Blu-ray: Chyťte zloděje

Vydáno: 05.06.2012 13:22 - Eduard Spáčil | foto: Paramount Pictures

Z lupičského romantického thrilleru Alfreda Hitchcocka vám budou na Blu-rayi oči přecházet úžasem. A nemůže za to jen krása Grace Kelly nebo šarm Caryho Granta, ale také fantastický obraz, kterým se budete chtít opakovaně opájet.

Chyťte zlodějeRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 05.06.2012 13:22. Z lupičského romantického thrilleru Alfreda Hitchcocka vám budou na Blu-rayi oči přecházet úžasem. A nemůže za to jen krása Grace Kelly nebo šarm Caryho Granta, ale také fantastický obraz, kterým se budete chtít opakovaně opájet. Hodnocení: 4.5
Chyťte zloděje
To Catch a Thief
Tajemný / Thriller / Romantický / Krimi
USA, 1955 , 106 min.

Režie: Alfred Hitchcock
Scénář: John Michael Hayes, David Dodge, Alec Coppel
Kamera: Robert Burks
Herci: Cary Grant, Grace Kelly, Jessie Royce Landis, Charles Vanel, Brigitte Auber, Jean Martinelli, Georgette Anys, George Adrian, John Alderson, Martha Bamattre, René Blancard, Eugene Borden, Nina Borget, Margaret Brewster, Lewis Charles

Česká premiéra: 06.03.2012

Hodnocení: 9/10

Vydavatel: Paramount


Chyťte zloděje hodnocení na Kinobox.cz: 71.26 %
Hitchcockův snímek z roku 1955 nebývá řazen k jeho úplně největším klasikám typu Vertigo, Psycho nebo Na sever severozápadní linkou. Snad proto, že je nezávazně lehký, dovolenkově pohodový a okázale elegantní. Stejně jako jeho hrdinové, kterým po většinu stopáže spíš než o život jde o vzájemné flirtování a svádění. Člověk by tak na první pohled mohl Chyťte zloděje odmávnout jako film příjemný, ale málo hitchcockovský. Nic by nebylo větší chyba.
John Robie (Cary Grant) je bývalý zloděj, nechvalně známý pod přezdívkou Kočka. Jeho hříchy mu ale byly za účast ve francouzském odboji odpuštěny, a tak se nyní věnuje převážně svým vinicím na Riviéře. Minulost se mu ovšem připomene v okamžiku, kdy začne docházet k sérii zlodějin, které velmi nápadně připomínají jeho vlastní rukopis. Podezřívá ho nejen policie, ale i jeho bývalí kumpáni. Robiemu nezbyde než pokusit se vypátrat zloděje na vlastní pěst.
Velmi nestandardním způsobem mu v jeho snažení pomáhá zástupce pojišťovny H. H. Hughson (John Williams). Ten mu nejen obstará seznam těch nejdražších šperků, které se v současnosti na Riviéře nacházejí, ale seznámí ho i s bohatou americkou vdovou Jessie Stevens (Jessie Royce Landis) a její krásnou dcerou Francie (Grace Kelly). Ta je sice od pohledu chladná jako led, jenže v přítomosti "nekalého živlu" začíná překvapivě rychle tát. Rozbíhá se tak nejen hon na zloděje, ale i na ženicha.
Síla Hitchcockova snímku je v jeho eleganci, nenápadné rafinovanosti a tradičně pečlivé práci s detailem, která dokáže i velmi prostou historku proměnit v lahůdkový kus klasické filmařiny. Je to rozhodně jeden z Mistrových na pohled nejkrásnějších snímků, protože kombinace Francouzské riviéry, pětadvacetileté Grace Kelly v nepřehlédnutelných modelech Hitchovy oblíbené návrhářky Edith Head, fantasticky sytých technicolorových barev a širokoúhlého systému VistaVision - to prostě jen tak netrumfnete. A ještě víc to vynikne ve vysokém rozlišení.
Pátrání po zloději šperků je to nejméně podstatné. Nejdůležitější je samozřejmě sbližování ústřední dvojice v podání Hitchových snad nejoblíbenějších herců - největšího elegána všech dob Caryho Granta a nadčasově krásné Grace Kelly. Co na tom, že je věkově dělilo čtvrt století, jiskří to mezi nimi úžasně.
Celý snímek pracuje s dvojsmyslnými narážkami, které si ti dva vyměňují a které nenechávaly cenzory chladnými. Samozřejmě, jsou to nesrovnatelně mnohem decentnější dvojsmysly než třeba ty v právě běžícím (výtečném) sitcomu 2 Broke Girls, ale mají pořád svoje kouzlo. Stejně jako jejich Hitchcockovy obrazové ekvivalenty.
Legendy o tom, jak Hitchcock herci pohrdal, jsou věc jedna, důkazy v podobě přesně obsazených i těch nejmenších rolí druhá. V tomto případě obzvlášť upozorňuji na rozkošnou Jessie Royce Landis, která hrála i matku Caryho Granta o několik let později v Na sever severozápadní linkou. Herečka byla mimochodem ve skutečnosti o deset měsíců mladší než Grant.
Teď už ale k samotnému Blu-rayi. Transfer se podařil na jedničku s hvězdičkou a film vypadá opravdu skvostně. Rozdíl oproti DVD je neskutečný, ať po stránce ostrosti a detailů, tak vyloženě snových barev, které z Azurového pobřeží dělají ještě mnohem pohádkovější místo.
Vrcholem estetických snah Hitche a kameramana Roberta Burkse (spolupracovali dál třeba na snímcích Okno do dvora, Vertigo, Na sever... či Ptáci) je asi milostná scéna ústředního páru za doprovodu ohňostroje. Důkazy místo dalších planých slov najdete zde. Nezbývá než doufat, že brzy a v obdobné kvalitě dojde i na další klasiky. Fanoušek starých filmů už teď díky neustále rostoucí nabídce titulů opravdu nemá proč nákup přehrávače Blu-rayů odkládat.
Co se bonusové výpravy týče, je solidní, ale na takové Warnery (Na sever...) Paramount nemá. Na druhou stranu fanouška uspokojí o mnoho lépe než Metro-Goldwyn-Mayer, jejichž tři v lednu vydané Hitchovy snímky (Mrtvá a živá, Rozdvojená duše, Pověstný muž) trpěly jak po stránce kvality transferů, tak výbavy disků a v neposlední řadě grafické podoby obalů.
Krátké snímky o natáčení a problémech s cenzurou jsou zajímavé, záznam diskuze s Hitchcockovou dcerou a vnučkou už méně. Spekulace, co by velký režisér říkal na současné filmy, případně co by sám točil, zůstanou spekulacemi, byť pocházejí od členů jeho rodiny. Nejzajímavější mi přijde audiokomentář odborníka na Hitchovo dílo Drewa Caspera, který ho pojal jako přednášku. Nutno říct, že přednášku velmi poutavou a zábavnou.
Nevím, jestli se dočkáme disku i s českou lokalizací, všechny zájemce zdatné aspoň trochu v angličtině bych odkázal na internetové obchody, jako je americký Amazon, kde si snímek mohou snadno pořídit. Film samotný i většina bonusů má k dispozici anglické titulky. Čtrnáct dolarů plus poštovné vzhledem ke kvalitě, kterou obdržíte, opravdu není mnoho. A v červenci mimochodem snímek vyjde i v Británii.

Originální trailer filmu Chyťte zloděje


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY