Redakční topka: Nemožné mise

Vydáno: 14.01.2012 14:00 - Redakce | foto: Filmové studio Barrandov

Tom Cruise plní jednu nemožnou misi za druhou, ale není v této disciplíně ani zdaleka sám. V historii kinematografie lze nalézt mnohem více akcí, kterým by přídomek impossible mnohdy slušel i více. Které jsou naše nejoblíbenější?
FRANK ABAGNALE: PODVODY A PODVŮDKY VŠEHO DRUHU
Profesorem francouzštiny, pilotem i lékařem, universitním studentem a luteránem, výrobcem dokladů i bankovek - tím vším stihl být Frank Abagnale ještě před dovršením své plnoletosti. Mladičkého Franka se po rozvodu rodičů jistě ujala sama Štěstěna - jak jinak vysvětlit, že se z něj stal takový mistr útěků, lží, převleků a výmluv a že mu to navíc tak dlouho procházelo? Steven Spielberg o něm natočil film podle skutečné události, kde výjimečně nefigurují dětičky, divák nestíhá lapat po dechu, fandí a tleská DiCapriovi a vysmívá se Tomovi "Forrestovi" Hanksovi a v závěru filmu by nejradši podal sympatickému padouchovi jitrocelový sirup proti úpornému kašli. "Like a boss" - tak se by dalo vyjádřit jednání Franka Abagnalea. Styl, grácie, vychytralost a již zmíněná koňská dávka dočasného štěstí, s jakou antihrdina v jednom kuse podvádí, předstírá, falšuje, vydělává peníze, omotává si kolem prstu vlastní rodinu i široké okolí a policii v nejednom státě tahá za nos, se jen tak nevidí. Ve světě Franka "Big Nale" Abagnalea není nic nemožné. Ten skutečný přinesl světu vylepšení bezpečnostních prvků bankovek a šeků, ten filmový mimořádnou a kvalitní zábavu. Jste zajedno? (Rekonstrukce: Chyť mě, když to dokážeš.)
Doporučuje: Amaya Sardá



JAMES BOND: CESTA ZA POMSTOU
Žádná honba za likvidací sovětského satelitu, tajné organizace SMĚRŠ nebo egomaniaků toužících po světové nadvládě. Pro mě je tou nejnemožnější misí, kterou za svou kariéru musel nesmrtelný agent James Bond vykonat, cesta za pomstou zmrzačeného kamaráda v bondovce ze zcela zásadního roku 1989 Povolení zabíjet. Jeho soupeřem je "jen" narkobaron Franz Sanchez, jenž proti němu vlastně vůbec nic nemá a o zničení světa se ani omylem nesnaží (kdo by si pak kupoval zboží, že). Dopustil se však toho, že Bondova celoživotního přítele, agenta ze CIA Felixe Leitera, předhodil pár chvil po jeho svatbě žralokům a manželku mu popravil. Tohle 007 s tváří Timothyho Daltona zkrátka nemohl jen tak nechat a místo do Istanbulu odjíždí kamsi do střední Ameriky. Poprvé ve své kariéře tak přichází o povolení zabíjet, vzepře se rozkazům a vydává se na nejistou a nebezpečnou cestu. A ta je hodně jiná než všechny ostatní. Ženy při ní moc nesvádí, za to nemluví úplně košér řečí, s protivníky se nemazlí a je drsnější než kdy dřív. Nebere si servítky a nabízené přátelství od Sancheze odmítne krutým způsobem... Tohle je prostě ta bondovská the best mission impossible ever. (Rekonstrukce: Povolení zabíjet.)
Doporučuje: Vratislav Šálek



DANNYHO PARŤÁCI: LOUPEŽ FABERGÉHO VEJCE
Na počátku bylo vejce. Nejkrásnější a nejdražší velikonoční vejce světa, Korunovační vejce. Car Mikuláš II. je věnoval své ženě v roce 1897. Vejce, na němž denně mnoho hodin pracoval mistr dílny Fabergé po dobu patnácti měsíců, je ze zlata, emailu a diamantů. A právě tuhle kořist (samozřejmě repliku v ceně cca 4 000 dolarů) si vyhlédli Dannyho parťáci pro svou druhou filmovou loupež. Tahle komedie plná omylů působí jako zmatkářský chaos, kdy levá ruka netuší, co krade pravá, ale na konci se ukáže, že je to ve skutečnosti mistrovsky zrežírovaná hra na kočku a na myš, ve které se místo slepými náboji střílí ostrými hláškami. Nemluvě o tom, že náš hvězdný tým ve složení George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts a Matt Damon má zdatné protivníky v mazané a krásné policistce Catherine Zetě-Jones a šikovném zloději, který mrská capoeiru. Zlé jazyky tvrdí, že je to notně překombinovaná vaječná omeleta, v níž je ubohý divák neustále voděn za nos a vláčen falešnými stopami a paralelními liniemi po fotogenických koutech Evropy, aniž by věděl, kde mu hlava a vejce stojí. To je asi pravda. Ale zábavnější loupežnický kousek jsem na plátně ještě neviděla. (Rekonstrukce: Dannyho parťáci 2.)
Doporučuje: Natálie Bergerová



LOLA: ZBĚSILÁ MISE ZA PENĚZI
Co může být ještě víc mission impossible než sehnat sto tisíc marek do dvaceti minut? Přesně taková mise totiž stojí před hlavní hrdinkou celého snímku, rudovlasou Lolou, pokud tedy nechce přijít o svého přítele Mannyho. Ten měl doručit svému šéfovi tašku se zmiňovanou peněžní částkou. Tu tašku si ale ke svému neštěstí zapomněl v metru, kde ji zase ke svému velkému štěstí převzal bezdomovec. A co teď? Jako první ho samozřejmě napadne zavolat své milé přítelkyni. Jenže co zmůže ona? Zbývá jí jenom dvacet minut. Z bytu je to tak daleko. Táta má špatnou náladu a peníze jí dát nechce. A když se tedy nakonec oba dva odhodlají k přepadení supermarketu, do cesty jim vpadne policie. Lola má ale tu výhodu, že má hodného pana režiséra, která jí dá šanci zkusit to všechno ještě jednou. A pak ještě jednou. A to by v tom byl čert, aby se to na třetí pokus nepovedlo! Ještě než Tom Tykwer vraždil pro parfém, natočil v roce 1998 tuhle adrenalinovou, tikající bombu, po které se i vám pořádně zapotí čelo a zvýší se vám tep. A nabízí nám nikoliv jednu, ale rovnou tři varianty příběhu, které nám názorně ukazují, že někdy děj stačí zpomalit i o jednu minutu a všechno může být jinak. A hlavně pak je film jasným důkazem toho, že nic jako mise nemožná neexistuje. Všechno je možné! (Rekonstrukce: Lola běží o život.)
Doporučuje: Simona Knotková



DOKTOR RADOSTA & INŽENÝR SEVERÍN: NEJVĚTŠÍ AKCE V DĚJINÁCH STĚHOVÁNÍ
Už v době, kdy Ethan Hunt bojoval nanejvýš s akné a jeho supermoderní vychytávky byly hudbou vzdálené budoucnosti, brázdil ulice naší metropole se svojí vytuněnou škodárnou vybavenou airbagy a vnitřními stěrači jeho smoljakovský předchůdce inženýr Severín, geniální vynálezce einsteinovského zjevu, milovník slivovice, hruškovice a železnice a především hrdá agentská spojka v největší akci v dějinách stěhování - Kulovém blesku. Dvanáct pražských bytů a domů je připraveno proházet si své obyvatele, což zorganizoval a do posledního detailu naplánovat bývalý advokát doktor Radosta v zoufalém pokusu zapsat se něčím alespoň trochu výjimečným do historie. Jakmile se ale z jmenovek u jeho pečlivých nákresů, grafů a statistik stanou skuteční lidé plní nefalšované české nátury, dokonalý plán začne vrzat jako mlýnek drtící výbornou brazilskou kávu. Důchodkyně Jechová váhá a přemýšlí nad směroplatností smluvních podmínek bez ohledu na to, jak dobře se jí na nové čisté a prostorné půdičce bude věšet, řada zúčastněných zase ztratí důvěru v celou akci po noční opilecké generálce vedené psychologem Knotkem, který jim proti jejich vůli uloží v bytech budoucí majitele, a... podobně. Zkrátka než všichni účastníci experimentu zalehnou pod novou střechou, organizační schopnosti i trpělivost doktora Radosty a přemisťovací rychlost inženýra Severína dostanou pořádně zabrat, ale zdaleka ne tolik jako naše bránice - a to třeba i podvacáté. (Rekonstrukce: Kulový blesk.)
Doporučuje: Zbyněk Kubín



KALINA, KLEIBER A ZEMAN: RUBÍNOVÉ KŘÍŽE
Psal se rok 1980, když v neděli v jedenáct na jedničce opakovali Honzu Zemana. Dívali jsme se celá rodina. Dokonce jsme kvůli tomu mívali oběd dřív, aby mamka nemusela odskakovat k plotně. A přiznávám, že pro mě byl Major větším zážitkem než Vetřelec nebo Čelisti, na které mě v mých šesti propašoval do kina starší brácha v domnění, že mě ty filmy vyděsí a já se na něj přestanu pořád věšet. Zeman, to byla loupež na loupež, vražda na vraždu. A já si pamatuju, jak jsem v těch svých šesti letech užasle zíral v díle Rubínové kříže na trojici lupičů, kteří se rozhodli vybrat sejf a dostali se do něj tak, že ho navrtali, pak v něm vypáčili otvor, vybrali z něj peníze a pak se navzájem povraždili. Hned jsem si řekl, že chci být lupičem a že se taky dostanu do nějakého trezoru. Věděl jsem i do jakého. Naši měli jeden malý zelený trezůrek pod postelí. Když jsem se v pondělí vrátil ze školy domů, nikdo ještě nebyl doma a tak jsem šel na věc. Parťáky jsem si žádné nevzal, aby mě pak nikdo nezamordoval. Z komory jsem si vzal ruční vrtačku, vplížil jsem se do ložnice, zpod postele vytáhl trezor a začal jsem vrtat. Nešlo mi to, ale když jsem po chvíli zkusil trezůrek otevřít, podařilo se. Dychtivě jsem se vrhl na obálky s nápisy Nájem, Elektřina, Plyn, Uhlí..., ale všechny byly bohužel prázdné. Byl totiž konec měsíce a všechny peníze už naši utratili. Od té doby vím, že při loupeži člověk musí vědět nejen kam jít pro lup, ale také kdy. A protože já na to zjevně čich nemám, popouštím uzdu svým "zlodějským fantaziím" už jen při sledování filmů. (Rekonstrukce: Major Zeman - Rubínové kříže.)
Doporučuje: David Laňka



MOORE, PECH & GWEN: PLÁN NA USMRCENÍ ALBERTA EINSTEINA
Píše se rok 1999 a osud světa je zase jednou v sázce. Pokusy skupiny nukleárních fanatiků sdružených kolem tajemného zlosyna profesora Granta způsobují, že všem ženám rostou plnovousy a připravují je o schopnost rodit děti. Nabízí se řešení - profesoři Moore a Pech (Jiří Sovák a Lubomír Lipský) vynalezli stroj času a společně s historičkou Gwen (Jana Brejchová) se v něm vydají do Prahy roku 1911, aby zde usmrtili Alberta Einsteina (Petr Čepek). Plán vychází z předpokladu, že když profesor Einstein nepublikuje svou teorii relativity, nukleární bomby nebudou nikdy sestrojeny... Nespoutaná imaginace scenáristy Miloše Macourka byla pro vymýšlení nemožných misí jako stvořená. S výsledkem sice nebyl zcela spokojen, neboť jeho původní scénář byl ještě komplikovanější a režisér Oldřich Lipský ho trochu násilně zjednodušil, přesto jde o výjimečný kousek. Vzpomínáte si snad na jiný český film, v němž Jiří Sovák levituje s raketovými pistolemi v rukou, Iva Janžurová skrývá v účesu vysílačku a na scéně opery Prodaná nevěsta se zničehonic objeví vesmírná raketa? Zabil jsem Einsteina, pánové... je přes všechny své drobné nedostatky jeden z filmů, které v dětství formovaly můj pohled na svět a naučily mě docenit umění čirého nonsensu. (Rekonstrukce: Zabil jsem Einsteina, pánové.)
Doporučuje: Leoš Medřický

Chybí vám něco? Napište nám co a proč do reakcí níže a my se pokusíme naši nabídku pro příště doplnit...


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY