Analýza vlivu kina na sázení a předpovídání sportovních událostí

Vydáno: 21.10.2024 08:00 - Redakce | foto: Myke Simon

Od té doby, co byly vynalezeny hýbající se obrázky, je lidé rádi sledují. Nejen proto, že je to baví a mají z toho potěšení, ale také proto, že jsou zdrojem poučení a nových informací.

A stejně, jako se v nich můžete dozvědět například o tom, jak se žije na Sibiři, nebo jaké jsou nové možnosti medicíny v oblasti operace srdce, tak se například můžete dozvědět zajímavé informace o sázení online


Filmografie, zejména ta dokumentární, nemá tematicky téměř žádné hranice. Takže než abyste museli osobně navštívit některé české sázkové kanceláře, můžete se o sportovním sázení dozvědět něco v teple svého obývacího pokoje právě díky dokumentárním filmům. 

Sázení jako fenomén

Již od dob Velké pardubické se sportovní sázení rozhodně stalo něčím, co je v povědomí všech diváků a nejen příznivců daného sportu. Kde kdo s nadšením sledoval Josefa Váňu, který jako by se nad závodní dráhou se svým koněm doslova vznášel, než aby na něm jel. A od té doby se k nám dostalo mnoho dalších sportovních přenosů, od velkých fotbalových lid, po olympijské hry. A kde je soutěživost a potřeba být první, tam je i sázení. 

Již od starověku

Sportovní sázení je tu s lidstvem skoro od nepaměti. Přesněji řečeno, ze starověkého Řecka a Říma, ve kterém běžní občaně sázeli na gladiátorské zápasy a později také na olympijské hry. A jak je vidět, tak je to dodnes nepustilo. Nicméně, sportovního sázení tak, jak ho známe dnes, se rozvinulo až v 19. století zejména díky již zmíněným dostihům. Jak vypadají sportovní sázky dnes a kde se o nich můžete dozvědět více?

Dokumentární filmy

I když není časté, že by se dokumentární filmy hrály v kině, není to ani neobvyklé. A proto, když budete mít štěstí a budete sledovat pečlivě program kina ve vašem okolí, může se vám poštěstit najít v nabídce ke shlédnutí film s tematikou sportovního sázení. Ale i kdyby ne, tak třeba o taktice a strategii. Nebo o sportu, na který chcete vsadit. Všechny informace a znalosti, které můžete následně uplatnit, jsou cenné. Je možné získávat informace i jinde, než z dokumentů?

Hrané filmy

Není ale potřeba se omezovat jen na dokumentární filmy. Příklad sázení na sporty můžete najít i v mnoha celovečerních hraných filmech. Pravděpodobně nejznámější film o sportovním sázení je Maximální limit z roku 2005 s Al Pacinem v hlavní roli. Dále tematiku sázení a hazardu najdeme také ve filmech Hráči z roku 1998, Gambler: Nejvyšší sázka z roku 2014 a Maverick z roku 1994 o geniálních pokerových hráčích.


 A touto tematikou se také okrajově zabývá novodobý snímek Dannyho parťáci z roku 2001, pojednávající o velké loupeži kasína s hvězdami v hlavních rolích, jako Julia Roberts, George Clooney, Andy Garcia, Matt Damon nebo Brad Pitt. Které další snímky s tematikou sázení a hazardu si vybavíte? 

Zvýšení zájmu

To, že jsou sportovní sázky a gamblerství zmiňované ve filmech je dvousečná zbraň. Jednak to ukazuje pravé možnosti a úspěšnost hazardního hráčství, ale na druhou stranu také stinnou stránku této činnosti. Rozhodně to ale zvyšuje zájem o toto odvětví a nutí lidi k přemýšlení o tom, jak to celé vlastně funguje. Sport je zde většinou prezentován jako dramatická událost, která může hráče inspirovat k jeho sledování, a rozhodně v něm vzbudí emoce. Jak to?

Potřeba prožívat

Mnoho lidí má totiž pocit, že jim v životě chybí hluboké emoce, a je to jeden z motivů, proč se na filmy lidé začali dívat v první řadě. Dopřát si tu chvíli bezpečného prožívání strachu, nadšení, smutku nebo znepokojení. A to jsou i důvody, proč lidé rádi sází na sportovní události. Aby si mohli prožít chvíle nejistoty, napětí, radosti z úspěchu a sounáležitosti s ostatními sázejícími. Obě činnosti jsou tedy významně propojené lidským prožíváním a emocemi. Jak mohou emoce sázení ovlivnit?

Nebýt robot

Někdy ale mohou emoce být i na škodu, kdy ovlivňují na základě libosti a oblíbenosti rozhodování na konečnou sázku. Je tedy potřeba se naučit i analýze dat a kvalifikovanému rozhodování na základě statistik. A i to je dovednost, kterou kimo může podpořit některými snímky nebo i sledováním tržeb a návštěvnosti sálů. Data jsou všude kolem, a tak stačí se s nimi jen naučit pracovat. Víte, jak byste se sportovním sázením a analýzou dat měli začít?

Vývoj kurzů a trendy

To platí i o popularitě, která se ve společnosti přelévá jako vlna. A je to tedy jeden z dobrých ukazatelů, které je vhodné při sportovním sázení sledovat, protože může výrazně ovlivnit zaměření sázek i sázkových kanceláří. Příběhy geniálních sportovců nebo význačných sportovních klubů mohou tak výrazně ovlivnit daný sázkový kurz. A televize a kino může být jedním ze zprostředkovatelů, jak se o takovýchto lidech můžete dozvědět. Kde jinde vám mohou pomoci?

Realita vs. fikce

Filmy ale často vytvářejí také fiktivní představy o tom, jak mohou jednotlivé sporty a sportovní výkon vypadat. Některé jsou zcela nerealistické, některé možné, ale nepravděpodobné. A i proto je dobré výkony na plátně brát spíše s nadhledem. Proto není dobré počítat s tím, že když je tým nebo hráč na filmovém plátně vždy úspěšný, bude tomu tak i v reálném životě. Co ještě potřebujete vědět, abyste se mohli do sportovního sázení pustit? 

(Placená inzerce)



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY