Soundtrack: Koupili jsme zoo

Vydáno: 10.05.2012 07:00 - Amaya Tomanová | foto: Bontonfilm

Matt Damon koupil zoo, Cameron Crowe o tom natočil film a Jónsi ze Sigur Rós k tomu složil hudbu. K pohádkovému, emotivnímu příběhu se pohádková hudba ze země ohně a ledu překvapivě hodí. Pojďme se na album podívat blíže.
Starostí o hudbu k happyendové pohádkové romantice Koupili jsme zoo pověřil režisér Cameron Crowe frontmana islandské post-rockové kapely Sigur Rós Jona "Jónsiho" Thor Brigissona. Album vzniklo během rekordně krátké doby na přelomu loňského léta a podzimu, natáčelo se v losangeleských Village Studios a na Islandu. Na patnáctitrackovém albu se kromě proslulé Hoppipolla nacházejí například songy Boy Lilikoi, Sinking Friendships nebo Go Do z řadovky Go.
Svým nadpozemským, ambientním nádechem, křehkostí a pomalým, přesto však plynulým tempem nás okouzlí hned v úvodu Why Not. Vokály, v začátku jen naznačené, nabírají v druhé polovině na intenzitě, jako jejich podklad se postupně vystřídají smyčce, piáno a kytara.
Skromné, jednoduché klavírní tóny a nekašírovaný, decentní zpěv jsou hlavními znaky následující emotivní Ævin Endar. U songu, který ze všeho nejvíce zní jako mimoděk pronášený popěvek, se můžete přistihnout se zasněným úsměvem na rtech, i navzdory tomu, že islandskému textu (název songu říká, že "žití končí") nerozumíte ani za mák.
Následuje neuvěřitelně pohodová Boy Lilikoi. Zpěv v angličtině s roztomile exotickým měkkým akcentem nás obšťastňuje něco málo přes čtyři minuty, nadnášen bohatým, nápaditým hudebním podkladem jak horskou říčkou, která bublá, cinká a zlehka tepe. Se svým geniálním použitím nástrojů, vhodnou volbou tempa a jednoduchým, naivním textem patří Boy Lilikoi mezi ty nejlepší kousky.
Jónsi - We Bought a Zoo OSTAndělskými vokály, které jako by zpívaly zbožné "aleluja", začíná třetí Sun, kratičká skladba s něžnými tóny kláves. Jak ze staré hrací skříňky zní následující Brambles s hravou zvonivou melodií. V páté "podvodní" Sinking Friendships se opět setkáváme se zpěvem: něžné, nikoliv však nevýrazné, překrývající se hlasy, romantický melancholický zpěv, charakteristický sigurrósovský zvuk - to vše dělá ze skladby téměř jistou hitovku.
Následující We Bought a Zoo se vám do srdce zřejmě zapíše především v případě, že jste byli nadšeni z filmu a tato melodie vám jej připomene. Ženské vokály, chytlavá výrazná melodie a důraznější ambientní rytmika spolu perfektně ladí a dosvědčují Jónsiho nadání. Neurazí, jistě nadchne, po čistě hudební stránce však mezi ostatními pisněmi na albu nijak výrazně neční.
Je vůbec potřeba něco dodávat k osmé Hoppipolla? Ohraná? Příliš popová? Pro někoho možná. Těžko říci, jakou záhadnou omamnou směsí tento song Jónsi okořenil, ale při jeho poslechu máte nutkání broukat si nápěv, jehož slovům nerozumíte, máte chuť pohupovat se do rytmu, máte chuť minimálně ještě jednou stisknout tlačítko "replay". Po čtyřapůlminutovém poskakování následuje zvolnění v podobě něžné Sniresndar, ve které se subtilní ženské hlasy proplétají s romantickou klávesovou melodií a typickým cinkáním.
Sink Ships spolu s následující Go Do patří mezi ty bizarnější, ale stále svým způsobem okouzlující skladby. V prvně jmenované zní šumem zastřený, mírně rozladěný klavír, Go Do je napůl elektronickým, napůl vokálním skřítkovsky rozpustilým songem, ze kterého opět čiší ten známý naivní optimismus. Téměř nepostřehnutelný je začátek dvanácté Whole Made of Pieces, jejíž aranžmá nezapře své "filmové" účely, zároveň však ani nepostrádá Jónsiho typický rukopis.
Na chilloutových vlnách kytarových akordů, elektroniky a ruchů nás zpět do islandských vod poklidného ambientu zaveze třináctá Humming a přes kratičký popěvek 14 First Days se dostaneme až k závěrečné Gathering Stories, výrazné, příjemné, popově laděné skladbě s anglickým zpěvem, podbarveným elektronikou. A můžeme se do poslechu pustit znovu...
O tom, že režisér Cameron Crowe má vytříbený kvalitní vkus, nemůže být pochyb. Stejně tak mu nechybí cit pro výběr té správné hudby do filmu. We Bought a Zoo OST je stejně jako film, pro jehož účely byl zkomponován, emotivní, laskavý, romantický, pozitivní a naivní - v tom nejlepším smyslu slova.
P. S.: Celý soundtrack si můžete poslechnout na stránkách rollingstone.com.
Album: Jónsi - We Bought a Zoo OST
Celkový čas: 51:40
Skladby:Why Not // Aevin Endar // A Boy Lilikoi // Sun // Brambles // Sinking Friendships // We Bought A Zoo// Hoppipolla // Sniresndar // Sink Ships // Go Do // Whole Made Of Pieces // Humming // 14 First Day // Gathering Stories


Skladba Hoppipolla z alba We Bought a Zoo OST


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY