TV tipy: Paralelní matky viděly blikající světla a byly přepadeny v soutěsce

Vydáno: 27.09.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Mashable ME

Ačkoli už září dospělo do svého konce, televizní nabídka je dost slabá a opět se v ní objevují další a další reprízy. Do našeho výběru se tak dostala pouhá čtveřice filmů, z nichž dva jsou prakticky neznámé.
Paralelní matky (Parallel Mothers) (sobota 28. 9., ČT art, 22.20 - 00.30)

Český plakát filmu Paralelní matky / Parallel Mothers
© Cinemax
Tři roky staré španělské drama možná náročnější diváky trochu zklame, ti méně nároční se v něm pro změnu možná malinko ztratí. Režisér a scenárista Pedro Almodóvar v něm sice rozehrává hodně zajímavý příběh, tentokrát ho ale nedokáže úplně atraktivně prodat, protože v něm nastoluje docela dost témat, která ovšem příliš nevyřeší a přednost dává dialogům, které ale nejsou natolik strhující a dobře napsané, aby alespoň chvilku nenudily. Postupem času se navíc scénář mění trochu v telenovelu a zvraty nejsou úplně důvěryhodné, zcela navíc pak působí i pointa, která se ke zbytku filmu moc nehodí. Chvílemi se zdá, že slavný tvůrce by tentokrát chtěl být vážnější než normálně a sdělit něco z temné historie Španělska, což se mu podařilo tak napůl. V titulní roli exceluje na Oscara nominovaná Penélope Cruz, která si naštěstí nekrade snímek pro sebe a nechává vyniknout i své méně známé kolegy a kolegyně. Trošku nedotažený tip, který ale drží nad vodou právě zkušenost všech zúčastněných.   

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Madridu.

Český trailer filmu Paralelní matky / Parallel Mothers

Přepadení v soutěsce (Al Kameen) (neděle 29. 9., Barrandov, 22.00 - 00.10 / úterý 2. 10., Kino Barrandov, 20.10 - 22.15)

Plakát filmu Přepadení v soutěsce / Al Kameen
© CSFD
Tři roky staré válečné drama v našich končinách není prakticky vůbec známé a oficiální cestou nejde sehnat. Režírující Pierre Morel v něm za arabské peníze natočil poměrně zajímavou žánrovku, která tedy není příběhově nikterak originální, ale relativně funguje. Zápletka je velmi střídmá, což je ale trochu záměr, protože tvůrce v ní využívá komorní prostředí jednoho obrněného vozu k vytváření hutné atmosféry a pomáhá si krásnou kamerou, která se nebojí ani neotřelých obrazových úhlů a netradičních záběrů. Vrcholem snímku je akce, která je potřebně adrenalinová, má očekávaný náboj a je příjemně syrová. A je to jedině dobře, protože herecké obsazení tvořeno vesměs neznámými tvářemi moc neuchvátí a naopak některé výkony jsou dosti toporné a křečovité. Výsledku pak ubírá i přehnaně patetický závěr, který jako by z oka vypadl podobným hollywoodským záležitostem. Neznámý tip.

Zajímavost: Jednou z mála zemí, kde šel snímek do kin, byly produkující Spojené arabské emiráty, kde měl premiéru 25. listopadu 2021.

Oficiální trailer filmu Přepadení v soutěsce / Al Kameen

Kněžna de Cléves (La princesse de Cléves) (pondělí 30. 9., ČT2, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Kněžna de Cléves / La princesse de Clèves
© IMDb
Ani francouzsko-italské historické romantické drama z počátku šedesátých let u nás není moc známé a příliš se do programů nedostává. Režisér a spoluscenárista Jean Delannoy v něm adaptoval knižní předlohu Madame de La Fayette, jejíhož ducha příjemně zachoval, i když se příběhově občas trochu odchýlil. Diváky uchvátí především opulentními kostýmy, ve zbytku ale všichni tak spokojení nebudou. Tempo je totiž extrémně pomalé a zase tolik se toho neděje, takže poměrně střídmá stopáž se místy subjektivně jeví dvakrát tak delší. Vzhledem k tomu, že prim hrají mnohdy dialogy, které společně se zápletkou silně evokují červenou knihovnu, je snímek značnou zkouškou divácké trpělivosti a vyžaduje solidní dávku tolerance. Ústřední role si zahráli velmi dobrá Marina Vlady a Jean Marais, který tu dostal úplně jinou roli, než na jakou u něj jsou všichni zvyklí, možná proto může na někoho působit nepatřičně a unyle. Tip spíše pro fajnšmekry. 

Zajímavost: Se scénářem vypomohl i legendární Jean Cocteau.

Ukázka z filmu Kněžna de Cléves / La princesse de Cléves

Blikající světla (Blinkende lygter) (úterý 1. 10., ČT2, 22.35 - 00.25)

Plakát filmu Blikající světla / Blinkende lygter
© IMDb
Dánsko-švédský miléniový snímek je směsicí několika žánrů, které tedy fungují dost střídavě, milovníky severské kinematografie nicméně rozhodně uspokojí. Režisér a scenárista Anders Thomas Jensen v něm vsadil na pomalejší tempo vyprávění, záměrně absurdní zápletku, která vygraduje v docela zajímavý příběh. Ačkoli většina materiálů láká i na komedii, humoru tu zase tolik není, když už ale dostane prostor, je typicky seversky cynický až černý a pobaví. Nechybí ani několik vysloveně brutálních scén. Naprosto excelentní je pak obsazení, v němž se sešli Søren PilmarkUlrich ThomsenMads Mikkelsen a Nikolaj Lie Kaas, mezi nimiž probíhá potřebná kamarádská chemie a jejich slovní přestřelky patří k vrcholům snímku. Jen škoda, že ten je v podstatě nevyrovnaný, občas dost epizodický a příběh je přece jen až moc předvídatelný. Severský tip.

Zajímavost: Název filmu pochází z básně dánského básníka Toveho Ditlevsena.

Oficiální trailer filmu Blikající světla


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY