Festivalové ozvěny: 18. týden

Vydáno: 01.05.2012 22:46 - Jana Bébarová | foto: Finále Plzeň

Na 25. plzeňském Finále uspěl Dům Zuzany Liové a Láska v hrobě Davida Vondráčka. V Cannes se budou ve světové premiéře promítat restaurované klasiky od Hitchcocka, Leoneho, Spielberga, Rosselliniho, Leana a Polanskiho.
FINÁLE
Komorní drama Dům s Miroslavem Krobotem v hlavní roli a časosběrný dokument o bezdomovcích Láska v hrobě zvítězily na letošním 25. ročníku plzeňského Finále. Filmy slovenské režisérky Zuzany Liové a českého dokumentaristy Davida Vondráčka si z právě skončeného festivalu českých filmů odnášejí Zlaté ledňáčky v kategoriích Nejlepší celovečerní film a Nejlepší dokumentární film.
Studentská porota pro změnu v kategorii celovečerních filmů ocenila snímek Petra Marka Nic proti ničemu a jako nejlepší dokument vybrala Andělskou hru, v němž režisérka Adéla Sirotková sleduje osud malé holčičky trpící nádorovým onemocněným.
Diváckou cenu si z Finále odnesla komedie Jiřího Stracha Vrásky z lásky. O vítězství Davida Novotného (Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka) v divácké soutěži o nejlepší herecký výkon veřejnost rozhodla prostřednictvím internetového hlasování.
Dokumentu Veřejně načerno režisérek Lucie Králové a Terezy Reichové udělila Nadace Dagmar a Václava Táborských a Mezinárodní porota soutěže Cenu Dagmar Táborské za nejoriginálnější dokument autora / aturoky do 35 let. Generace singles Jany Počtové byla obdobně obdařena Cenou Václava Táborského za nejlepší dokument autora/autorky do 35 let. Výroční ceny Asociace českých filmových klubů putovaly k filmům Alois Nebel a Pod sluncem tma.
Více informací najdete na stránkách festivalu.
CANNES
V sekci "Cannes Classics" festival na vyhlášené francouzské riviéře letos opět představí restaurované kopie zásadních klasik filmové historie. Ve světové premiéře tentokrát uvede celkem třináct celovečerních snímků.
Scorseseho The Film Foundation bude v Cannes prezentovat restaurovanou verzi Leoneho čtyřhodinového opusu Tenkrát v Americe s pětadvaceti minutami přidaných scén podle prvního režisérova sestřihu z roku 1984. Projekce se kromě Leoneho rodiny osobně zúčastní Robert De Niro, Elizabeth McGovern, Jennifer Connelly a producent Arnon Milchan.
Společnost Pathé v "Cannes Classics" představí Polanskiho adaptaci románu Thomase Hardyho Tess, na jejíž restaurování režisér osobně dohlížel. Roman Polanski se ostatně společně s hlavní hereckou představitelkou Nastassjou Kinski zúčastní promítání. Americké studio Universal bude při příležitosti svého letošního 100. výročí od založení prezentovat restaurovanou kopii Spielbergových Čelistí.
Britský filmový institut v Cannes představí restaurovanou verzi němého snímku Alfreda Hitchcocka z roku 1927 Světový šampion, která byla uskutečněna v rámci tříletého programu institutu, jenž měl za cíl restaurovat všech devět režisérových němých filmů.
Dalšími promítanými canneskými klasikami bude Leanův Lawrence z Arábie, od jehož premiéry letos v červnu uplyne padesát let, Rosselliniho snímky Cesta po Itálii a La macchina ammazzacattivi, snímek domácí režisérky Agnès Varda Cleo od pěti do sedmi nebo původní Balada o Narajamě z roku 1958 v režii Keisuke Kinoshity.
V letošním programu "Cannes Classics" budou kromě jiného i čtyři dokumenty, kterými festival poctí dílo francouzského režiséra Clauda Millera, amerických komiků Jerryho Lewise a Woodyho Allena a britského tvůrce Johna Boormana.
Festival minulý týden rovněž odtajnil všechna jména porotců, jimž, jak víme již delší dobu, bude předsedat italský režírující herec a producent Nanni Moretti. Mezi devítkou porotců hlavní soutěže vedle něj usednou herci Emmanuelle Devos, Ewan McGregor, Diane Kruger a Hiam Abbass, režiséři Alexander Payne, Andrea Arnold a Raoul Peck a francouzský návrhář Jean Paul Gaultier.
Mezi prominentními osobnostmi, které letos zavítají do Cannes se svou masterclass, budou americký režisér Philip Kaufman, francouzský skladatel filmové hudby Alexandre Desplat a devadesátisedmiletý americký veterán, herec režisér a producent Norman Lloyd.
Více informací najdete na stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY