Festivalové ozvěny: 14. týden

Vydáno: 03.04.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Universal Studios

Nový snímek z produkce Judda Apatowa za čtrnáct dní oficiálně zahájí Tribeca Film Festival v New Yorku. Pětašedesátý ročník festivalu v Cannes, jehož ikonou letos bude Marilyn Monroe, v polovině května zahájí nová komedie Wese Andersona s Brucem Willisem a Edwardem Nortonem.
TRIBECA FILM FESTIVAL
Čtrnáct dní zbývá do zahájení Tribeca Film Festivalu v New Yorku. Jeho 11. ročník bude ve středu 18. dubna slavnostně zahájen projekcí nové komedie z produkce Judda Apatowa Zásnuby na dobu neurčitou. Snímek režírovaný Nicholase Stollerem, na jehož scénáři se opět podílel komik Jason Segel, bude v New Yorku uveden ve světové premiéře. V sobotu 18. dubna jej zakončí projekce filmu Avengers.
V programu letošního ročníku festivalu budou snímky ze dvaatřiceti zemí světa, z toho více než padesát z nich bude uvedeno ve světové premiéře, pět v mezinárodní a deset v americké. Program byl sestavován z rekordních 5 950 přihlášek. V soutěžích světových hraných a světových dokumentárních snímků bude o prvenství a finanční odměnu 180 000 dolarů shodně usilovat dvanáct snímků. Jejich kompletní seznam najdete zde.
V rámci letošních oslav stého výročí založení studia Universal Pictures v Tribece proběhne diskuze s herci Robertem De Nirem, Meryl Streep a režisérem, scenáristou a producentem Juddem Apatowem moderovaná šéfredaktorem magazínu Deadline Hollywood Mikem Flemingem.
Více informací o Tribeca Film Festivalu, který se uskuteční ve dnech 18.- 29. dubna, najdete na jeho oficiálních stránkách.

MFF CANNES
Měsíc a půl zbývá do zahájení letošního jubilejního 65. ročníku filmového festivalu v Cannes. Přestože oficiální line-up bude znám až ve čtvrtek 19. dubna, už nyní se ví, že jej ve středu 16. května zahájí nový snímek Wese Andersona s názvem Moonrise Kingdom.
Komediální drama o dvou teenagerech z Nové Anglie 60. let, kteří utekli z domova, v hlavních rolích mimo jiné představí Bruce Willise, Edwarda Nortona či Billa Murrayho. Na scénáři snímku se s Andersonem podílel syn Francise Forda Coppoly Roman Coppola. Hudbu skládal Alexandre Desplat.
Jak jsme již uvedli dříve, předsedou hlavní poroty bude italský herec, režisér a producent Nanni Moretti, který letos osobně zavítal i na pražský Febiofest. Porotě sekcí Cinéfondation a krátkých filmů bude letos předsedat belgický scenárista, režisér a producent Jean-Pierre Dardenne, který loni společně s bratrem Lucem Dardennem v Cannes získal Velkou cenu za Kluka na kole.
Dále v porotě usedne kanadská herečka libanonského původu, manželka režiséra Atoma Egoyana Arsinée Khanjian, brazilský scenárista a režisér Karim Aïnouz, francouzský spisovatel, scenárista a režisér Emmanuel Carrère a čínský kameraman Yu Lik-wai.
V pořadí 65. ročník festivalu v Cannes se uskuteční od 16. do 27. května. Jeho ikonou letos bude Marilyn Monroe, od jejíž smrti počátkem srpna tohoto roku uplyne padesát let. Více informací o festivalu najdete na jeho oficiálních stránkách.

MFF SEATTLE
V polovině května bude rovněž zahájen i Mezinárodní filmový festival v americkém Seattlu. V pořadí dvanáctý ročník ve čtvrtek 17. května oficiálně otevře projekce amerického snímku Your Sister's Sister scenáristky a režisérky Lynn Shelton, v hlavních rolích s Emily Blunt a Rosemarie DeWitt.
Bližší podrobnosti o programu festivalu, který v Seattlu poběží až do 10. června, zatím nejsou známy. Pro více informací sledujte jeho oficiální stránky.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY