Box office: Souboj Neesona s vlčí smečkou boduje

Vydáno: 30.01.2012 08:12 - Zbyněk Kubín | foto: Open Road Films

Thriller The Grey, který proti sobě postavil hladové trosečníky a ještě hladovější vlky, sesadil z čela čtvrtý Underworld a nedal šanci ani dalším novinkám, akční komedii Za všechny prachy a krimi thrilleru Muž na hraně.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Open Road Films, malé studio, jež právě o tomto víkendu vypustilo do kin svůj vůbec první snímek, může slavit první úspěch. Sázka na chladný survival thriller The Grey "masakrátorského" režiséra Joe Carnahana vyšla a snímek s rozpočtem 34 milionů dolarů a s minimální marketingovou kampaní debutoval za velice příjemných 20 milionů.
Příběh skupinky trosečníků vedených tahounem Liamem Neesonem, která se musí uprostřed aljašské tundry vypořádat se smečkou nenasytných vlků, navíc sklízí pozitivní kritické i divácké ohlasy, mohl by ho tedy potkat stejný osud, jako Neesonův loňský nízkorozpočtový thrillerový kus Neznámý, který startoval o dva miliony lépe a celosvětově to dotáhl na parádních 130 milionů. Mimochodem, všimli jste si, že z bývalého Oskara Schindlera se stává jeden z největších akčních borců v Hollywoodu?
Pouze na stříbrnou příčku padl Underworld: Probuzení, který tak překvapil nečekanou výdrží, když mu tržby za druhý víkend klesly o "pouhou" polovinu, což je v rámci série obvyklé asi tak stejně jako propracovaný scénář nebo smysluplné dialogy. Průběžných 45 milionů za deset dní dělá ze čtvrté upíří řežby nejlépe vydělávajícího zástupce latexomilné frančízy.
Katherine Heigl měla slibně rozjetou kariéru komediální krásky, ale po propadáku Vrahouni to s ní jde z kopce. A že sama o sobě a oblečená diváky nepřitáhne dokazuje i novinková akční romantika od Lionsgate Za všechny prachy, která otevřela za slabých 11,8 milionů. To hodí v domácích kinech celkově tak třicítku a vzhledem k hodně mizerným reakcím (server Rotten Tomatoes eviduje celé tři procenta kladných recenzí a průměrný rating jen 2,7 bodu z deseti) by to mohlo být ještě méně.
O 44 procent na 10,4 milionů dolarů klesly výdělky válečného dojáku Red Tails, který tak navýšil své celkové tržby na slabých 38 milionů dolarů. Severní Amerika pokryje maximálně 58 milionový rozpočet a producentům z domácích kin zisk nehrozí. Budou se tak muset spoléhat na zbytek světa, kam ale příběh černošských válečných pilotů ještě ani nevyrazil.
Poslední novinka týdne se vyšplhala pouze na pátou příčku a je jí krimi thriller studia Summit Entertainment Muž na hraně. Sam Worthington je tajemný muž stojící na římse vysokého newyorského hotelu a očividně ho něco důležitého trápí. Kdyby ale trailery opět neprozrazovaly mnohem víc, než je třeba, vypadalo by to opravdu zajímavě.
Bohužel, nepovedená a příliš otevřená reklamní kampaň vyzradila většinu zápletky a v záloze si nechala pravděpodobně jen nějaký závěrečný nelogický superzvrat, na což se mnoho diváků nalákat nedá. Amíci, dopředu informovaní, kam se historka o sebevrahovi snažícím se očistit své jméno bude ubírat, se kinu vyhnuli obloukem a Muž na hraně debutoval za hodně mizerných 8,3 milionů dolarů z tří tisícovek kin.
Druhou poloviny top ten doplňuje nepříliš úspěšné drama Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko, nově expandující oscarový kandidát Děti moje, výdělečná zlodějna Kontraband, Disneyho dolarová ždímačka Kráska a zvíře 3D a desítku uzavírá neúspěšná, ale vychvalovaná Soderberghova akce Zkrat.
Příští týden se o diváky popere velkou pozornost zasluhující found footage superhrdinská sci-fi Kronika, zajímavě vypadající hororová sólovka Daniela Radcliffa Žena v černém a enviromentální doják Big Miracle, který naopak nezajímá nikoho.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 27.01.2012
  1. The Grey 20,0 mil. (novinka)
  2. Underworld: Probuzení 12,5 mil.
  3. Za všechny prachy 11,8 mil. (novinka)
  4. Red Tails 10,4 mil.
  5. Muž na hraně 8,3 mil. (novinka)
  6. Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko 7,1 mil.
  7. Děti moje 6,6 mil.
  8. Kontraband 6,5 mil.
  9. Kráska a zvíře 3D 5,3 mil.
  10. Zkrat 4,0 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY