Preview: Hunger Games: Aréna smrti

Vydáno: 15.02.2012 07:00 - Kateřina Samková | foto: Lionsgate

Postapokalyptický thriller v lehce orwellovském stylu zaměřený na mladší publikum? Nebo jen další bezduchá teenagerovská slátanina? Nechme se překvapit, jak dopadne adaptace bestselleru Suzanne Collins.
Příběh filmu Hunger Games: Aréna smrti vznikl podle stejnojmenné románové trilogie americké spisovatelky a televizní scenáristky Suzanne Collins, jejíž první díl byl vydán v roce 2008 a poslední o dva roky později. Kniha se setkala s obrovským zájmem čtenářů a musela se několikrát dotiskovat - celkem se prodalo již přes osm set tisíc výtisků, byla přeložena do šestadvaceti různých jazyků a dočkala se nadšených reakcí od předních kritiků i některých kolegů spisovatelů, mezi které se zařadil například i mistr hrůzy Stephen King.
Děj je zasazen do fiktivní postapokalyptické země Panem, která se nachází kdesi v dřívější Severní Americe a skládá se z vysoce vyspělé metropole Capitol, která vládne absolutní mocí nad zbytkem národa, který se skládá ze dvanácti okrsků. Aby si demonstroval sílu a zajistil si oddanost, pořádá Capitol každoročně takzvané Hunger Games - drsnou reality show, do které z každého okrsku vylosuje z přihlášených adeptů jednoho chlapce a jednu dívku, z nichž na konci pouze jeden jediný může vyváznout živý.
Každý rok je aréna postavena na jiném, veřejnosti neznámém místě a všichni vybraní účastníci jsou nejprve vytrénováni pro tvrdý boj, aby pak ve skutečnosti bojovali až do posledního bojovníka, který si svojí výhrou zajistí obrovskou slávu, dary, jídlo a zásoby v takovém množství, aby se už po zbytek života nemusel o nic starat.
Katniss Everdeen z Okrsku 12 se od smrti otce stará o svoji matku a dvanáctiletou sestru Primrose a každoročně dává svoje jméno do loterie pro Hunger Games, aby získala pro svoji rodinu víc jídla a energie. Letos poprvé vhodí do osudí své jméno i její sestra, kterou hned vylosují, a Katniss se rozhodne dobrovolně nastoupit místo ní - přestože ví, že šance na přežití jsou minimální a mezi jejími soupeři budou třeba i ti, kdo celý život strávili přípravou na vítězství.
Do hlavní role produkce vybrala jedenadvacetiletou Jennifer Lawrence, která se již objevila například ve filmech X-Men: První třída nebo Pan Bobr režisérky Jodie Foster. Nelehké hledání představitelky "své" hrdinky okomentovala autorka předlohy Suzanne Collins: "Šla jsem se do toho procesu velmi nervózní, protože moje hrdinka musela skočit z relativního bezpečí stránek knížky do masa a kostí reality. Po zhlédnutí tuctů konkurzů jsme našli skupinu velmi dobrých mladých hereček, z nichž ale jen jediná dokázala přesně vystihnout charakter, který jsem napsala ve své knize. A jsem opravdu nadšená, že Jennifer Lawrence roli přijala."
Autorka literární předlohy se také spolupodílela na scénáři - spolu s Billy Rayem a režisérem filmu Gary Rossem. Ten má zatím na svém režisérském kontě pouze dva filmy - drama z prostředí dostihů Seabiscuit a retro romanci Pleasantville: Městečko zázraků. Na scenáristickém poli má výraznější zkušenosti, ovšem převážně z rodinných komedií jako třeba Velký nebo Lassie - uvidíme tedy, jak si dokáže poradit s velkolepou akční podívanou.
"Ten příběh vás nepustí - to jsem cítil při jeho čtení. Nezvládal jsem otáčet stránky dostatečně rychle, byl jsem fascinován, okouzlen, šokován a emočně upoután k hlavní hrdince. Tolik jsem se vcítil do její kůže a tak reálně to na mě všechno působilo. Je jen málo příběhů, které mě dokázaly vtáhnout do děje tak, abych nebyl schopný knížku vůbec odložit,“ říká režisér jen v samých superlativech o knize a samozřejmě neopomene pochválit ani vlastní film: "Myslím, že všechnu tu naléhavost a neúprosnost vyprávění se nám podařilo dostat i do filmu - vznikl skvělý komplexní příběh, ve kterém se postavy vyvíjejí, rostou a nakonec triumfují.“
Stejně jako sama autorka knižní předlohy je i Ross doslova nadšený z vybrané představitelky hlavní role: "Už když jsem ji viděl v Do morku kosti, říkal jsem si, že je fenomenálně talentovaná a má v sobě tolik síly. Když jsem ji pak poznal osobně, zjistil jsem, že je navíc velmi přesvědčivá a inteligentní. Nerad bych zacházel do detailů, ale v jedné scéně z filmu, kterou jsme zkoušeli, dokázala být přímo omračující a díky ní jsem objevil potenciál celého filmu."

Český trailer filmu Hunger Games
Jestli se sebevědomému Garymu Rossovi opravdu podařilo natočit omračující podívanou, se můžeme přesvědčit v našich kinech od 22. března 2012. Filmu se budeme navíc věnovat podrobněji v tematických březnových článcích.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY