TV tipy: Louis Wain a DC liga supermazlíčků odhalují hřích a strachy v nás

Vydáno: 02.08.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Glam Adelaide

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a nabídka televizí překvapivě zůstává poměrně příjemná. I v tomto týdnu tak platí, že na žádnou zásadní premiéru se nedostane, kompenzuje to ale několik málo známých až raritních počinů.
Quackbusters kačera Daffyho (Daffy Duck’s Quackbusters) (sobota 3. 8., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Quackbusters kačera Daffyho / Daffy Duck's Quackbusters
© Amazon.com
Pod o něco srozumitelnějším českým alternativním názvem Sen kačera Daffyho najdete u nás nepříliš známý animák z konce osmdesátých let. A ocení ho především milovníci Looney Tunes, neboť sestává z několika krátkých epizod seriálu, které jsou ale umně a plynule nastříhány za sebou a navíc proloženy novým příběhem, takže i nějaké to překvapení se objeví. O režii se pochopitelně podělilo více tvůrců, konkrétně Greg FordFriz FrelengChuck JonesTerry LennonRobert McKimson a Maurice Noble, jejichž styl je ale jednotný a přístupy se vskutku nikterak zásadně neliší. Všichni pak spoléhají možná překvapivě na trochu dospělejší zápletky, které nejsou úplně pro ty nejmenší, velké množství hlášek a neprvoplánového humoru, nechybí ale ani několik temnějších a pro dětské vnímání až hororových okamžiků, které mohou skutečně vyděsit. Z dnešního pohledu pak potěší i poctivá ruční animace, samozřejmostí jsou svižné tempo a střídmá stopáž. Přes trochu kolísavou kvalitu jednotlivých epizod nepochybně jeden ze zapomenutých klenotů pro celou rodinu.

Zajímavost: Jde o vůbec poslední celovečerní film Looney Tunes, který byl sestaven z jednotlivých epizod seriálu.

Originální trailer filmu Quackbusters kačera Duffyho / Duffy Duck’s Quackbusters

DC Liga supermazlíčků (DC League of Super-Pets) (sobota 3. 8., Nova, 16.40 - 18.50 / pondělí 5. 8., Nova Cinema, 16.25 - 18.30 / středa 7. 8., 13.55 - 15.55)

Český plakát filmu DC Liga supermazlíčků / DC League of Super-Pets
© Městys Liteň
Dva roky staré animované dobrodružství přišlo s poměrně originálním námětem, v němž jsou hlavními hrdiny zvířecí mazlíčci superhrdinů. Režírující duo Sam Levine a Jared Stern, který se navíc podílel i na scénáři, ale potenciál úplně vytěžit nedokázalo a drželo se možná zbytečně při zemi. Doplatilo především na celkovou nevyrovnanost, protože příběh je plný originálních vtipů, které jsou nápadité, ironické a lehce parodují kompletní DC univerzum, zároveň ale děsivě předvídatelných momentů a klišé, kterých je místy až moc. Animace je ale takřka dokonalá a většina vizuálních fórků funguje, tempo je dostatečně svižné na to, aby si dospělí všechny nedostatky uvědomili až zpětně, jen možná stopáž mohla být o chloupek kratší. Poměrně snesitelné je i nutné morální poučení, takže v tomto ohledu si není nač stěžovat. Další tip pro celou rodinu, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Na snímku se podílelo zhruba sedmdesát animátorů.

Oficiální český trailer filmu DC Liga supermazlíčků / DC League of Super-Pets

To nic, drahá (Don’t Worry Darling) (neděle 4. 8., Nova Cinema, 22.10 - 00.30 / úterý 6. 8., 00.05 - 05.35 / středa 7. 8., 01.50 - 03.45 / čtvrtek 8. 8., 02.40 - 04.50)

Český plakát filmu To nic, drahá / Don't Worry Darling
© CSFD
Mysteriózní drama je druhým režijním počinem herečky Olivie Wilde. Ta v něm prokázala velké řemeslné sebevědomí, neboť se dokázala obklopit slavnými jmény a dát dohromady poměrně zajímavou, leč trochu problematickou podívanou. Doplácí zejména na příběh, který by rád byl chytřejší, než ve výsledku je, protože v první třetině rozehrává atraktivní zápletku, jenže vrší další a další otázky, na které mnohdy vůbec neodpoví, nebo jen značně neuspokojivě. I proto závěrečný zvrat nefunguje tak, jak se možná zdálo na papíře. Technicky jí ale nelze vytknout vůbec nic, protože dobová atmosféra a výprava jsou parádní, hudební doprovod Johna Powella je jedním z jeho nejlepších v posledních letech a kamera Matthewa Libatiquea je kouzelná. Titulní roli si zahrála výtečná Florence Pugh, za níž moc nezaostávají ani Harry StylesChris Pine nebo Gemma Chan. Jen to mohlo být o něco kratší a ne tak emočně odtažité. Tip, který ne každý ocení.

Zajímavost: Sama režisérka plánovala, že se obsadí do hlavní role, nakonec ji ale zcela okouzlila Pugh.

Český trailer filmu To nic, drahá / Don’t Worry Darling

Strachy v nás (Wszytkie nasze strachy) (pondělí 5. 8., ČT art, 22.45 - 00.15 / pátek 9. 8., 00.05 - 01.35)

Český plakát filmu Strachy v nás / Wszystkie nasze strachy
© CSFD
Před dvěma lety se polské drama mihlo i v našich klubových kinech, dle očekávání v nich ale větší diváckou stopu nezanechalo. Režírující duo debutanta Lukasze Gutta a spoluscenáristy Lukasze Rondudy v něm spoléhá na hodně silný příběh, který je zároveň kritikou pokrytectví a jemnou alegorií. Je velmi dobře napsaný a postupně graduje k možná trochu očekávanému závěru, který ale stejně nenechá diváka chladným. Výbornou atmosféru polského venkova vytváří především nádherná kamera, která zabírá každý kout skoro autenticky a na publikum přenáší specifickou náladu konzervativnosti a klidu. Ústřední roli skvěle sehrál Dawid Ogrodnik, z jehož výkonu chvílemi mrazí, ale i ostatní méně známé tváře jsou obsazeny zcela přesně. Poměrně překvapivě tu nechybí ani decentní humor, který už tak závažné téma příjemně odlehčuje. Nevýrazný tip, který se ale nevyplatí propásnout.  

Zajímavost: Titul snímku odkazuje na název výstavy Daniel Rycharski: Strachy v Muzeu moderního umění ve Varšavě.

Český trailer filmu Strachy v nás / Wszytkie nasze strachy

Vášeň muže (Pasión de hombre) (pondělí 5. 8., ČT2, 23.40 - 01.10)

Plakát filmu Vášeň muže / Pasión de hombre
© FilmAffinity
Španělské drama z konce osmdesátých let je nejen v našich končinách prakticky neznámé a jeho zařazení do programu je dost raritní. Režírující José Antonio de la Loma v něm tedy nikterak nepřekvapí příběhem, který je další variací na klasické téma sbližování členů rodiny, nicméně poměrně funguje. Diváky tak uchvátí zejména nádhernými a pro mnohé možná exotickými španělskými lokacemi, které vytváří kouzelnou a zvláštní nostalgickou atmosféru, která se k rozehrané zápletce zcela hodí. Jeho největším trumfem je nicméně excelentní a tradičně živelný Anthony Quinn v titulní roli, který na sebe strhává veškerou pozornost a drží snímek nad vodou v několika slabších chvílích. A i když se v dalších úlohách objeví třeba Maud AdamsRamón Estévez nebo Elizabeth Ashley, nikdo z nich už tak neuchvátí. I vzhledem ke krátké stopáži je pak výsledek snesitelný i přes občasnou kýčovitost a rozpačitost. Zcela zapomenutá záležitost.   

Zajímavost: Španělská herečka Victoria Vera, která si ve filmu také zahrála, se později chlubila, že v pauzách natáčení hrála s Quinnem šachy.

Trailer k filmu není dostupný.

Ušák Chicky a Zlokřeček (Hopper et le hamster des ténébres) (úterý 6. 8., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / středa 7. 8., 11.50 - 13.35 / pátek 8. 8., 04.35 - 06.00)

Český plakát filmu Ušák Chicky a Zlokřeček / Chickenhare and the Hamster of Darkness
© DK Teplice
Francouzsko-belgický animák není nikterak výrazný a do puntíku splní to, co do něj divák po přečtení synopse a zhlédnutí traileru očekává. Režírující Ben Stassen se v něm o nic zásadního nepokouší a přiznaně se inspiruje slavnými hollywoodskými filmy, které parafrázuje, záměrně vychází z jejich zápletek, které pochopitelně uzpůsobuje žánru, takže veškerá dobrodružství jsou naprosto bláznivá a nemusí moc řešit logiku a návaznost. Animace sice nedosahuje takové úrovně jako u kolegů v zámoří, což je ale logické a je pořád na vysoké úrovni. Odrostlé publikum nejspíš potěší i několik vysloveně dospělých vtípků a narážek, které ale nijak neruší a dětské publikum rozhodně neodradí. To se bude bavit nejvíc, protože zápletka je velmi jednoduchá, hrdinové sympatičtí, stopáž střídmá, tempo svižné a neustále se v něm něco děje. Další prázdninový tip pro celou rodinu.  

Zajímavost: Strýc Chickyho se jmenuje Lapin, což je francouzský výraz pro králíka.

Český trailer filmu Ušák Chicky a Zlokřeček / Hopper et le hamster des ténébres

Elektrizující život Louise Waina (The Electrical Life of Louis Wain) (čtvrtek 8. 8., Televize Seznam, 11.55 - 14.10)

Plakát filmu Elektrizující život Louise Waina / The Electrical Life of Louis Wain
© Impawards
Tři roky staré britské životopisné drama se tuzemským kinům zcela vyhnulo a oficiálně se shání poměrně těžko. A je to logické, protože malíře, o němž snímek vypráví, mimo Británii zná jen málokdo. Režisér a spoluscenárista Will Sharpe ale jako by si toho byl vědom a zvolil hodně originální vizuální stránku, která je psychedelická a výrazně barevná a opravdu připomíná obrazy hlavního hrdiny. Navíc se rozhodl využít archaický obrazový formát 4:3, který onu psychedelii posouvá ještě na trochu jinou úroveň a je dost působivý. Neopomněl ani precizní výpravu a dobovou atmosféru společně s kostýmy, které fungují na výbornou. Titulní roli si zahrál jako tradičně skvělý a charismatický Benedict Cumberbatch, jemuž zdatně sekunduje především Claire Foy, dále se pak objeví ještě Andrea RiseboroughToby JonesRichard Ayoade a v menších úlohách i Taika Waititi a Nick Cave. Jediným zádrhelem tak je samotný příběh, z něhož je znát, jak moc má autor o hlavní postavě zjištěno a chce odvyprávět co nejvíc, což je mnohdy ku škodě věci a trochu prostříhat a pár pasáží vynechat by asi ničemu neuškodilo. Tip, který by rozhodně zasloužil lepší vysílací čas.  

Zajímavost: V soundtracku je velmi často použit teremin.

Oficiální trailer filmu Elektrizující život Louise Waina / The Electrical Life of Louis Wain

Hřích (Il peccato) (čtvrtek 8. 8., ČT art, 20.15 - 22.25)

Plakát filmu Hřích / Il peccato
© IMDb
Rusko-italské životopisné drama je v našich vodách absolutně neznámé a oficiální cestou nesehnatelné. A ono se není co divit, protože ačkoli ho natočil legendární režisér a scenárista Andrej Končalovskij a zachytil v něm život neméně slavného umělce Michelangela Buonarrotiho, divákovi v něm nešel nijak naproti a naopak paradoxně dělá co nejvíc proto, aby ho zcela odradil. Zvolil totiž hodně zvláštní přístup, v němž v extrémně pomalém tempu zkouší být co nejautentičtější, což znamená, že dobu umělcova života znázorňuje tak, jak bývá všeobecně popisována. To tedy znamená, že střídá výjevy špíny, bídy, hnusu a drsných podmínek tehdejší Florencie a vytváří notně temnou a syrovou atmosféru, kterou ne každý zvládne. Navíc dost často filozofuje a nedává moc odpovědí. Titulní roli s bravurou ztvárnil oslňující Alberto Testone, který je zcela přesný. Náročný tip. 

Zajímavost: Většina natáčení skutečně probíhala v Itálii.

Originální trailer filmu Hřích / Il peccato


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY