Darth Vader oněměl

Vydáno: 10.09.2024 08:59 - Václav Limberk | foto: Deadline

Ve věku 93 let zemřel herec James Earl Jones, který se proslavil zejména jako hlas Dartha Vadera z původní trilogie Star Wars.
Fotografie z filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje / Star Wars
© Deadline
James Earl Jones zemřel doma ve věku 93 let. Prorazil rolí boxera ve filmu The Great White Hope, která mu přinesla nominace na Zlatý glóbus a Oscara. Tuto roli dva roky předtím ztvárnil na divadle a získal za ni cenu Tony. Na divadle pracoval i dál a stejnou cenu mu zajistila i role ve hře Augusta Wilsona Fences v roce 1987. Pro filmové fanoušky však navždy zůstane především hlasem Dartha Vadera v původní trilogii Star Wars: Epizoda IV - Nová nadějeStar Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder a Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho. Svou nejslavnější postavu pak namluvil ještě ve filmech Star Wars: Epizoda III - Pomsta SithůRogue One: Star Wars StoryStar Wars: Vzestup Skywalkera a televizních seriálech Obi-Wan Kenobi a Star Wars Rebels.


James Earl Jones ve filmu Hřiště snů / Field of Dreams
© Deadline
Namluvil také Mufasu v animovaném Lvím králi a pak i ve verzi Lvího krále z roku 2019. Mohli jsme ho vidět ve filmech Barbar ConanCesta do AmerikyHřiště snůHon na ponorkuVysoká hra patriotůJasné nebezpečíSoudce Dredd a Cesta do Ameriky 2. V roce 2012 získal čestného Oscara. Kromě toho získal dvě ceny Emmy za seriály Gabriel's Fire a Heat Wave. Z druhého manželství s herečkou Cecilií Hart měl jednoho syna.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY