Festivalové ozvěny: 36. týden

Vydáno: 06.09.2011 20:00 - Jana Bébarová | foto: 2011 H.C.E.

Tento týden bude patřit Mezinárodnímu filmovému festivalu v Torontu a pražskému Festivalu tanečních filmů, které shodně uvedou Wendersovu Pinu. Info přinášíme i o blížícím se říjnovém Festivalu německy mluvených filmů.
FESTIVAL TANEČNÍCH FILMŮ
Od čtvrtka 8. do neděle 11. září se v pražských kinech Atlas a Světozor uskuteční druhý ročník Festivalu tanečních filmů, který na filmovém plátně představí slavné světové choreografy jako Pinu Bausch, Sashu Waltz, Lloyda Newsona (DV8), Alaina Platela (les ballets C de la B) nebo Sidi Larbi Cherkaouiho. "Ať už půjde o filmová zpracování jejich choreografií, nebo dokumenty o jednotlivých osobnostech či jejich dílech, vždy snímky na velkém plátně nabídnou nejen nezapomenutelnou podívanou - dynamické scény, technicky dokonalý tanec, skvělou hudbu - ale také špičkovou filmařskou práci," uvedla ředitelka festivalu Marta Lajnerová.
Mezi hlavní taháky festivalu bezpochyby patří Wendersova Pina, pocta výše zmiňované německé choreografce Pině Bausch, která je prezentovaná především jako první hraný evropský 3D film a jíž týden poté (15. září) uvede do české distribuce společnost 35MM.
Pina byla původně zamýšlena jako společný projekt uznávaného německého režiséra a jeho proslulé krajanky, prvotní plány však zhatila náhlá smrt Piny Bausch v červnu 2009, kdy bylo realizováno pouze několik úvodních záběrů. V práci na filmu tak pokračovali sami tanečníci, kteří do něj odrazili svoje vlastní vzpomínky na spolupráci s Bausch. Ve Wendersově snímku jsou prostorovou technologií zachyceny její choreografie Café Müller, Svěcení jara, Vollmond či Kontakthof.
Součástí programu bude i projekce snímku Passion - Last Stop Kinshasa belgického choreografa Alaina Platela (režírovaného Brigitte Kramer), který zachycuje derniéru slavné inscenace Pitiése, jež se odehrála v konžské Kinshase. Festival tanečních filmů dále uvede dva projekty spjaté s choreografkou Sashou Waltz, a to Dialoge 09 - Neues Museum, v němž Sasha Waltz osidluje spolu se sedmdesáti tanečníky, hudebníky a zpěváky prázdné prostory čerstvě zrekonstruovaného Nového muzea na berlínském Muzejním ostrově, a její oceňovanou inscenaci Purcellovy barokní opery Dido a Aeneas, kde sedm zpěváků, třináct tanečníků, dvacet osm hudebníků a šestnáct sboristů tvoří jednolitou choreografii, v níž jednotliví účinkující ztrácí své původní funkce.
Kromě jiného bude na festivalu promítán i dokument Sny uprostřed Babylonu o vlámském choreografovi Sidi Larbi Cherkaouiho, kterého mohli čeští diváci vidět v představení s osmnácti šaolinskými mnichy na letošním festivalu Tanec Praha, nebo taneční snímky z holandského projektu Point Taken, výběr z velkého holandského festivalu Cinedans Moving Media Festival či blok české filmové taneční tvorby s názvem Home made.
Více informací o programu a Ozvěnách Festivalu tanečních filmů, které proběhnou v Ostravě, Olomouci a Pardubicích, najdete zde.
MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V TORONTU
Ve čtvrtek 8. září bude rovněž zahájen 36. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Torontu, na němž se promítá přes tři stovky filmů z více než šedesáti zemí světa. Mezi předními hosty letos festival navštíví například režisér Guillermo del Toro, dokumentarista Steve James, herečky Kim Cattrall a Arsinée Khanjian či manželka a spolupracovnice Nicholase Raye Susan Ray.
Mezi třináctkou filmů v hlavní programové sekci Masters, která je přehlídkou aktuálních projektů uznávaných filmových tvůrců, bude promítán Kaurismäkiho Le Havre, Faust Alexandera Sokurova, La folie Almayer Chantal Akerman, Kluk na kole bratří Dardennů, Hors Satan Bruno Dumonta, Van Santovo Restless nebo Tarrův Turínský kůň.
V téže sekci bude rovněž uvedena Pina Wima Wenderse, pokračování McDonaldova Hard Core Loga Hard Core Logo 2 a This is Not a Film Jafara Panahiho.
Více informací najdete zde.
DAS FILMFEST
Nejaktuálnější a cenami ověnčené hrané i dokumentární snímky z Německa, Rakouska a Švýcarska koncem října tradičně uvede Festival německy mluvených filmů Das Filmfest. Již šestý ročník této přehlídky proběhne ve dnech 19. až 23. října v pražských kinech Lucerna a Evald a poté se na dalších pět dní (24. - 28. října) přesune do brněnského Kina Art. Ve čtyřech programových sekcích budou reflektována témata spjatá s rebelujícími hrdiny a režiséry, se smrtí a umíráním, berlínskou zdí v 60. a 70. letech a další stěžejní historické události uplynulého století.
Podrobnější informace najdete v našem článku zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY