Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 9. 2024 - 12. 9. 2024

TV tipy: Posedlý Gauguin prožívá své peklo

Vydáno: 06.09.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Prime Video

I když se prázdniny opět ocitly v propadlišti dějin, televizní nabídka filmů to nijak neakceptuje a pokračuje spíš v líném stylu spoléhajícím na osvědčené reprízy. Pouhé pětici tipů tak dominuje méně známý počin Rubena Östlunda.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Posedlost (Possession) (pátek 6. 9., Warner TV, 20.00 - 22.00 / neděle 8. 9., 18.05 - 20.00)

Plakát filmu Posedlost / Possession
© IMDb
Romantické drama z počátku milénia v tuzemsku až tak známé není a i jeho zdejší hodnocení je o něco nižší. Režírující Neil LaBute v něm adaptoval literární předlohu A.S. Byatt a možná doplatil na samotný název filmu. Ten totiž evokuje vášnivější, případně dráždivější a napínavou podívanou, která se ovšem nedostavila. Tvůrce tu propojuje dvě časové linie a tři milostné příběhy, s čímž v zásadě problém nemá a dokáže je přehledně oddělit a pomoci si v nich krásnou kamerou, výbornou dobovou atmosférou a příjemným soundtrackem. Úplně mu ale nefunguje koordinace příběhů, protože zápletka z minulosti je mnohem atraktivnější než ta ze současnosti, která je po většinu času nudná, nevýrazná a nezajímavá. Mimo to se všechny zápletky více, či méně spoléhají na náhodu a některé motivy zůstanou nedořešené. V titulních rolích se objeví spolehliví, avšak scenáristicky omezení a tím pádem trošku unylí Gwyneth Paltrow a Aaron Eckhart, o něco lépe pak jsou na tom Jeremy Northam a Jennifer Ehle. Ne úplně dotažený tip, který slibuje víc, než ve výsledku nabídne. 

Zajímavost: Roli, kterou ztvárnil Northam, odmítl Ralph Fiennes.

Oficiální trailer filmu Posedlost / Possession

Gauguin (Gauguin - Voyage de Tahiti) (pátek 6. 9., ČT art, 22.10 - 23.45)

Český plakát filmu Gauguin / Gauguin - Voyage de Tahiti
© Facebook tvůrce
Francouzské drama se před šesti lety mihlo i v tuzemských kinech, dlouho se v nich ale neohřálo. A je to logické, protože nejde úplně o divácký film a je třeba mu jít trochu naproti. Režisér a spoluscenárista Edouard Deluc v něm nezvolil tradiční životopisnou šablonu, ale soustředil se jen na výsek ze života slavného malíře, navíc se reality nedržel úplně věrně a spoustu věcí si upravil. Opíral se při tom o romantickou, avšak místy potemnělou a lehce depresivní atmosféru, velmi specifickou poetiku, extrémně pomalé tempo, které pro někoho může být až nesnesitelné, a nádherné exotické lokace. Zcela záměrně pak pracuje s nedořečenostmi a některé události vynechává, což není úplně komfortní a v kombinaci s občasným voiceoverem působí zmateně a nejednoznačně. O něco větší potíží je to, že hlavní postavě se publikum nikdy nedostane úplně pod kůži, protože její vnitřní svět tu prakticky není zachycen. V titulní roli zcela exceluje civilní a zamýšleně utlumený Vincent Cassel, na němž snímek do značné míry stojí. Tip pro milovníky netradičních biopiců.

Zajímavost: Roli domorodých obyvatel ztvárnili výhradně skuteční domorodci z Tahiti.

Originální trailer filmu Gauguin / Gauguin - Voyage de Tahiti

Bílý tesák (Zanna Bianca) (neděle 8. 9., Televize Seznam, 20.10 - 22.05 / pondělí 9. 9., 11.55 - 14.10 / středa 11. 9., 23.30 - 01.40)

Český plakát filmu Bílý tesák / Zanna Bianca
© IMDb
Italsko-španělsko-francouzské dobrodružné drama z první poloviny sedmdesátých let je nejen u nás prakticky neznámé a jeho zařazení do programu je vysloveně raritní. A je to škoda, protože jde o jednu z nejlepších adaptací legendárního románu Jacka Londona. Hlavní podíl na tom má režírující Lucio Fulci, který se později etabloval jako tvůrce mnoha extrémně krvavých a násilných hororů, což už je tady hodně znát. To tedy znamená, že atmosféra, kterou umocňuje výborná hudba Carla Rustichelliho, je hutnější a souboje zvířat jsou drsně realistické a jejich zuřivost je takřka autentická, nechybí ani napětí, s nímž je na žánr pracováno překvapivě dobře. Ostatně celá poetika je hodně specifická a je na hraně toho, co žánrovka, která je určená i pro dospívající publikum, snese a vydrží. Z dnešního pohledu je ústřední příběh zoufale naivní a triková stránka spíše úsměvná, zajímavému zážitku by to ale tolik vadit nemělo. Hlavní roli ztvárnil vynikající Franco Nero, který byl tehdy na vrcholu sil i popularity, objeví se i Fernando Rey, nádherní jsou pochopitelně zvířecí představitelé. Zcela zapomenutá adaptace literární klasiky.

Zajímavost: Nero se ve filmu objeví až po deseti minutách.

Originální trailer filmu Bílý tesák / Zanna Bianca

Hra (Play) (úterý 10. 9., ČT2, 22.40 - 00.35)

Plakát filmu Hra / Play
© IMDb
Švédský thriller je sice třináct let starý, svou tematikou a zpracováním je ovšem silně nadčasový a dnes je rozhodně aktuálnější než v době svého vzniku. Režisér a scenárista Ruben Östlund se v něm podíval hluboko do nitra švédské společnosti a tehdejšího přístupu k migrační politice. A jelikož rezignoval na prvky satiry a ironie, kterými se proslavil až v pozdějších počinech, natočil v něm hodně intenzivní až nepříjemnou podívanou, která nenechá nikoho chladným. Zcela záměrně si drží velký tvůrčí odstup a vše zabírá chladnou až nezúčastněnou statickou kamerou, která jakoby vrství za sebe jednotlivé obrazy, které působí mrazivě autenticky a nikomu nevnucují jakýkoli názor. S tím pak souvisí poměrně hutná amotsféra a velmi dobře napsaný a psychologicky propracovaný příběh, který pracuje se společenskými stereotypy a snahami většiny lidí hledět si svého a do ničeho se nezaplétat. Syrovému pojetí pak pomáhají i výborní dětští herci, kteří jsou naprosto přirození a skoro až dokumentárně přesní. U nás málo známá záležitost a asi nejmrazivější tip týdne.  

Zajímavost: Premiéra filmu vyvolala ve Švédsku bouřlivé ohlasy a autor byl mnohokrát označován za rasistu, který jen podporuje stereotypy, nemalá část publika naopak tvrdila, že na rasismus upozorňuje a míří na bolavá místa Švédska.

Originální trailer filmu Hra / Play

Prožít si své peklo (Á chacun son enfer) (středa 11. 9., ČT2, 22.25 - 00.00)

Plakát filmu Prožít si své peklo / À chacun son enfer
© Unifrance
Francouzsko-německé drama z druhé poloviny sedmdesátých let nepatří k těm nejznámějším a do vysílání se dostává jen zřídka. Režisér a scenárista André Cayatte se v něm soustředil na v zásadě jednoduchý, ale působivý příběh, který je silný ve své komornosti, civilnosti, přirozenosti a v tom, že je velmi snadné se vcítit do hlavních hrdinů. Tvůrce se nikterak nezdržuje a zápletku rovnou rozehrává, přičemž si pomáhá hutnější atmosférou, pomalým tempem, dlouhými záběry na postavy, které řeší nezáviděníhodná dilemata a vskutku až geniální prací s napětím, které je postupem času čím dál nesnesitelnější. Vrcholem pak je samotná pointa, která je možná odhadnutelná, což ale nic neubírá na její šokantnosti a mrazivosti. Hlavní roli bravurně ztvárnila Annie Girardot, která předvádí jeden z nejlepších výkonů kariéry, té pak sekundovali třeba Hardy KrügerBernard Fresson nebo Astrid Frank. Tuzemský divák částečně o kouzlo snímku přijde z důvodu "nedomyšleného" dabingu, který nechtěně prozradí pachatele dřív, než by bylo vhodné. Opomíjená záležitost uprostřed týdne.  

Zajímavost: Girardot později vzpomínala, že snímek měl těžký dopad na její osobní život, protože se po něm rozešela s tehdejším partnerem (jímž byl mimochodem i zde obsazený Fresson) i režisérem, s nímž se nepohodla kvůli depresivnímu závěru, který prosadil proti její vůli.

Ukázka z filmu není dostupná.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 37. víkend
Box office: Beetlejuice Beetlejuice se raduje dál Beetlejuice Beetlejuice je hit. Z trůnu sesadil Deadpoola s Wolverinem a při začátku září jde o opožděný letní blockbuster s tomu odpovídajícími tržbami. A nic se nezměnilo ani týden po premiéře. čtěte zde
Vydáno: 16.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 13. 9. 2024 - 19. 9. 2024
TV tipy: Mizerové prochází hedvábnou stezku, účastní se svatby a brání návratu Casanovy Největším tahákem aktuálního televizního týdne, v němž se zdá, že podzim udeřil v plné síle a definitivně převzal vládu, je premiéra třetího dílu akční série Mizerové. Na programu je ovšem také drama Vyšší moc Rubena... čtěte zde
Vydáno: 13.09.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
3
Kinopremiéry: 37. týden
Kinopremiéry: Influencerky rozsvítily petrolejové lampy a podstoupily hypnózu Tento týden by měli zbystřit hlavně filmoví fajnšmekři, protože v kinech startují dvě žánrovky, které by náročnější publikum mohly uspokojit. První je zámořský remake severského thrilleru, druhou pak novinka Yorgose Lanthimose. čtěte zde
Vydáno: 11.09.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
1
Top 20 ČR: 36. týden
Top 20 ČR: Beetlejuice na Vlny nestačil Jedinou premiérou, která mohla ohrozit český snímek Vlny, byl komediálně laděný Beetlejuice Beetlejuice. Nakonec ale na úspěšný divácký hit Jiřího Mádla nestačil. čtěte zde
Vydáno: 10.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
2
Box office: 36. víkend
Box office: Beetlejuice Beetlejuice se raduje Beetlejuice Beetlejuice je hit. Z trůnu sesadil Deadpoola s Wolverinem a při začátku září jde o opožděný letní blockbuster s tomu odpovídajícími tržbami. čtěte zde
Vydáno: 09.09.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
2
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Eiffel prolomil vlny a odhalil Krakonošovo tajemství (30.08.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bezva polda je půlnoční muž k sežrání (26.07.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Po nepovedeném večírku se Spider-Man a Liga spravedlnosti ocitají bez domova (05.07.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelná Alice už tu nebydlí a podstupuje expedici do džungle (24.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou (03.05.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi (26.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Papežův vymítač postrašit nedokáže, ale herecky baví (07.04.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Rachel Weisz a Rachel Weisz jsou Dead Ringers (31.03.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   35/2024

Vrána
3/10

Podle komiksu Vrána, jenž vypráví o žalu za ztracenou lásku a o spravedlivé odplatě, byl natočen stejnojmenný film už v roce 1994. Nová adaptace se dopouští řady změn a ve všech případech jde bohužel o změny k horšímu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe