Preview: Polski film

Vydáno: 06.06.2012 13:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Čtveřice českých herců vyráží do Polska natočit si svůj vysněný společný film. Tam ale Liška, Matonoha, Daniel a Polášek pod vedením Jana Budaře zjistí, že to nebude jen tak. Hlavní otázka ovšem je, co z toho je pravda a co ne.
"To, že hraju sám sebe, ještě neznamená, že jsem to já..." Tak tato citace z nového filmu Marka Najbrta ho vystihuje docela přesně. Stačí vidět ukázku a bude vám jasné, že tady se mystifikuje ostošest. Kde je hranice mezi fikcí a pravdou a kdy herci hrají sebe nebo někoho úplně jiného, není jasné teď a bůh ví, zda to budeme vědět po zhlédnutí této "srandy". A kdo ví, jestli náhodou i to, co tu teď napíšu, není protkáno trochou nepravdy.
Všechno to začalo tím, že se čtyři kamarádi a spolužáci z JAMU dohodli, že spolu jednou natočí film. Osud jim přál a s penězi od polského producenta Glowackého se mohli spolu s Janem Budařem na režijní sesli a Janou Plodkovou coby producentkou pustit do díla. Jenže nic není zadarmo a polsko-česká koprodukce si vybrala svou daň v podobě přísných podmínek a požadavků.
K tomu přidejte neshody mezi jednotlivými protagonisty, kteří musejí řešit vzájemné rozdíly a poklesky, a natáčení se pomalu změní v těžkou zkoušku, která prověří jak schopnosti hlavních hrdinů, tak pouta, která mezi sebou jako přátelé mají. A problémů rozhodně není málo - Tomáš Matonoha musí řešit peníze, Marek Daniel má podivného dvojníka, Pavel Liška neumí správně vyslovovat a Josef Polášek má problémy kvůli svému vyznání.
A my celou dobu nevíme, kde končí realita a začíná fikce. Co z výše uvedeného je spíš pravda a co je jen výmysl filmařů? Které vlastnosti charakterů jsou autentické a které hrané? A opravdu je Josef Polášek ču*ák? Kdo ví. Ale rozhodně to celé vypadá dost zajímavě a všechna ta manipulativní šaráda jen podbízí divákovu zvědavost a utvrzuje ho v dojmu, že toto musí vidět. Zvlášť když za tím stojí tak sympatický tvůrčí tým.
Kdo viděl předloňského Protektora, nejspíš ho při pohledu na Daniela a Plodkovou napadne, že Polski film má pod palcem ta samá osoba, a má samozřejmě pravdu - režisérem je skutečně Marek Najbrt a kromě výše zmíněné herecké dvojice si s sebou také přivedl své dva nejvěrnější bratry ve zbrani - scenáristy Benjamina Tučka a Roberta Geislera, kteří s ním pracovali na Protektorovi i Mistrech a také na několika epizodách seriálu HBO Terapie.
Najbrt už má navíc s tímto žánrem jisté zkušenosti, jelikož natočil Film o filmu Rok ďábla a ještě na FAMU také napůl hraný, napůl dokumentární film Akce člověk. S hlavní hereckou čtveřicí Liška, Matonoha, Daniel a Polášek, z jejichž hlav pochází hlavní myšlenka filmu, pak strávil spoustu času především na Matonohově chatě a patřičně je poznal.
Z těchto setkání také pochází většina autentického materiálu, který se ve filmu objeví. Dle Najbrta je toto hlavní devíza celého projektu - to, že herci do filmu věnovali své vlastní identity a s nimi pracují. Jejich záměrem nebylo natočit něco nezávazného a čistě fiktivního, nýbrž pokusit se říct něco sami o sobě, stvořit jakousi zpověď, jejíž mystifikační složka není jen kořením, ale spíše posouvá její možnosti a prohlubuje výpovědní hodnotu.
Jedním z témat filmu je také problematika česko-polských koprodukcí. "Problém utrácení polských peněz v Polsku, který plyne ze samé podstaty jakékoliv koprodukce, jsme delegovali na naše postavy, kterým to způsobí potíže." (Marek Najbrt). Docela to připomíná zdařilé Karamazovy Petra Zelenky, jen v Polském filmu se vezeme na trochu komediálnější a absurdnější vlně. Přesto ale, jak tvrdí tvůrci a my s nimi souhlasíme, není Polski film typická komedie, byť má humoristické základy.
Pokud vás film zaujal, vězte, že k němu kromě klasické ukázky (k vidění pod článkem) vyšlo také několik doprovodných videí, které zachycují jednotlivé herce během natáčení, a stejně jako celý film je jejich pravost a autenticita velmi diskutabilní. Rozhodně si je nenechte ujít, protože dokazují, že herci se na natáčení určitě nenudili, a stejně jako třeba virální videa k Prometheovi vám obohatí případný zážitek. Můžete je najít na webu Aero Films nebo na oficiální facebookové stránce filmu.
Polski film rozhodně vyhlíží dobře. Je originální, plný skvělých herců a stojí za ním tvůrčí tým, který si zaslouží přinejmenším naši důvěru. Je těžké odhadnout, jak dopadne, už kvůli té neproniknutelné slupce mystifikací, ale o to více se na něj můžeme těšit, přece jen podobný projekt už tu delší dobu nebyl.
Polski film má v ČR premiéru 12. července 2012

Český trailer filmu Polski film


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY