Kinopremiéry: Chlupatá rodinka až na věky prožívá konec světa

Vydáno: 18.09.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: homemcr

Ačkoli nabídka premiér je v tomto týdnu poměrně dlouhá, žádná není natolik zásadní, že by měla změnit rozložení sil diváckého žebříčku. Ve změti různých žánrovek má tak největší potenciál drama Bohdana Slámy Konec světa.
Chlupatá rodinka (Sasquatch Sunset) (Film Europe)

Český plakát filmu Chlupatá rodinka / Sasquatch Sunset
© CSFD
Prazvláštně vypadá dobrodružná komedie, která je záměrně jiná, svým způsobem originální a dialogy nahrazují různé zvuky a skřeky. Dle ohlasů, které ale rozhodně nejsou úplně nadšené, je však daní to, že mnoho diváků záměr tvůrců nepochopí a bude snímek považovat za trapný. Režii obstaralo sourozenecké duo Nathan Zellner a David Zellner, který napsal i scénář. V obsazení se objevují pouze čtyři herci, konkrétně Jesse EisenbergRiley KeoughChristophe Zajac-Denek a Nathan Zellner, kteří jsou zřejmě záměrně špatně namaskováni a chodí ve viditelném kostýmu. Uvidíme, co na to řekne zdejší publikum. Hodně bizarní premiéra týdne.

Synopse: V mlžných lesích Severní Ameriky žije pravděpodobně poslední rodinka seskvečů, záhadného druhu divokých chlupatých lidí, která během jednoho roku podniká absurdní, epickou a nakonec i zábavnou a dojemnou cestu. Jejich vzhled je ale natolik neobvyklý, že musí všude bojovat o přežití.

Zajímavost: Všichni čtyři představitelé absolvovali kurz pantomimy, aby dokázali emoce vyjádřit i skrz značné maskování a kostýmy.

Český trailer filmu Chlupatá rodinka / Sasquatch Sunset

Duše prokletých (Oddity) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Duše prokletých / Oddity
© IMDb
Irský hororový thriller by alespoň podle synopse nemusel být úplně tuctový a mohl by se soustředit i na něco jiného než jen co největší počet mrtvol a lekačky. Ohlasy a komentáře, které jsou poměrně smířlivé a spíše spokojené, tomu dávají částečně za pravdu, ačkoli výtek je poměrně dost. Běžného diváka tak naláká především žánr, protože režisérem a scenáristou je zatím méně známý Damian McCarthy a podobně je na tom obsazení, které taktéž sestává z méně povědomých tváří. Premiéra, která díru do světa neudělá.

Synopse: Slepá Darcy (Carolyn Bracken) umí vnímat svět mrtvých a sbírá prokleté duše. Jednoho dne je na osamoceném panství zavražděna její sestra a podezření okamžitě padá na pacienta místního ústavu pro choromyslné, kde jako lékař pracuje sestřin manžel Ted (Gwilym Lee). Podezřelý ale zanedlouho umírá a případ se odkládá. Po roce se v Tedově domě objevuje Darcy, aby s pomocí různých artefaktů a svých schopností zjistila, co se onehdy v noci stalo a kdo její sestru zabil. Dokáže najít pravdu?

Zajímavost: Režisér miluje návštěvy starožitnictví, proto dokázal spoustu rekvizit získat tímto způsobem.

Český trailer filmu Duše prokletých / Oddity

Elyas (Elyas) (Forum Film CZ)

Plakát filmu Elyas / Elyas
© CSFD
Francouzský thriller, který už podle synopse působí dost béčkově, se do výčtu premiér zařadil až na poslední chvíli. Český distributor pravděpodobně spoléhá na sílu země vzniku a oblíbenost tamních žánrovek u nás, těžko ale říct, zda se mu podobná sázka vyplatí. Ohlasů je naprosté minimum a divák se tak má jen obtížně čeho chytit. Režisérem a spoluscenáristou je kdysi nadějný Florent Emilio Siri, který o sobě dává vědět po dlouhých letech a hlavní roli svěřil Roschdymu Zemovi, jenž patří k těm slavnějším tvářím současné francouzské kinematografie. Premiéra s velmi nejistým výsledkem.

Synopse: Osamělý a paranoidní bývalý voják speciálních jednotek Elyas (Roschdy Zem) se stává osobním strážcem třináctileté Nour (Jeanne Michel) a její matky Aminy (Laëtitia Eïdo), které se před světem a mimořádné vlivným mužem ukrývají v přepychovém sídle. Zatímco si drsný bývalý bojovník a rebelující teenagerka k sobě hledají cestu, zaměří se na ně tajné komando.

Český trailer filmu Elyas / Elyas

Až na věky (Elskling) (Aerofilms)

Český plakát filmu Až na věky / Elskling
© CSFD
Norské drama bylo k vidění už na letošním festivalu v Karlových Varech a právě odtamtud pochází ne úplně málo nadšených ohlasů, které chválí především skvěle napsanou studii jednoho vztahu a výbornou práci s emocemi, které jsou až neuvěřitelně působivé. Jako svůj režijní a scenáristický debut ho natočila Lilja Ingolfsdottir, která v hlavních rolích spolehla na méně známé Helgu Guren a Oddgeira Thuneho. Premiéra, kterou by si fandové severských snímků rozhodně neměli nechat ujít.

Synopse: Marie (Helga Guren) se snaží skloubit péči o děti a domácnost s kariérou, zatímco Sigmund (Oddgeir Thune) je neustále na cestách. I jejich vztah začal bezstarostnou zamilovaností, jenže po letech manželství přichází krize a Marie musí čelit svým největším obavám. Vztah ale nedokáže zachránit, pokud sama neprojde vážnou sebereflexí.

Český trailer filmu Až na věky / Elskling

Arrietty ze světa půjčovníčků (Karigurashi no Arietti); Kapky vzpomínek (Omohide poro poro); Naši sousedé Jamadovi (Hōhokekyo tonari no Yamada-kun) (Aerofilms)

Ghibli svět
© Kino Pilotů
Po delší době přichází distributor Aerofilms s minipřehlídkou japonského anime z dílny legendárního studia Ghibli. Pod cyklem Svět kolem nás uvádí trojici snímků, které mají tradičně společné vysoké hodnocení, bezmála kultovní status a unikátní příběhy a animaci, které rozhodně nejsou primárně určeny dětským divákům a mají i silný filozofický přesah. Zatímco režisérem posledních dvou uvedených počinů z devadesátých let je jeden ze zakladatelů studia Isao Takahata, nejnovějším snímkem z této trojice debutoval Hiromasa Yonebayashi. Premiéra, která je šancí pro všechny, kteří se chtějí seznámit s jedním z nedoceněných a v západním světě ne tak známých žánrů.

Synopse Arrietty ze světa půjčovníčků: Půjčovníčci jsou malinkatí lidé žijící v prostorech mezi zdmi či pod podlahami starých domů, kteří si vše, co potřebují k životu, půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arietty takto se svými rodiči žije v domě, kde bydlí babička mladého chlapce Šóa. A zrovna v den, kdy chlapec přijede na návštěvu k babičce, čeká Arietty první výprava s tatínkem pro zásoby do světa velkých lidí.

Zajímavost: Snímek vznikl podle knižní předlohy Mary Norton, která je u nás známá pod názvem Pidilidi.

Synopse Kapek vzpomínek: Dvacátnice Taeko si jede na venkov odpočinout od kancelářské práce. Cesta a následná setkání jí začnou vyvolávat vzpomínky na dětství ve městě. V paměti jí tak vytanou každodenní drobnosti i křivdy, které v pubertě prožívala. Taeko na základě vzpomínek začne přehodnocovat svou životní situaci a při tom zcela jinak nahlíží na chvíle, které pro ni byly při dospívání klíčové.

Zajímavost: Ve filmu se hojně využívá tradiční maďarská lidová hudba.

Synopse Našich sousedů JamadovýchRodinu Jamadových tvoří šest členů, kteří jsou na první pohled úplně obyčejní a tuctoví. Druhý pohled tuto skutečnost víceméně potvrdí, zároveň ale ukáže, že v jejich každodenních trampotách se skrývá nenápadná krása, která dokáže vykouzlit úsměv, zahřát na nitru a přinést dokonce i nejedno moudro o štěstí.

Český trailer minipřehlídky Ghibli svět: Svět kolem nás

EOS: John Singer Sargent - móda a půvab (John Singer Sargent: Fashion and Swagger) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu EOS: John Singer Sargent - móda a půvab / John Singer Sargent: Fashion and Swagger
© CSFD
V rámci (ne)pravidelného cyklu Exhibition on Screen mohou zájemci už od pondělí 16. září ve vybraných kinech zhlédnout britský dokument, který nahlíží na dílo amerického portrétisty, který ovlivnil nejen malířství, ale i svět módy a bývá považován za jednoho z největších své doby. Režisérem je protřelý David Bickerstaff, který, jak už to v rámci konceptu této série bývá, diváka provádí několika výstavami, během kterých promlouvají různí odborníci a zamýšlí se nad umělcovým odkazem minulosti i budoucnosti. Ohlasy pochopitelně neexistují. Premiéra pro milovníky umění.

Synopse: John Singer Sargent patřil k největším portrétistům své doby. Dokázal mít totiž moc nad svými modely, nad jejich oblečením i způsobem, jakým byly prezentováni. Dokument zachycuje výjimečné výstavy v Muzeu výtvarného umění v Bostonu a galerii Tate Britain v Londýně a na základě rozhovorů s kurátory, současnými návrháři a stylovými influencery zkoumá, jak jeho unikátní práce ovlivnila módu, moderní umění a kulturu.

Český trailer filmu EOS: John Singer Sargent - móda a půvab / John Singer Sargent: Fashion and Swager

Jung Kook: I Am Still (Jung Kook: I Am Still) (Aerofilms)

Český plakát filmu Jung Kook: I Am Still / Jung Kook: I Am Still
© CSFD
Korejský pop (zkráceně K-Pop) je světovým fenoménem dnešní doby, proto není divu, že o jeho hvězdách vznikají nejrůznější dokumenty. I u nás je tak od středy 18. září velmi limitovaně uváděn pohled na jednoho ze členů megapopulární kapely BTS, který se vydal na sólovou dráhu, kde láme jeden rekord za druhým. Dokument, jehož režisérem je Jun-Soo Park, nahlíží na osm měsíců intenzivní práce, které Jungkooka vynesly na vrchol a fanouškům nabídne i exkluzivní pohled do zákulisí koncertů a nikdy neodvysílané rozhovory. Premiéra, jejíž potenciál v tuzemsku se těžko odhaduje.

Synopse: Jungkook z BTS se stal obrovskou hvězdou díky debutovému singlu Seven (feat. Latto) v červenci 2023. Jako první asijský sólový umělec se dostal na vrchol žebříčků Billboard Hot 100 nebo Global 2000, jeho další singly pak na tom nebyly o mnoho hůře. Dokument popisuje jeho náročnou osmiměsíční cestu za slávou a fanouškům nabídne i mnoho neviděných záběrů ze zákulisí a rozhovorů.

Český trailer filmu Jung Kook: I Am Still / Jung Kook: I Am Still

Konec světa (Cinemart)

Plakát filmu  / Konec světa
© CinemArt
České drama vypadá, že by poslední dobou notně využívaný rok 1968 mohlo zachytit trochu jinak a originálněji, zda to tak je, je ale zatím ve hvězdách, protože jakékoli ohlasy neexistují. Režisérem je Bohdan Sláma, který by určitě rád navázal na své divácky úspěšné počiny, které už jsou ale taky řádně vousaté. Tentokrát opět nezpracovává svůj scénář, ale ten od Ivana Arsenjeva. Největším diváckým lákadlem tak krom námětu určitě bude Miroslav Krobot v titulní roli, kterého ze známějších tváří doplní ještě Magdaléna BorováZuzana Mauréry a Michal Isteník. Snímek, který by rád byl diváckým hitem.

Synopse: onda je drobný brýlatý kluk nemocný na průdušky. Proto když jeho rodiče a starší bratr odjíždí v létě roku 1968 na výlet do Paříže, má smůlu a musí zůstat na čerstvém vzduchu na chalupě v Jizerských horách u svého dědy. Ten je svérázným potomkem ruských šlechticů a mužem se značnou noblesou. Jejich nucené soužití, o které Tonda moc nestojí, radikálně změní noc na 21. srpna. Jelikož děda dobře ví, co ruská okupace znamená, pokouší se vnukovi předat co nejvíc důležitých informací a učí ho nikdy se nevzdávat.

Originální trailer filmu Konec světa


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY