Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 6. 2012 - 14. 6. 2012

TV tipy: Kvalitní zážitky od těch nejlepších režisérů

Vydáno: 08.06.2012 14:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Paramount Pictures

Jestli patříte k těm, které ke sledování filmu naláká jméno režiséra, měli byste v následujícím televizním týdnu zbystřit. V programu se objeví taková jména jako Hitchcock, Allen nebo Visconti. O kvalitě tedy nemůže být pochyb.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Psycho (Psycho) (sobota 9. 6., Prima Cool, 00.30 - 02.25 / 03.55 - 06.10)
Český plakát filmu PsychoVynikající a přímo legendární thriller mistra napětí Alfreda Hitchcocka neztratil ani po více než padesáti letech nic ze své děsivosti a úžasně budované atmosféry a napětí. Je to zejména mistrnou režií, výborným scénářem a dokonalými hereckými výkony Anthonyho Perkinse a Janet Leigh. Minimálně veleslavnou scénu ve sprše znají i ti, kteří film nikdy neviděli. Tady jsou zkrátka všechna další slova zbytečná. Doplním snad jen to, že snímek se dočkal čtyř nominací na Oscara.
Synopse: Norman Bates (Anthony Perkins) je vedoucí motelu, který se nachází v jeho starém a ponurém domě. O tom, že ale rozhodně není místem vhodným k odpočinku, se přesvědčí mladá a atraktivní Marion Crane (Janet Leigh), která se zde ubytuje. Protože o sobě nepodává žádné zprávy, po jejích stopách se vydávají její sestra (Vera Miles) a soukromý detektiv (Martin Balsam). To, co nacházejí, je ale čím dál tím víc zneklidňuje.
Zajímavost: Jelikož je film černobílý a krev musela mít tmavší barvu než ta skutečná, použili tvůrci čokoládový sirup.
Originální trailer filmu Psycho

Baron Prášil (sobota 9. 6., Barrandov, 11.40 - 13.35)
Plakát filmu Baron PrášilV mnohém nadčasové dílo slavného a u nás bohužel stále nedoceněného Karla Zemana je typickou ukázkou jeho práce. Perfektní triková a vizuální stránka uspěje i v dnešní době, stejně jako výtečné výkony tehdejší herecké elity v čele s Milošem Kopeckým. Tvůrce tu dostal obrovskou možnost popustit uzdu své bohaté a nekonečné fantazii, čehož také náležitě využil. Na závadu snad může být jen určitá naivita a lehká infantilita celého příběhu.
Synopse: Ocitáme se v osmnáctém století v malém městečku, které je okupováno Turky. Během divadelního představení se tu objeví starý voják (Miloš Kopecký) tvrdící o sobě, že je Baron Prášil. Předváděnou hru na motivy jeho osudů tak začne uvádět na pravou míru.
Zajímavost: Snímkem se inspiroval i známý Terry Gilliam a posléze natočil svou vlastní variaci.
Japonský trailer filmu Baron Prášil

Nepříjemná pravda (An Inconvenient Truth) (sobota 9. 6., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / neděle 10. 6., 09.10 - 10.50)
Plakát filmu Nepříjemná pravdaSugestivní dokument, s nímž bývalý kandidát na prezidenta USA Al Gore ohromil svět. Na základě své přednášky o globálním oteplování Země stvořil společně s režisérem Davisem Guggenheimem snímek, který tuto probíranou tematiku značně zpopularizoval. Ač někdy trochu manipuluje s fakty, jeho poselství je poměrně alarmující a jasné. Pokud o této problematice něco málo víte, váš názor by se změnit neměl. Úderný a svižně natočený film získal také Oscara za nejlepší dokument a píseň.
Synopse: Mají-li pesimistické hlasy většiny světových klimatologů pravdu, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných následků. Jedním z nich by byly i extrémní změny počasí, které by postupně změnily i tvář naší planety a života na ní.
Zajímavost: Když vyšel snímek na DVD, jeho obal byl vyroben ze stoprocentně recyklovatelného kartonu.
Originální trailer filmu Nepříjemná pravda

9. rota (9. rota) (sobota 9. 6., ČT2, 22.45 - 01.00)
Plakát filmu 9 rotaSolidní ukázka současného ruského filmu takřka v ničem nezaostává za populárnějším Hollywoodem - skvělá výprava, charismatičtí herci a hodně zajímavý vizuál a režie Fjodora Bondarchuka balancující na hranici kýče, kterou ovšem občas překročí. Potěší také pokus o nestranný náhled na konflikt v Afghánistánu a několik povedených akčních scén, které jsou místy hodně brutální. Na škodu je pouze přehnaná stopáž a s ní související rozvleklý začátek.
Synopse: Skupina ruských vojáků prochází klasickými vojenskými pravidly - nejprve tvrdý výcvik, jenž se posléze uplatňuje v drsných a místy nelidských podmínkách afghánských bojišť. Zdejší jednotky ale pochopitelně hornatý a nevyzpytatelný terén znají lépe, tudíž mají značnou výhodu, které se nebojí využít.
Zajímavost: Do produkce náročného projektu se zapojili také prezidenti Ukrajiny a Uzbekistánu.
Mezinárodní trailer filmu 9. rota

Lidice (neděle, 10. 6., ČT1, 20.00 - 22.00)
Plakát filmu LidiceRyze průměrný, prvoplánově slzopudný a velmi ambiciózní projekt doplatil hlavně na změnu režiséra, jímž se nakonec stal Petr Nikolaev. Tomu se sice povedla fungující vězeňská linie, ústřední příběh Lidic se mu však vymkl z rukou a potenciál, který se v něm skrýval, hrubě nevyužil. Ať už mluvíme o absenci emočně silných scén, některých křečovitých hereckých výkonech (s čestnou výjimkou Karla Rodena a Jana Budaře) nebo trestuhodně nezajímavém scénáři, nenajdeme nic, co by vzbuzovalo větší vzrušení. Přesto za jedno vidění film stojí, už jen kvůli tomu, abychom se s odstupem času přesvědčili o tom, o jak promarněnou šanci šlo.
Synopse: František Šíma (Karel Roden) v návalu vzteku zabije svého syna, za což ho stihne spravedlivý trest. Během jeho pobytu ve vězení ale dojde ke smutné události a jeho rodná obec Lidice je vypálena a všichni obyvatelé zabiti nebo odvlečeni. Aniž by to tušil, stává se jediným žijícím občanem Lidic, na němž později spočine tíha historického okamžiku.
Zajímavost: Původní režisérkou byla Alice Nellis, ta ovšem dva měsíce před zahájením prací musela kvůli borelióze z natáčení odstoupit.
Originální trailer filmu Lidice

Hádej, kdo přijde na večeři (Guess Who's Coming To Dinner) (neděle 10. 6., ČT2, 22.35 - 00.20)
Plakát filmu Hádej, kdo přijde na večeřiKlasické romantické komediální drama stojí hlavně na brilantní režii Stanleyho Kramera, výtečném a oscarovém scénáři plném břitkých dialogů a perfektních hercích, mezi nimiž vynikají Spencer Tracy, Sidney Poitier a zejména Oscarem oceněná Katharine Hepburn. Dnešní divák ocení také nadčasový příběh zkoumající lidskou povahu ve všech jejích aspektech a rasismus. Byť zub času zanechal na snímku větší stopy, celkový dojem to pokazí jen málo.
Synopse: Přitažlivá a sympatická Joey Drayton (Katharine Houghton) oznámí svým rodičům (Spencer Tracy a Katharine Hepburn), že má vztah s lékařem Johnem Prenticem (Sidney Poitier), s nímž chce vstoupit do manželství. Na tom by nebylo nic divného, kdyby John nebyl černoch. Rodina se s jeho barvou pleti smířit nehodlá, i když charakter a odborná erudice, jimiž disponuje, jí poměrně imponují.
Zajímavost: Spencer Tracy zemřel pouhých sedmnáct dnů po skončení natáčení.
Originální trailer filmu Hádej, kdo přijde na večeři

Rocco a jeho bratři (Rocco e i suoi fratelli) (pondělí 11. 6., ČT2, 20.50 - 23.40)
Plakát filmu Rocco a jeho bratřiItalsko-francouzské drama režiséra Luchina Viscontiho je proslavené hlavně tím, že udělalo hvězdu z tehdy neznámého Alaina Delona. Kromě něj uvidíte i další proslulé tváře Annie Girardot a Claudii Cardinale. Takřka tříhodinová stopáž je s odstupem času na škodu a některé věci vysvětluje až zbytečně zdlouhavě a pro někoho dost teatrálně, většina snímku je ale v rámci možností strhující a dost civilní. Patříte-li k fandům italského neorealismu, potažmo starých evropských kousků, toto si prostě nemůžete nechat ujít.
Synopse: V centru dění je pětice bratrů, kteří přicházejí z venkova do velkého města s vidinou lepších zítřků. Hodný Rocco Parondi (Alain Delon) na sebe bere neúnosné finanční závazky a vzdává se lásky, jen aby ochránil před vězením Simoneho (Renato Salvatori), který zabil jeho milovanou. V důsledku tohoto činu se v ohrožení ocitá i zbytek rozvětvené rodiny.
Zajímavost: Premiérové uvedení filmu v USA bylo zkráceno o třicet minut, protože tamní distributoři ho vyhodnotili jako příliš násilný.
Mezinárodní trailer filmu Rocco a jeho bratři

Pan Rosnička (The Weather Man) (středa 13. 6., Nova Cinema, 22.25 - 00.25 / čtvrtek 14. 6., 01.20 - 03.20)
Plakát filmu Pan RosničkaNenáročná komedie je plná lehkého humoru a servíruje několik mrazivých životních pravd. Režírující Gore Verbinski si hlavu příliš nelámal a fádní příběh oživil svým typickým stylem, jemuž dominuje působivé vizuální ztvárnění. K lepšímu výkonu donutil také Nicolase Cage, kterému zdatně sekunduje Michael Caine. Snímek ovšem doplácí na zvolené pomalejší tempo, určitou komornost a příběhovou roztříštěnost a epizodičnost.
Synopse: Dave Spritz (Nicolas Cage) je moderátor televizního počasí, jehož profesní život se ubírá tím nejlepším směrem. Právě naopak je tomu ale v soukromí. Má za sebou bolestný rozvod, nedokáže si poradit s vlastními dětmi a otec mu onemocněl. Není tak divu, že se potácí mezi optimismem a depresí a hledá sám sebe. Novou šancí se ukáže být práce v New Yorku.
Zajímavost: Studio původně trvalo na tom, že se bude točit v Kanadě, Verbinski s Cagem ale nakonec prosadili vysněné Chicago.
Originální trailer filmu Pan Rosnička

Vzpomínky na hvězdný prach (Stardust Memories) (čtvrtek 14. 6., Barrandov, 12.50 - 14.45)
Plakát filmu Vzpomínky na Hvězdný prachU nás méně vysílané komediální drama legendárního Woodyho Allena zároveň nepatří k těm úplně nejznámějším. Je pro něj typická spousta metafor a mizivá hranice mezi realitou a sny. Tvůrce si tu navíc jemně a ironicky utahuje z vlastní profese, což někomu nemusí být moc příjemné. Znalcům jeho díla se může také zdát, že se začíná opakovat a příběh je příliš roztříštěný. Jelikož jde o hodně osobní film, názory na něj se budou diametrálně odlišovat. Příliš nenaláká ani herecké obsazení, které postrádá větší hvězdu, zato však nabízí debut Sharon Stone. Povinnost pro všechny allenology.
Synopse: Populární komik Sandy Bates (Woody Allen) se ocitl v tvůrčí a osobní krizi. Rád by natočil drama, ale nedokáže vymyslet nosné téma. Nesnáší fanoušky, ale nedokáže se vzdát popularity. Nechce žít sám, ale nedokáže se rozhodnout mezi několika ženami, které se objevují v jeho životě. Nedokáže skoro nic.
Zajímavost: Woody Allen vždy striktně odmítal, že by byl scénář autobiografický.
Originální trailer filmu Vzpomínky na hvězdný prach

Dokažte mi vinu (Find Me Guilty) (čtvrtek 14. 6., Nova Cinema, 22.05 - 00.35 / pátek 15. 6., 01.30 - 04.00)
Plakát filmu Dokažte mi vinu!Předposlední počin hollywoodského matadora Sidneyho Lumeta, komediální soudní drama, vychází ze skutečnosti. Uznávaný režisér tu používá všechny své atributy, a ačkoli má do vrcholné formy daleko, stále jde o kvalitní dílko. Pro mnohé bude jistě překvapení seriózní a jiná než ryze akční role Vina Diesela, s níž si poradil obstojně a v podstatě zastínil zbytek obsazení a povýšil snímek na něco víc. Někoho naopak zamrzí, že se tvůrci zřekli objektivity a evidentně se přiklonili na jednu stranu.
Synopse: Drogový překupník Jack DiNorscio (Vin Diesel) obrátí soud, který je proti němu veden, vzhůru nohama, když se začne hájit sám. Zdánlivě jasný proces se tak mění v jedno velké divadlo se šokujícím rozuzlením.
Zajímavost: Vin Diesel přibral kvůli roli téměř patnáct kilo.
Originální trailer filmu Dokažte mi vinu

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie (20.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Norbert Lichý (19.01.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu