Festivalové ozvěny: 19. týden

Vydáno: 11.05.2012 18:30 - Jana Bébarová | foto: Bontonfilm

Zlínský festival pro děti a mládež představí v rámci Dnů irské kinematografie filmy Neila Jordana a Jima Sheridana, do Varů zamíří Helen Mirren a český snímek Příliš mladá noc bude soutěžit v Los Angeles.
ZLÍN FILM FESTIVAL
Na týden od 27. května do 3. června se ve Zlíně chystá 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež, jenž letos kromě tradičních soutěžních sekcí návštěvníkům nabídne programovou sekci "Dny irské kinematografie".
Kromě výběru irských filmů pro děti a mládež, který bude kromě jiného zahrnovat koprodukční animovaný snímek s tematikou keltské mytologie Brendan a tajemství Kellsu, se v sekci objeví filmové adaptace irské literatury a dramatu a v neposlední řadě samozřejmě i filmy dvou nejznámějších irských režisérů Neila Jordana a Jima Sheridana.
Most mezi nimi bude představovat Jordanův snímek Malý řezník, který je adaptací stejnojmenné knihy Patricka McCabea, jenž letos usedne v porotě Mezinárodní soutěže evropských debutů.
"Irish Choice" nabídne celovečerní režijní debut Sheridanovy dcery Kirsten Sheridan s názvem Disco Pigs, v němž hlavní role ztvárnili Cillian Murphy a Elaine Cassidy. V sekci "Noční horizonty" pak bude uveden její nejnovější počin Dollhouse, který si světovou premiéru odbyl na letošním Berlinale.
Prostřednictvím snímků Jak se Harry stal stromem v režii Gorana Paskaljeviće a Parked irského tvůrce Darragha Byrneho festival dále představí osobnost irského herce Colma Meaneyho.
Zlínský festival rovněž připomene díla letošních jubilantů - výtvarníka Jiřího Trnky, od jehož narození v únoru uběhlo sto let, hudebního skladatele Zdeňka Lišky, režiséra a scenáristy Zdenka Sirového a prozaičky a scenáristky Markéty Zinnerové. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež si letos ze Zlína odveze dlouholetý člen Studia Y Jiří Lábus
Více informací najdete na stránkách festivalu.
MFF KARLOVY VARY
Helen Mirren bude jedním z hlavních hostů blížícího se 47. ročníku karlovarského festivalu. Šestašedesátiletá britská herečka, která Karlovy Vary navštíví společně se svým manželem, americkým režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, na slavnostním zahájení festivalu převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.
Helen Mirren, která je držitelkou Oscara za roli královny Alžběty II. v životopisném dramatu Stephena Frearse Královna a jež mj. dvakrát získala hereckou cenu v Cannes (v 80. letech za Cal a v 90. za Šílenství krále Jiřího), v Karlových Varech osobně uvede nejnovější snímek maďarského režiséra Istvána Szabóa The Door, v němž ztvárnila hlavní roli.
LA FILM FEST
Příliš mladá noc absolventa české FAMU, slovinského režiséra Olma Omerzu, bude mezi desítkou filmů usilovat o prvenství v hlavní soutěži nových talentovaných tvůrců na červnovém festivalu v Los Angeles.
Desetidenní filmovou akci, která uvede na dvě stovky filmů z více než třiceti zemí světa, ve čtvrtek 14. června v severoamerické premiéře zahájí nový snímek Woodyho Allena To Rome with Love, jenž do české distribuce vstoupí v druhé polovině září.
Ve světové premiéře losangeleský festival v rámci slavnostního ukončení pak uvede novinku Stevena Soderbergha Magic Mike s Channingem Tatumem a Matthewem McConaugheym v hlavních rolích.Seznam všech soutěžních filmů najdete zde.


Český trailer filmu Příliš mladá noc


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY