Preview: Hranaři

Vydáno: 26.10.2011 07:00 - Petra Janků | foto: Falcon

Žíznivá spravedlnost se konečně probudila a chce pít krev aneb český divák bude brzy obohacen novým českým akčním snímkem. Film Hranaři slibuje drama, děj inspirovaný aktuálními problémy a hlavně v něm uvidíte HNĚDOVLASOU Kateřinu Brožovou.
Akční žánr s detektivní zápletkou zasazený do současnosti je v českých luzích a hájích popelkou. I když se v poslední době objevily filmy jako Kájinek či Czech Made Man, je to stále žánr spíše okrajový a někdy ne zcela dobře zpracovaný. Přesto, nebo právě proto, se v blízké době v našich kinech objeví film debutujícího režiséra Tomáše Zelenky Hranaři, který akční dynamické zpracování a současné téma nabízí.
Film Hranaři má velké ambice - chce poukázat na hru špinavých peněz, intrikaření, podplácení a na amorální chování ve světě vysoké politiky a byznysu. Dva manželské páry - Hložovi a Slámovi -, žijí poklidný život. Hložová (Kateřina Brožová) se Slámovou (Vilma Cibulková) mají agenturu s VIP hosteskami, Hlož (Saša Rašilov) šéfuje prosperující bezpečnostní agentuře a Sláma (Miroslav Etzler) vlastní úspěšnou stavební firmu.
Jednoho krásného dne se Sláma rozhodne, že se zachová jinak než obvykle a nevezme si úplatek. Tím se samozřejmě znelíbí několika vysoce postaveným lidem (tzv. Spolek pěti), kterým slouží radní s přezdívkou Lulu (Jiří Langmajer). Kladný hrdina Hlož se do toho nějak namočí a začne se odvíjet děj plný intrik, sledování, vražd apod.
Vzhledem k nedávným zkušenostem s filmovým Kájinkem a nováckým seriálovým "esem" Expozitura nyní mohou následovat dva možné scénáře:
1) Film Hranaři může dopadnou skvěle. Slibuje to akčně vypadající trailer podbarvený dramatickou hudbou a hereckými osobnostmi, které jsme zvyklí vídat spíše v televizi než-li v kině. Saša Rašilov, Jan Tříska, Vilma Cibulková, Jiří Langmajer a další jsou vždy zárukou herecké kvality. Navíc Hranaři jsou podporováni producentskou skupinou, která produkovala film Czech Made Man a která snad mohla přinést více finančních prostředků.
2) Film Hranaři může dopadnou špatně. Trailer je totiž sice vizuálně slibný, na druhou stranu v něm kdosi pronáší hlášky jako "Z beránka se zrodil vlk s duší plné zloby" a "Samet se změnil ve struhadlo a rozdrásal nám srdce" apod. A uvozuje ho věta pronesená Slámovou - "Zastřelili Frantu Mrázka". Inspirace realitou? Odvážné. A navíc, pro režiséra Tomáše Zelenku jsou Hranaři debutem, což se může (ale i nemusí) na kvalitě filmu projevit.

Originální teaser filmu Hranaři
Ke které verzi se přiklonit můžete posoudit dle zmiňovaného traileru a vše si můžete již brzy potvrdit i v kině - Hranaři vstupují do tuzemských kinosálů 1. prosince pod křídly distribuční společnosti Falcon.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY