Světové tržby: Druhé kolo námořní bitvy Titanic prohrál

Vydáno: 29.04.2012 11:39 - Zbyněk Kubín | foto: Bontonfilm

Bitevní loď s úspěchem expandovala do dalších významných trhů a bez větší námahy vystřílela z čela trojrozměrný Titanic. Ten však, především v Číně, i nadále sype zlaťáky jako kouzelný osel.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií a na základě dostupných informací od distributorů z jednotlivých států.
Bergův sci-fi spektákl Bitevní loď během svého druhého víkendu ve světových kinech výrazně rozšířil své pole působnosti, což mu přineslo tržby ještě o pět milionů vyšší než před týdnem. Největší částky z šedesátimilionového balíku se přisypaly z premiérových štací v Číně a Rusku, kde si adaptace slavné deskové hry vybojovala 17,7, respektive 11,2 milionů dolarů.
Po deseti dnech se námořní blockbuster, jehož domácí premiéra proběhne až 18. května, může pyšnit slušnými světovými tržbami ve výši 131 milionů dolarů.
Přestože Universal s Bitevní loďí zaznamenal nejlepší čínský otvírák ve své historii, nestačilo to na tamní první příčku, která opět spadla do klína Jamesu Cameronovi a jeho trojrozměrnému Titanicu. Ten v nejlidnatější zemi světa smetl moderní bitevní flotilu 24,6 miliony dolarů a rozmnožil tak své čínské tržby na monstrózních 105,2 milionů.
Zbytek zbytku světa pak přidal již vcelku skromných devět milionů a celosvětové tržby nově uvedené katastrofické romantiky se na dosah přiblížily třem stovkám milionů.
Bronz nadále okupují futuristické Hunger Games, které díky impulsu v podobě čtyřmilionového otvíráku ve Španělsku zaznamenaly jen mírný propad na 14,5 milionů. Celkové zahraniční tržby teenagerského hitu v tuto chvíli činí pěkných 215 milionů. Celosvětově se nezadržitelně blíží hranici 600 milionů dolarů.
Domácí zklamání se ve zbytku světa horko těžko snaží vyžehlit nejnovější díl prcičkovské série. Prci, prci, prcičky: Školní sraz tento víkend přidaly 10 milionů na celkových 56. Vydělávání dře také u Hněvu Titánů, který se sice právě přehoupl přes 200 milionů, výsledku prvního dílu se ale ani nepřibližuje.
Až na konci top ten se seřadily novinky tohoto týdne. O poslední místo první desítky se dělí ubrečená romance Talisman s nejnovějším kusem slavného neurotika Woodyho Allena To Rome with Love. Oba snímky utržily 3,7 milionů dolarů, ale zatímco Efronův doják na to potřeboval devět států (největší sumu zařídila Austrálie a sice 2,6 mil.), Allenova komedie startovala pouze v (domácí) Itálii.
Po severoamerickém debaklu muselo další hořkou pilulku spolknout bessonovké sci-fi Útěk z MS-1 (aka Lockout), které v hrstce evropských trhů nasbítralo 3,4 milionů, včetně chudé francouzské premiéry za 2 miliony.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 20.04.2012
  1. Bitevní loď 60,0 mil.
  2. Titanic 33,6 mil.
  3. Hunger Games 14,5 mil.
  4. Prci, prci, prcičky: Školní sraz 10,1 mil.
  5. Hněv Titánů 8,8 mil.
  6. Sněhurka 8,2 mil.
  7. Piráti 7,9 mil.
  8. Lorax 5,4 mil.
  9. Intouchables 4,1 mil.
  10. Talisman 3,7 mil. (novinka)
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY