller patří k tomu lepšímu z filmografie nevyzpytatelného Joela Schumachera. Tomu se povedla vytvořit potřebná atmosféra, obsadil zajímavé a tehdy ještě ne úplně profláklé herce (Kiefer Sutherland, Julia Roberts, Kevin Bacon) a vsadil na vždy atraktivní téma posmrtného života. Ale právě naivní a ke konci skoro hloupý scénář sráží výsledek jen někam na úroveň příjemných a lehce nadprůměrných jednohubek.
Synopse: Student medicíny Nelson Wright (Kiefer Sutherland) podstoupí odvážný pokus a přivede se do stavu klinické smrti, aby zjistil, zda existuje posmrtný život. Experiment však na něm zanechá následky v podobě zbystření smyslů a nočních můr. Ani to však neodradí jeho přátele od podobných činů.
Zajímavost: Po dvanácti letech si Kevin Bacon zahrál s dalším členem rodiny Sutherlandů. Předtím to byl otec Donald a zde jeho syn Kiefer.

Originální trailer filmu Hráči se smrtí

Odsouzeni k boji (Battle for Haditha) (sobota 16. 6., ČT2, 22.40 - 00.15)
Plakát filmu Odsouzeni k bojiHodně zajímavé válečné drama, jímž na sebe upozornil nadějný Nick Broomfield, kráčí dokumentaristickou cestou. Poměrně se mu daří vytvářet autentický dojem a tím pádem zasáhnout diváka, který se vcítí do postav, na citlivých místech. Emocionálně nesmírně silný film rozhodně nikoho nešetří a snaží se o nestranný náhled na irácký konflikt. K celkovému pozitivnímu dojmu přispívá i obsazení vesměs neznámými tvářemi. Větší chyby tu prakticky nenajdete.
Synopse: Tématem snímku je událost, k níž došlo v listopadu 2005 v iráckém městě Haditha, kde místní armáda spáchala atentát na příslušníka amerického námořnictva. Síly NATO poté jako odvetu postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí.
Zajímavost: Film byl kompletně natočen v Jordánsku a irácké uprchlíky a některé členy americké armády využil tvůrce jako poradce a herce.

Oficiální trailer filmu Odsouzeni k boji

Zaříkávač koní (The Horse Whisperer) (neděle 17. 6, ČT2, 21.50 - 00.35)
Český plakát filmu Zaříkávač koníHlavní devízou romantického dramatu je Robert Redford, který je kromě hlavní role zodpovědný i za režii. Jako herec má charismatu na rozdávání a kooperace s Kristin Scott Thomas a tehdy začínající Scarlett Johansson funguje výborně, jako režisér však malinko selhává. Jednoduchou zápletku se snaží oživit dlouhými a kýčovitými záběry na krásnou krajinu a prostor dává až příliš mnoha dialogům. Film ale nejvíce sráží do kolen úmorná a na žánr dost netypická (takřka tříhodinová) stopáž.
Synopse: Život čtrnáctileté Grace (Scarlett Johansson) se změní v momentě, kdy utrpí těžkou autonehodu, při níž se zraní také její milovaný kůň. Její matka (Kristin Scott Thomas) se tak musí pokusit vrátit dceři štěstí, k čemuž má dopomoci slavný zaříkávač koní Tom Booker (Robert Redford). Netrvá dlouho a gentlemanský rančer si získává srdce obou žen.
Zajímavost: Šlo o první film, v němž Robert Redford režíroval sám sebe.

Originální trailer filmu Zaříkávač koní

Stíny a mlha (Shadows and Fog) (pondělí 18. 6., Barrandov, 12.45 - 14.40)
Plakát filmu Stíny a mlhaŽánrově nevyhraněný a značně kafkovský snímek patří k tomu nejbizarnějšímu, co kdy legendární Woody Allen natočil. V prapodivné směsici krimi, komedie, dramatu a mysteriózna najdeme na jedné straně perfektní herecké výkony (Mia Farrow, John Malkovich, Kathy Bates a další) a hutnou atmosféru, na straně druhé se ale divák příliš nebaví, za což do značné míry může překombinovaný a až moc intelektuální scénář. Jeden z mála experimentů v dlouhé kariéře slavného tvůrce.
Synopse: Úředníčka Kleinmana (Woody Allen) vzbudí několik mužů, kteří chtějí polapit řádícího vraha, a nařídí mu, že jim musí pomoci. Vyděšený a zoufalý muž tak bloudí mlhou a v podstatě netuší, co se po něm vlastně chce. Postupně se zaplétá do série zvláštních událostí, které ovlivní jeho další život.
Zajímavost: Celý film je natočen ve studiu a kulisy městečka zabraly dva a půl tisíce metrů čtverečních.

Originální trailer filmu Stíny a mlha

Persona (Persona) (pondělí 18. 6., ČT2, 20.50 - 22.10)
Plakát filmu PersonaŠvédské drama uznávaného Ingmara Bergmana je v první řadě nefalšovaným hereckým koncertem Bibi Andersson a Liv Ullmann. Obě spolu záměrně vytváří tak dokonalý kontrast, až z toho někdy mrazí. Snímek ale nabízí i spoustu myšlenek a jeho kompozice je poměrně komplikovaná, vyžaduje tudíž plnou pozornost po celou dobu. Ač kromě začátku nikdy zcela nestrhne, za pozornost rozhodně stojí. Pro milovníky klasické evropské kinematografie by mělo jít o povinnost.
Synopse: Herečka Elisabeth (Liv Ullmann), která se rozhodla protestně mlčet, prožívá zvláštní vztah se svou ošetřovatelkou Almou (Ingmar Bergman), jež naopak mluví poměrně ráda a své klientce se svěřuje. Jejich vzájemné pouto se posiluje a nikdo netuší, jakým způsobem vše skončí.
Zajímavost: Ingmar Bergman se během natáčení zamiloval do Liv Ullmann, kterou si později také vzal.

Mezinárodní trailer filmu Persona

Proposition (The Proposition) (pondělí 18. 6., ČT2, 22.10 - 23.55)
Plakát filmu PropositionOjedinělý pokus o moderní western snese přísnější měřítka a skoro mrtvému žánru nedělá žádnou ostudu. Režírující John Hillcoat od začátku pohltí temně depresivní atmosférou, úchvatnou a minimalistickou hudbou Nicka Cavea, krásnou kamerou a výtečnými herci, kterým jasně kraluje John Hurt v malé roli. O to větší škoda je, že scénář je nedotažený a soustředí se na zbytečně mnoho věcí a postav, čímž prakticky znemožňuje divákovi emoční účast v ději.
Synopse: Charlie Burns (Guy Pearce) se společně se svými bratry (Danny Huston a Richard Wilson) pohybuje za hranou zákona. Kapitán Stanley (Ray Winstone) ho však jednoho dne zatkne, dá mu ale šanci na vykoupení - najít jednoho z bratrů a zabít ho. Úkol je to ovšem obtížný a morálně téměř nemožný.
Zajímavost: Kostýmy byly vyrobeny ručně, aby vypadaly co nejautentičtěji.

Originální trailer filmu Proposition

Špinavá hra (Play Dirty) (středa 20. 6., Barrandov, 21.05 - 23.35)
Plakát filmu Špinavá hraBrutální, ironické a dost cynické válečné drama má do klasické žánrové škatulky na míle daleko. Osobitý režisér André De Toth si natáčení evidentně užil a snímek zalidnil většinou nesympatickými postavami, které nedělají zrovna hezké věci. Celková nálada je spíše béčková a dobře to vědí i zúčastnění herci, z nichž nejznámější je Michael Caine. Nejspíše ze všech těchto důvodů se v našich končinách tento kousek prakticky nevysílá. Jedinečnou možnost byste tak neměli propásnout.
Synopse: Skupina vojáků pod vedením plukovníka Masterse (Nigel Green) podniká za druhé světové války v Africe průzkumné akce daleko za hranice území nepřítele. Jednou zde objeví domnělý sklad paliva německých vojsk. Ten má zničit jednotka kapitánů Douglase (Michael Caine) a Leeche (Nigel Davenport). Během akce ale dojde ke změně plánů.
Zajímavost: Film se natáčel převážně ve Španělsku.

Neoficiální trailer filmu Špinavá hra

Dokonalá vražda (A Perfect Murder) (středa 20. 6., Nova, 22.50 - 01.00)
Plakát filmu Dokonalá vraždaTisíckrát omílaný a značně klišovitý příběh v tomto případě poměrně baví. Andrew Davis spoléhá na první signální a svěží režií, slušně vytvořenou atmosférou a fantasticky hrajícím Michaelem Douglasem, kterého doplňují slušná Gwyneth Paltrow a nevýrazný Viggo Mortensen se mu daří zakrývat většinu nedostatků. Výsledku tak škodí jen fakt, že scénář si hraje na chytřejší, než ve skutečnosti je a konec je možná ostudně fádní.
Synopse: Obchodník Steven (Michael Douglas) neprožívá nejlepší období a je ve velké finanční tísni. Jedinou možností, jak odvrátit konkurz na svou společnost, je vražda jeho zámožné manželky Emily (Gwyneth Paltrow). Tu má spáchat její milenec David (Viggo Mortensen), kterého Steven vydírá. Jenomže situace se nepříjemně zamotá.
Zajímavost: Obrazy, které jsou vidět u Davida v domě, namaloval sám Mortensen.

Oficiální trailer filmu Dokonalá vražda

Východní přísliby (Eastern Promises) (čtvrtek 21. 6., Barrandov, 22.35 - 00.25)
Plakát filmu Východní příslibyVýtečný thriller Davida Cronenberga si nebere servítky a příliš toho neskrývá. Drsné a syrové akční scény doplňuje hutná atmosféra špinavého Londýna a výborně napsané postavy. Viggo Mortensen podává životní výkon, o moc pozadu nezůstává ani Vincent Cassel a nad oběma ční Armin Mueller-Stahl. Hlavním trumfem podařeného filmu je naprostá realističnost a uvěřitelnost. K úplné dokonalosti tak chybí snad jen větší komplexnost příběhu a propracovanější a ne tak překotný závěr.
Synopse: Nikolaj Južin (Viggo Mortensen) pracuje pro jednu význačnou mafiánskou rodinu a jeho hlavní vlasností je loajalita. Ta projde těžkou zkouškou v momentě, kdy porodní asistentka Anna (Naomi Watts) objeví deník ruské dívky, která zemřela při porodu a nenapadne ji nic lepšího než začít pátrat v její minulosti.
Zajímavost: V rámci přípravy na roli se Mortensen vydal do Ruska, kde se pohyboval bez překladatele a snažil se zachytit mentalitu a přízvuk místních lidí.

Oficiální trailer filmu Východní přísliby

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY