TV tipy: Muž a žena si prokazují něžné milosti

Vydáno: 18.10.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Culturius Magazine

Televize se asi logicky začaly soustředit na vlastní tvorbu a převzaté seriály, i proto premiérová filmová nadílka ustupuje čím dál víc do pozadí. Tento týden tak tím nejzajímavějším je uvedení thrilleru Menu.
Klapzubova XI. (sobota 19. 10., ČT1, 15.50 - 17.20 / neděle 20. 10., 06.50 - 08.20)

Plakát filmu  / Klapzubova XI.
© Facebook tvůrce
Adaptace oblíbeného a dá se říct už legendárního románu Eduarda Basse vznikla na konci třicátých let a dnes vyžaduje hodně tolerantního diváka. Režírující Ladislav Brom ji totiž značně ořezal a úplně rezignoval na fotbalovou linku, která je pro ni stěžejní, odsunul ji na okraj zájmu a soustředil se na vesměs smyšlenou romantickou zápletku. Ta tedy rozhodně není špatná a má solidní atmosféru, jenže slouží jako záminka k různým komickým situacím a snímek je ve výsledku víc než čím jiným lehkou konverzační komedií. Když už se tedy dostane na fotbalové scény, nejsou nasnímány moc dobře, není v nich synchronizovaný zvuk a je evidentní, že jsou sestříhány z několika různých zápasů. Pozitivem je ale rozhodně posmutnělý konec, který odráží tehdejší společenskou situaci a neveselou realitu. Titulní roli sehrál výborný Theodor Pištěk, jemuž sekundovali třeba Antonie NedošinskáRaoul Schránil nebo Jan Šebor. Tip spíše pro opravdové milovníky dějin filmu a fajnšmekry. 

Zajímavost: Část fotbalistů představují skuteční sportovci.

Ukázka z filmu Klapzubova XI.

Něžné milosti (Tender Mercies) (sobota 19. 10., ČT art, 22.55 - 00.25)

Plakát filmu Něžné milosti / Tender Mercies
© Impawards
Drama z první poloviny osmdesátých let je v našich končinách prakticky neznámé, oficiálně nesehnatelné a do programů televizí se dostává jen velmi zřídka. Na Oscara nominovaný režisér Bruce Beresford v něm dostal k ruce stejnou cenou oceněný scénář, který tedy není nijak originální, moc nepřekvapí a spoléhá spíše na klasickou žánrovou jistotu. Zároveň se ale opřel o velmi dobrou dobovou atmosféru, svižné tempo, skvěle dávkované emoce, které navíc nejsou nijak kýčovitě podávané, a příjemnou hudební stránku, kterou posiluje titulní píseň, která se taktéž dočkala oscarové nominace. V titulní roli exceluje Robert Duvall, který si Oscara odnesl, vedle něho se pak objeví neméně výborná Tess Harper a zdatně jim oběma sekundují třeba Betty BuckleyEllen BarkinWilford Brimley nebo Allan Hubbard. Škoda jen, že i přes množství nejrůznějších ocenění není snímek o něco výraznější. Zapomenutý tip.   

Zajímavost: Duvall některé písně sám složil a nazpíval.
 
Originální trailer filmu Něžné milosti / Tender Mercies

Menu (The Menu) (neděle 20. 10., Prima, 21.40 - 23.50 / čtvrtek 24. 10., Prima Max, 21.55 - 23.55)

Český plakát filmu Menu / The Menu
© Falcon
Dva roky starý počin pravděpodobně doplatil na vlastní ambice, které asi byly o něco vyšší, než tvůrci dokázali naplnit. Režírující Mark Mylod v něm zaujme především v první polovině, kterou rozehrává velmi solidně a láká na humorně hororovou satiru, která se nebojí decentního černého humoru, poněkud nečekaných momentů a tak trochu zvrhlé atmosféry, která je lehce zneklidňující. Po poměrně šokujícím zvratu na začátku druhé poloviny ale snímek malinko ztratí dech a najednou není tak uvěřitelný, až moc striktně se drží žánrových šablon a stává se tím, z čeho se snaží dělat legraci. Navíc je vidět, že námět utáhne jen povídkovou formu, ale celovečerní stopáž je na něj až moc, proto je uměle protahován různými nevýznamnými odbočkami a scénami. Nad vodou tak výsledek drží jednoznačně obsazení, jemuž vládnou démonický Ralph FiennesAnya Taylor-Joy a Nicholas Hoult. Ke konci si autoři pravděpodobně získají část diváků zpět, na zásadní vylepšení dojmů už to ale nestačí. Tip pro méně náročné publikum.  

Zajímavost: Scenárista Will Tracy dostal nápad na námět při návštěvě norského Bergenu, kde navštívil luxusní restauraci, kam se dá dostat jedině člunem.

Oficiální český trailer filmu Menu / The Menu

Muž a žena (Un homme et une femme) (pondělí 21. 10., ČT2, 22.05 - 23.50)

Plakát filmu Muž a žena / Un homme et une femme
© IMDb
Francouzské romantické drama z druhé poloviny šedesátých let se do vysílání příliš nezařazuje, což je rozhodně škoda. Režisér a spoluscenárista Claude Lelouch si za něj odnesl Oscara za scénář i neanglicky mluvený film a proslavil se jím takřka přes noc. Kouzlo totiž spočívá v tom, že dost banální a jednoduchou zápletku, která je vskutku hodně předvídatelná, natočil velmi zajímavě a netradičně. Místo dialogů, kterých je naprosté minimum, vsadil na výrazné obrazové podání, v němž střídá černobílé sekvence s těmi barevnými a rovinu současnou s flashbacky z minulosti. Někdy to sice podává chaoticky a je trochu těžší se ve všem zorientovat, po většinu času je ale vše přehledné, především ale pocitové. To tedy znamená, že snímek by se měl místo rozumu vnímat emocemi, které jsou natolik intenzivní a zároveň přirozené a v tom nejlepším slova smyslu obyčejné, že se každého diváka dotknou, neboť jsou každému blízké. Velice specifickou melancholickou a melodramatickou atmosféru dotváří výtečná hudba Francise Laie s dnes už legendárním motivem. Titulní role si zahráli Jean-Louis Trintignant a na Oscara nominovaná Anouk Aimée, mezi nimiž probíhá křehká chemie. Naprostá klasika.

Zajímavost: Oba herci většinu dialogů improvizovali.

Originální trailer restaurované verze filmu Muž a žena / Un homme et une femme

Pozor, bandité! (Attention bandits!) (středa 23. 10., ČT2, 22.30 - 00.15)

Plakát filmu Pozor, bandité! / Attention bandits!
© Zone-telechargement
Francouzské drama z druhé poloviny osmdesátých let také patří k těm méně známým, což ale tentokráte platí nejen pro tuzemsko. Režisér a scenárista Claude Lelouch v něm skládá poctu kriminálkám z předchozích dekád a natočil pomalu vyprávěný počin, který balancuje na hraně komedie, přitom je extrémně vážný. Opíral se v něm především o melancholickou atmosféru a silný příběh s propracovanými vztahy mezi postavami, které jsou sympatické, i když se pohybují za hranicí zákona. Jeho úspěch spočívá i v tom, že tvůrce se nesnaží filozofovat a nabízí vesměs jednorozměrnou zápletku, za níž nemá smysl hledat skrytá poselství, ale stačí si ji vychutnat na té nejzákladnější úrovni, na níž funguje bezchybně. Ústřední roli ztvárnil brilantní Jean Yanne, kterého doplnili třeba Patrick BruelMarie-Sophie L.Corinne Marchand nebo Charles Gerard. Škoda jen, že se občas tvůrce pokouší o až přílišné "umění". Pozapomenutá záležitost.

Zajímavost: Celý snímek je věnovaný odkazu Jeana Gabina.

Originální trailer filmu Pozor, bandité / Attention bandits!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY