Buď filmový server! I byl filmserver.cz

Vydáno: 02.09.2010 00:00 - Miroslav Böhm | foto: Facebook tvůrce

Není to kachna! Hudební portál musicserver.cz dostal filmového bráchu. Zatím je rudý závistí, ale je odhodlán svému hudebnímu sourozenci časem natrhnout zadek. A vy můžete být u jeho prvních krůčků, protože právě vyráží na svou pouť českým internetem.
Alfred HitchcockAlfred Hitchcock kdysi prohlásil, že film je dobrý tehdy, stojí-li za vstupenky, večeři a poplatek za hlídání dětí. Od chvíle, kdy jsem si tohle sakra moudro zamiloval, jsem ho stavěl rozpínající se multikinokultuře natruc. Snad z obyčejného strachu ze změny, snad proto, že kino a večeře voní po kultuře a vzácných chvílích, zatímco kino a popcorn páchne trendy zábavou, 3D příplatkem a uměleckou rutinou. Neb Cameron je jenom jeden.
Ale sere pes. Pravdou je, že vzpomínat na rozvrzanou a nepohodlnou sedačku starého dobrého kina z mládí se nedá donekonečna. Stejně jako nemá smysl fňukat nad tím, že magickou atmosféru útulné restaurace v jeho druhém patře nahradily fastfoodové fronty uprostřed nákupních ultrasuperhypermarketů. Navíc člověk s věkem leniví, rád se nechá rozmazlovat jídlem na počkání, zobem k filmu či komfortem a především... zvykne si na všechno. Tedy téměř. Jen ne na špatné filmy.
A právě proto pro mě měla vždycky filmová kritika vyšší smysl. Již od první knihovnou zapůjčené Cinemy, ve které jsem vždy požitkářsky hltal verdikty jak v Divinis pražská smetánka Pohlreichovo carpaccio z červené řepy. Ne, nehledal jsem v názorech jiných pravdu, ale vždy zásadně názorovou konfrontaci. Chtěl jsem vědět, co si myslí někdo jiný. Vždyť právě v tom je to největší kouzlo filmové žurnalistiky - vždy vyvolává diskuzi. Film žije tak dlouho, dokud se na něj nezapomnělo. A já na ty opravdu dobré strašně nerad zapomínám.
Je nás víc, jsem o tom přesvědčen. Nepoznáte nás podle buřinky jako špatné řidiče, postrádáme i kakaovou skvrnu velikosti mexického dolaru a nespojuje nás ani jiné poznávací znamení. Snad jen ty o pár milimetrů poctivější kruhy pod očima. Ale jedno pojítko by se přeci jen brzy mohlo najít - pevně doufám, že se budeme pravidelně setkávat v diskuzích pod články našeho nového serveru. Neb - jak jsem již naznačil před chvílí - filmy tady nejsou od toho, abychom se na ně dívali, ale především proto, aby se o nich psalo a mluvilo.
Na závěr si dovolím zaparazitovat na slovech Humphreyho Bogarta z Casablancy. Sobecky, vypočítavě, v náš prospěch: Budeme rádi, když si ze všech filmových webů po všech on-line koutech, co jich na internetu je, vyberete zrovna ten náš... Milerádi vás nezklameme!
Miroslav Böhm,
šéfredaktor filmserveru.cz.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • ha! (chocobo, 02.09.2010 00:20) Reagovat

    tak at se webu dari, najde si sve ctenare a redaktory dal bavi psat a sledovat filmy a uzivat si je :)

  • :) (Lukáš, 02.09.2010 09:19) Reagovat

    Hodně štěstí! A už se těším na názorovou konfrontaci:)
    Takže doufám, že tady bude co nejvíce článků, a schopní pisálci (snad ne jen z musicserveru).

    • Re: :) (Doupik, 02.09.2010 16:13) Reagovat

      Zdravím :-)!

      • Re: :) (Lukáš, 02.09.2010 19:05) Reagovat

        Já tebe taky!:)
        Takže tu opravdu budou ti samí, co na musicserveru? Proč je tomu tak?
        (nechápejte mě špatně, jen mě to zajímá; neříkám, že lidé z musicserveru jsou/by případně byli špatní)

        • Re: :) (Miroslav Böhm, 02.09.2010 21:34) Reagovat

          Kdepak, prunik s redakci musicserveru je minimalni. A i to minimum redaktoru (jestli dobre pocitam, tak jsou tri) je spise doplnenim redakce nez jejim zakladem.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY