Preview: Lorax

Vydáno: 08.02.2012 07:00 - Petra Janků | foto: Bontonfilm

Říká se, že nejtěžší věc pro filmaře je zavděčit se nejmenším divákům. Nový film Lorax je zaměřen právě na ně a používá ty nejsilnější zbraně - fantazijní barevný svět, zvláštní a zábavné postavičky, boj dobra se zlem, lehký humor, avšak žádné násilí.
Představte si městečko, kde je všechno mechanizované, dokonce i rostlinky, zvířátka i stromy jsou umělé a dají se přepínat na jarní, letní, podzimní, zimní a disco variantu. Všichni jsou v této technické klícce spokojení a vůbec nad tím nepřemýšlejí. Až na dívku jménem Audrey, jejíž největším snem je spatřit živý strom. Hlavní hrdina filmu Ted je do Audrey tajně zamilovaný a když zjistí, jak by svou vysněnou dívku mohl zaujmout, vydá za brány městečka zjistit, kde by nějaký strom našel.
Ted na své cestě potká podivínského samotáře Jednoráze, který mu poví, co se se stromy stalo - krajina byla zpustošena a byl vyhnán mýtický ochránce přírody jménem Lorax. Ted Loraxe najde a pokusí se zachránit přírodu zasazením posledních živých sazenic. To se ovšem znelíbí panu O'Hareovi, vychytralému místnímu vládci, který na zcela mechanickém životě bez přírody velmi profituje...
Lorax je původně kniha napsaná autorem dětské literatury Dr. Seussem. Ta byla publikována už v sedmdesátých letech dvacátého století, přesto je její téma aktuálnější něž kdy dřív. Dr. Seuss totiž ve své knize velmi akcentuje dnes často skloňované téma přírody a ochrany životního prostředí.
V dané době bylo téma ochrany životního prostředí kontroverzní, dnes je naopak přetřásáno velmi často a všude - bude pro děti vůbec téma, které film Lorax přináší, ještě zábavné? To se uvidí, avšak Lorax má dost trumfů v rukávu, které by děti i přes morální podtext příběhu mohly bavit. Mimochodem, i když se ve filmu mluví o "stromech", nečekejte opravdový strom. Stromy v podání filmu vypadají jako velké chlupaté lízátka a jejich podoba koresponduje s celkovým výtvarným stylem filmu - všechno je velmi barevné, roztomilé, oblé a miloučké.
Pokud by vás Dr. Seuss zaujal a chtěli byste se potěšit i jinými jeho příběhy pro děti, můžete se podívat i na starší filmy inspirované jeho knihami: Horton, Kocour nebo známý vánoční film s Jimem Carreym How the Grinch Stole Christmas!.
Na dabingu se podílely vedle "začínajících" herců jako Zac Efron (Ted) a Taylor Swift (Audrey) i známé herecké osobnosti Danny DeVito (Lorax) či Betty White (Tedova babička). Je škoda, že český divák o originální znění přijde, protože v českých kinech bude promítaná verze s českým dabingem, avšak to je vzhledem k cílové skupině diváků pochopitelné. Doufejme proto, že se český dabing povede a zachová atmosféru i vtip původního znění.

Český trailer filmu Lorax
Animovaný film Lorax, promítaný samozřejmě (také) ve třech rozměrech, vstoupí do českých kin již 15. března 2012.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY