Preview: Twilight Saga: Rozbřesk - 1. část

Vydáno: 19.10.2011 20:53 - Petra Janků | foto: Bontonfilm

Další film ze Twilight ságy Rozbřesk - 1. část je za dveřmi a přináší dobrou zprávu pro edwardovce. Milostný trojúhelník se uzavírá a dívka, jež stála na jeho vrcholu, si vybrala mrtvého upíra před živým vlkodlakem. Příběh končí a z Belly a Edwarda jsou šťastní manželé... Nebo snad ne?
Když v roce 2005 vyšel román Stmívání, jen málokdo mohl tušit, jaké pozdvižení jeho autorka Stephenie Meyer rozpoutá. V románu, jenž byl pro Stephanii prvotinou, rozvinula mírně neoriginální příběh dívky, která miluje upíra a tak trochu i svého kamaráda vlkodlaka. Jednoduchý, ale pro mnoho fanoušků velmi přitažlivý děj byl základem pro šílenství, kterému jedni propadají a druzí ho zesměšňují.
Twilight ságu tvoří dohromady čtyři knihy. Filmů, které z adaptace těchto knih vyjdou, bude dohromady nakonec pět. Poslední kniha s názvem Rozbřesk je totiž rozdělena do dvou snímků, aby fanoušci nepřišli o nic zajímavého (a pravděpodobně v tom svou roli hrála i racionální úvaha "vymačkáme z toho, co se dá"). První film Stmívání se v kinech objevil v roce 2008 a s každým novým rokem na nás filmaři chrlí i jedno další filmové pokračování. Na co se můžeme těšit letos?
Ze všech indicií, které by mohly k ději filmu něco říct (text distributora, trailer, původní kniha, "jedna paní povídala"), můžeme usoudit, že nás čeká romantická svatba, se kterou někteří souhlasí a jiní ne, líbánky a první sex (!) Belly a Edwarda, problémové těhotenství, hádky, pláč, vyznání lásky, promlouvání si o všem možném, nějaká ta bitka a Belly konečné rozhodnutí. Chyba, se kterou do kina na Rozbřesk - 1. část můžete jít (a to ostatně platí pro všechny filmy z Twilight ságy), je myslet si, že jsou Twilight filmy o upírech a že jsou to snad horory nebo něco podobného. Nejsou.
Každý, kdo četl knihy, vám potvrdí, že Twilight sága je především o každodenním životu z pohledu sedmnáctileté dívky, která potká osudového muže, který je čistě náhodou upír. Stejně tak by tento její osudový princ mohl být ze znepřáteleného šlechtického rodu či gangu z druhé části města. Upírská linka v příběhu funguje spíše jako platforma, na které autorka románu vystavěla milostný příběh - ale ne naopak. Proto, i když Rozbřesk - 1. část slibuje možná nejvíce dějovosti, krve a hororovosti ze všech dřívějších filmů, je nepravděpodobné, že se u něj budete opravdu bát.
Každý film Twilight ságy má jiného režiséra. Oscarový režisér Bill Condon (Dreamgirls, Bohové a monstra) se zhostil právě Rozbřesku - 1. části. Condon má ze všech režisérů Twilight filmů asi největší zkušenosti i nejvíce filmových úspěchů a mohl by být pro Rozbřesk - 1. část přínosem.
Co se týče hereckého ansámblu, na plátně se objeví všichni "staří známí" z dílů předešlých. Zdá se, že pro ústřední milostnou trojici Kristen Stewart (Bella), Robert Pattinson (Edward), Taylor Lautner (Jacob) byla Twilight sága dobrý odrazový můstek v kariéře - Taylora můžete nyní vidět v kinech ve filmu Bez dechu, Robert letos zazářil ve filmu Voda pro slony a Kristen loni mile překvapila ve filmu The Runway, kde ztvárnila legendární rockerku Joan Jett.
První film z Twilight ságy Stmívání byl v našich kinech uveden v roce 2008 a tehdy byl u nás "jen" 47. nejnavštěvovanějším filmem s celkem asi 75 tisíci diváků. Nový měsíc přišel do kin o rok později a stal se 14. nejnavštěvovanějším filmem v českých kinech (cca 205 tis. diváků). Zatmění si v návštěvnosti ještě o dvě místa polepšilo (cca 260 tis. diváků).

Český trailer filmu Twilight Saga: Rozbřesk - 1. část
Bude film Rozbřesk - 1. část pokračovat ve vzestupné tendenci v návštěvnosti? Bude snad díky zkušenému režisérovi i potenciálu knižní předlohy film napínavější a méně plný klišé? A bude z Belly nakonec upírka? To se musíme nechat překvapit přesně na Den studentstva (17.11.), kdy film Rozbřesk - 1. část vstupuje do českých kin.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY