TV tipy: 12 nezdolných sirotků žije soukromý život v malé Oděsse

Vydáno: 16.08.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Netflix

Aktuální televizní nabídka připomíná vrchol léta, neboť zajímavých premiér je málo a spoléhá se na ohrané počiny. Z pětice tipů tak nejvíce zaujmou klaustrofobní thriller s Josephem Gordonem-Levittem a režijní debut Jamese Graye.
7500 (7500) (pátek 16. 8., Paramount Network, 20.00 - 22.10 / sobota 17. 8., 23.10 - 01.05)

Plakát filmu 7500 / 7500
© IMDb
Německo-rakouský thriller je poměrně nenápadný a neoriginální, přesto má určité kouzlo, kvůli kterému ho stojí za to vidět. Debutující režisér a scenárista Patrick Vollrath v něm spolehl především na komorní a klaustrofobní atmosféru jediné paluby letadla a atraktivní zápletku, která je sice po chvíli předvídatelná, pořád ale natolik silná, že nad ní nelze mávnout rukou. K pozitivním dojmům přispívá i napětí, které je minimálně po dvě třetiny střídmé stopáže někdy až k nepřežití a v kombinaci s pomalejším tempem přesně tak působivé, jak by mělo být. Titulní roli překvapivě obsadil vynikající Joseph Gordon-Levitt, na němž snímek do značné míry stojí a vzhledem k dalšímu obsazení méně známých tváří logicky strhává veškerou pozornost na sebe. Jen škoda samotného závěru, v němž se vše trochu rozpadne, tempo ještě zvolní a pointa není tak úderná, jak by měla být. Solidní žánrovka a příjemný tip na konec pracovního týdne. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo ve skutečném letadle, které produkce koupila.

Oficiální trailer filmu 7500 / 7500

12 nezdolných sirotků (12 Mighty Orphans) (sobota 17. 8., Nova Cinema, 17.35 - 20.00 / pondělí 19. 8., 10.25 - 12.50 / úterý 20. 8., 05.05 - 07.25)

Plakát filmu 12 nezdolných sirotků / 12 Mighty Orphans
© IMDb
Tři roky staré sportovní drama je v tuzemsku známé naprosto minimálně a  oficiálně lze sehnat na méně využívané streamovací službě. A je to logické, protože režisér a spoluscenárista Ty Roberts v něm sice vychází ze skutečné události, ale nikoho nepřekvapí, protože natočil standardní a šablonovitou žánrovku, která je od začátku předvídatelná a spoléhá na ta největší klišé. Snímek funguje spíše jako poctivé drama sociální, které také není bůhvíjak nápadité, nicméně svůj účel splní, je ale třeba počítat s trochu lacinou slzopudností a až přílišným důrazem na nuzný společenský původ hlavních hrdinů. Na lehkém nadprůměru výsledek udržuje solidní obsazení, v němž se mimo jiné sešli Luke WilsonWayne KnightRobert DuvallMartin Sheen nebo Treat Williams. Škoda jen, že tvůrce nebyl nápaditější a odvážnější, protože takto je jeho počin zaměnitelný a lehce zapomenutelný. Tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Snímek vznikl podle románu Jima Denta.

Oficiální trailer filmu 12 nezdolných sirotků / 12 Mighty Orphans

Soukromý život (Vie privée) (pondělí 19. 8., ČT art, 21.50 - 23.35)

Plakát filmu Soukromý život / Vie privée
© MovieDetective
Italsko-francouzské drama z počátku šedesátých let patří k těm skoro zapomenutým, která se vůbec nepřipomínají. A svým způsobem je to škoda, protože tématem je těžce nadčasové, a ačkoli se zpočátku zdá, že půjde o klasickou romanci, postupem času se příběh mění ve studii hvězdy, kterou zlomil zájem bulváru. Režisér a spoluscenárista Louis Malle se v něm tak krom zápletky soustředí na příjemnou, i když chvílemi temnější atmosféru a vypointování dobře napsaných dialogů. Práci měl trochu zjednodušenou v tom, že si zvolil fantastické obsazení, v němž upoutá především titulní Brigitte Bardot, která tu hraje de facto samu sebe, tu pak doplňují třeba Marcello MastroianniNora RicciEléonore Hirt nebo Dominique Zardi. Jestli ovšem něco mrzí a výsledek trochu sráží, je to krom neurovnaného stylu vyprávění zbytečné využití voiceoveru, který je moc doslovný a děj nikam neposouvá. Zapomenutá záležitost.  

Zajímavost: Ve Francii měl snímek premiéru 31. ledna 1962.

Originální trailer restaurované verze filmu Soukromý život / Vie privée

Zorro (Zorro) (úterý 20. 8., ČT2, 20.00 - 22.00)

Český plakát filmu Zorro / Zorro
© CSFD
Italsko-francouzská verze známé legendy vznikla v polovině sedmdesátých let a možná překvapivě se u nás až zas tak nepřipomíná. Důvodem může být to, že oproti těm ostatním je přece jen rozpačitější a ne tak strhující Režírující Duccio Tessari se v něm až tak neopíral o akční scény, které tu sice jsou a povětšinou jde o šermovačky, které jsou zvládnuty velmi dobře a mají v sobě určitý adrenalin, větší prostor ovšem dostala pohodová atmosféra a dialogy, kterých je ale v závěru až neúnosné množství. Tvůrce se také nedokázal rozhodnout, zda točí zcela seriózní dobrodružství, nebo malinko odlehčenou až komediální podívanou, čímž výsledek značně trpí a zůstává na půli cesty, takže plně asi neuspokojí nikoho. Také stopáž mohla být o něco kratší. To částečně kompenzuje solidní výprava a kostýmy a v určitých momentech i krásná a na svou dobu nápaditá kamera. Ústřední roli ztvárnil spolehlivý a tradičně výborný Alain Delon, jemuž zdatně sekundují Stanley BakerOttavia Piccolo nebo Giacomo Rossi-Stuart. Nostalgický tip, na kterém se zub času přece jen malinko podepsal.

Zajímavost: Jde o jeden z prvních západních filmů, který byl distribuován do Číny po kulturní revoluci v roce 1978.

Trailer filmu Zorro / Zorro

Malá Oděsa (Little Odessa) (úterý 20. 8., Warner TV, 22.00 - 00.00 / středa 21. 8., 23.45 - 01.15)

Plakát filmu Malá Oděsa / Little Odessa
© IMDb
Kriminální drama z první poloviny devadesátých let je v našich končinách zcela neznámé a jeho zařazení do programu je ryze raritní. Tehdy debutující režisér a scenárista James Gray v něm prokázal, v čem bude v budoucnu jeho síla a zaměřil se na tempo, které je místy extrémně pomalé a střídmou stopáž subjektivně dost prodlužuje, a detailně propracované postavy a dialogy, v nichž je řečeno a naznačeno úplně vše a je z nich znát osudovost zdánlivě banálních situací, kterou jen prohlubuje syrová a chvílemi až bezvýchodná atmosféra. Tento přístup pak vyžaduje diváckou toleranci a trpělivost, protože emoce tu záměrně absentují a vše je chladné a natočeno s jakýmsi odstupem, který neumožňuje dostat se hrdinům pod kůži, což je ale svým způsobem působivé. Opřít se tvůrce mohl o herecké obsazení, které ho drží nad vodou v několika slabších momentech, a v němž excelují Tim RothEdward FurlongMoira KellyVanessa Redgrave a Maximilian Schell. Další zapomenutý tip.  

Zajímavost: Autor sháněl peníze na film celé dva roky.

Originální trailer filmu Malá Oděsa / Little Odessa


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY