Preview: Barbar Conan

Vydáno: 20.07.2011 14:53 - Kateřina Samková | foto: Hollywood Classic Entertainment

Léto je v plném proudu a přísun hollywoodských blockbusterů nebere konce. Dalším do sbírky by se měl stát Barbar Conan, přicházející se zcela novou interpretací bájného světa Roberta E. Howarda.
Kdo nezná Barbara Conana (nebo také Conana Cimmeřana - podle jeho rodné země), jako by neznal fantasy. Tento hrdina a ikona americké fantasy poprvé spatřil světlo světa v příbězích na stránkách časopisu Weird Tales z pera texasana Roberta E. Howarda v roce 1932. Conan se stal úspěšnějším následovníkem předchozí Howardovy postavy Kulla z Atlantidy, který dosáhl obrovské popularity a byl podle něj vytvořen nespočet dalších děl. Počínaje knihami jiných autorů, přes komiksy a televizní programy, počítačovými i deskovými hrami konče.
Neutuchající popularitě samozřejmě pomohl také film Johna Miliuse z roku 1982, který udělal hvězdu z rakouského svalovce Arnolda Schwarzeneggera. Barbar Conan, který se v srpnu chystá do našich kin, ovšem nemá být remakem této téměř třicet let staré fantasy klasiky, ale zcela novou adaptací Howardových knih. Jeho vznik nebyl jednoduchý – již v devadesátých letech se mluvilo o druhém sequelu Král Conan, ve kterém měl být barbarský bojovník starší a měl ho opět hrát Arnold. Ten byl ale v roce 2003 zvolen guvernérem Kalifornie, a projekt tedy přestal mít smysl.
Warner Bros. se celých sedm let snažili dostat projekt do realizace – osloveni byli mimo jiné samotný John Milius, bratři Wachovští a nejblíže k uzavření smlouvy měl Robert Rodriguez, který ale projekt opustil kvůli Grindhouse. Nakonec se práva v roce 2007 přesunula ke společnosti Nu Image/Millennium Films s dodatkem, že je nutné bez otálení začít s produkcí. Lionsgate a Sony Pictures se takto vložili do vyjednávání a mezi navrhovanými režiséry nechyběl například Brett Ratner. Kontrakt nakonec získal v roce 2009 Marcus Nispel.
Režisér, který má za sebou hlavně filmové hororové masakry a obrovskou praxi v reklamě a videoklipech, za které už posbíral nejednu prestižní cenu. Bylo tedy na čase, aby svoje schopnosti zužitkoval i jinak než v hororu. Koneckonců Michael Bay začínal podobně. Marcus Nispel četl nejeden Conanův příběh a je jeho postavou fascinován. Říká o něm: „Je to velmi melancholický muž, který se odlišuje od všech ostatních hrdinů zejména tím, že nikomu neodpouští. To mi přišlo velmi osvěžující v dnešních politicky korektních dobách.“
S úctou vzpomíná i na předcházející adaptaci Conana: „První film napsali dva mistři vyprávění Oliver Stone a John Milius, což nás postavilo do velmi těžké pozice k jejich následování. Navíc jejich film obsahoval některé nejzajímavější scény, jaké se kdy ve fantasy objevily. My jsme si uvědomili, že nemůžeme vstoupit podruhé do stejné řeky, původní Conan byl vytvořen v éře diska a Hvězdných válek. Dnes jsme v dobách krize mnohem cyničtější, takže chceme ve filmech vidět lesk a krásné obrázky na dosah ruky.“
Obsazení hlavní postavy rozhodně nebylo jednoduché, v žádném případě ale producenti nedělali konkurz na toho, kdo se bude nejvíce podobat Arnoldovi. Štěstí se usmálo nakonec na třicetiletého Jasona Momoa, modela a herce s havajskými kořeny. Zatím se chytal zejména v televizi – vidět jsme ho mohli třeba v Pobřežní hlídce nebo momentálním hitu Hra o trůny a svoji patrně nejznámější postavu - Ronona Dexe – ztvárnil v Hvězdné bráně: Atlantida.
Krásnou a horlivou novicku opatství, trénovanou na královninu služebnou, nejlepší kamarádku, osobní strážkyni a především také Conanovu lásku si zahrála Rachel Nichols, která se objevila v seriálu Alias nebo Star Treku J. J. Abramse. Hlavního záporáka Khalara Zyma si vystřihl Stephen Lang a jeho dceru, mocnou čarodějku Marique, Rose McGowan.
Jestli byl původní Barbar Conan něčím opravdu výjimečný, tak to byla nádherná nadčasová hudba Basila Poledourise. Pan skladatel už bohužel není mezi živými, ale jeho nádherná hudba okouzlila miliony lidí po celém světě a na soundtrack je dnes pohlíženo jako na největší klasiku mezi všemi sběrateli filmové hudby a nemalé množství kritiků ho zařazuje mezi nejlepší filmové kompozice, jaké kdy byly napsány. Nelehký úkol složit hudbu k novému Conanovi získal celkem zkušený, ale prakticky neznámý Tyler Bates.

Český teaser filmu Barbar Conan
Na to, jak se s hudbou popral a jak vypadá Hyboria podle představ současných tvůrců, se budeme moci podívat v českých kinech od 18. srpna 2011.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY