Světové tržby: Námořní bitvu s přehledem vyhrál Titanic

Vydáno: 22.04.2012 07:29 - Zbyněk Kubín | foto: Bontonfilm

Ve světových kinech tento týden tekla voda. Souboj supermoderní Bitevní lodi a stoletého Titanicu ovládl první dvě příčky žebříčku a znovuuvedený ztroskotaný parník jasně ukázal, že ještě nepatří do starého železa.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií a na základě dostupných informací od distributorů z jednotlivých států.
Impozantní druhý víkend zaznamenal na světových kolbištích o rozměr nafouknutý Titanic, který nasbíral neuvěřitelných 99 milionů a bezpečně tak urval první příčku. Dvě třetiny této sumy přišly z Číny, kde Cameronův megahit během víkendu nasbíral masivních 67 milionů dolarů, což je nejlepší otvírák v historii nejlidnatější země světa. Zajímavé je, že během celého promítání v roce 1998 se v Číně vybralo celkově "pouhých" 44 milionů dolarů.
Zbytek světa tedy na konto stoletého oslavence již přispěl částkou 157,1 milionů, což je v rámci "žánru" 3D rereleasů absolutní rekord. Někdy v těchto dnech se celkové tržby Titanicu přehoupnou za hranici dvou miliard. Gratulujeme!
Dobře se uvedla i velkolepá hi-tech novinka Bitevní loď. Výpravný sci-fi blockbuster Petera Berga ze šestadvaceti teritorií vyinkasoval 55,2 milionů dolarů, což by obyčejně v květnu stačilo na první příčku, ale Titanic je prostě Titanic.
"Námořní transformeři" nejlépe bodovali v Jižní Korei (8 mil.), Velké Británii (6,1 mil.) a Německu (5 mil.). Měsíc před domácí premiérou tak mají velmi dobře nakročeno k finančnímu úspěchu, neboť ani ve světě ještě zdaleka nevyčerpali největší trhy (za týden se mimo jiné rozběhnou do Číny a Ruska).
Bronz berou Hunger Games, které spadly o 37 procent na 16,6 milionů dolarů a společně s monstrózními domácími tržbami s lehkostí Sergeje Bubky překonaly laťku ve výši půl miliardy. Letos první, zajisté ne poslední.
Dva týdny vedoucí Hněv Titánů se rázem ocitl s bramborovou plackou v ruce. Masivní propad na 15,3 milionů znamená průběžné světové tržby 187,1 milionů a minimální šanci překonat 330 milionů svého přechůdce. Perseus během své druhé mise nezklamal jen diváky (jako v jedničce), ale především producenty.
Na páté a šesté příčce se o každý dolar perou dva domácí komerční neúspěchy - pohádková bizarnost Sněhurka a pokračování komediální teenagerské ságy Prci, prci, prcičky: Školní sraz. Oba snímky ještě mají kde otvírat a Sněhurčiných průběžných 64 a prcičkovských 41 milionů se s velkou pravděpodobností rozroste až nad stovku. Ve světě si tedy částečně vyžehlí domácí zaváhání.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 13.04.2012
  1. Titanic 98,9 mil.
  2. Bitevní loď 55,2 mil. (novinka)
  3. Hunger Games 16,6 mil.
  4. Hněv Titánů 15,3 mil.
  5. Sněhurka 14,0 mil.
  6. Prci, prci, prcičky: Školní sraz 12,1 mil.
  7. Piráti 9,2 mil.
  8. Lorax 9,1 mil.
  9. Intouchables 5,7 mil.
  10. 21 Jump Street 4,4 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY