Festivalové ozvěny: 12. týden

Vydáno: 20.03.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Febiofest

Režiséři Agnieszka Holland, Andrej Zvjagincev, Andreas Dresen či Pawel Pawlikowski osobně zavítají na pražský Febiofest, jehož 19. ročník bude slavnostně zahájen již tento čtvrtek. Za necelý měsíc pak v Krnově začne svátek fanouškům 70mm formátu, kteří se mohou těšit na Indiana Jonese.
FEBIOFEST
Již za dva dny v Praze vypukne 19. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofestu. Ve čtvrtek 22. března bude letošní Febiofest v pražském Cinestaru Anděl zahájen projekcemi hned čtyř filmů, novinky s Robertem Pattinsonem Miláček, dánské komedie SuperClásico, francouzské romantické komedie se Sandrine Bonnaire Mademoiselle a režijní novinky hlavního hosta festivalu Nanniho Morettiho Máme papeže!. Sandrine Bonnaire a Nanni Moretti při zahájení osobně převezmou Kristiána za přínos světové kinematografii.
Kromě Bonnaire a Morettiho na festival rovněž zamíří polská režisérka Agnieszka Holland, která počátkem sedmdesátých let absolvovala pražskou FAMU. Febiofest uvede její novinku V temnotách, která byla letos nominována na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film a jež vypráví o muži, který se za druhé světové války snažil zachránit židovské uprchlíky z nacisty okupovaného Lvova. Holland v závěru festivalu taktéž převezme Kristiána za přínos světové kinematografii.
V "Kině osobností" budou rovněž uvedeny filmy slovenské herečky Zuzany Kronerové (např. Břehy něhy), německého filmaře Andrease Dresena (Konečná uprostřed cesty), indonéského tvůrce Garina Nugroha (Zavázané oči) a režiséra polského původu Pawla Pawlikowskiho (Žena z pátého patra).
Své filmy na Febiofestu osobně představí také ruský režisér Andrej Zvjagincev (Jelena), kameraman polského původu Slawomir Idziak, jenž proslul spoluprací s Krzysztofem Zanussim, Krzysztofem Kieślowskim či Ridleym Scottem a Michaelem Winterbottomem, dále německý režisér Veit Helmer (Bajkonur) nebo švédský tvůrce Ruben Östlund a Kanaďan Denis Côté, jimž budou věnovány profily v rámci sekce "Proti proudu".
Kromě tradičních novinek queer kinematografie festival představí i soudobou kinematografii Turecka a Balkánu a vetší pozornosti se dostane i americkému nezávislému filmu či latinskoamerickým snímkům. Novinkou v programu letošního ročníku bude sekce "Svět ve 3D", kde bude kromě Wendersovy Piny a Herzogovy Jeskyně zapomenutých snů například uveden například samurajský opus Smrt samuraje v režii Takashiho Miikeho nebo Louskáček Andreje Končalovského.
Festival v neděli 1. dubna slavnostně zakončí projekce filmů Lov lososů v Jemenu a Tady to musí být. Více informací o programu najdete na oficiálních stránkách festivalu.
KRRR!
Za necelý měsíc bude v krnovském kině Mír 70 zahájen v pořadí 7. ročník přehlídky 70mm filmů s názvem Krrr!. Na ojedinělé středoevropské přehlídce bude od pátku 13. do neděle 15. dubna uvedeno celkem deset filmů, mezi nimi například Kurosawův jediný film natočený mimo Japonsko a na 70mm formát Dersu Uzala, dokument Hala Ashbyho o americkém turné Rolling Stones z roku 1981 Let's Spend the Night Together či historický snímek Carola Reeda Ve službách papeže o sporu sochaře Michelangela a papeže Julia II. o výzdobu Sixtinské kaple, s Charltonem Hestonem a Rexem Harrisonem v hlavních rolích.
Diváckými lákadly je i 70mm verze Spielbergova Indiana Jonese a Chrámu zkázy, (post)klasického hollywoodského westernu Jak byl dobyt Západ, Ciminova Lovce jelenů a v neposlední řadě 3D verze Cameronova Titanicu.
Podrobnosti o programu a uváděných filmech naleznete na oficiálních stránkách přehlídky.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY