TV tipy: Žena ve vodě hledá čarodějovy hodiny

Vydáno: 12.07.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Letní schéma televizí je pro diváky tak trochu peklem, protože není moc z čeho vybírat a vládu přebírají oblíbené a zároveň okoukané reprízy. Není tak divu, že v tomto týdnu náš výběr sestává z pouhých čtyř tipů.
Čarodějovy hodiny (The House with a Clock in Its Wall) (sobota 13. 7., Prima Max, 16.05 - 18.10 / středa 17. 7., 13.30 - 15.35)

Český plakát filmu Čarodějovy hodiny / The House with a Clock in Its Walls
© Facebook tvůrce
Šest let staré fantasy je v tuzemsku hodnoceno o dost hůře než na zahraničních databázích, což může být dáno tím, že podobné žánrovky určené mladším divákům u nás nemají až takovou tradici. Režírující Eli Roth v ní mnohé překvapí, protože se držel dost zpátky a především kvůli přístupnosti a cílové skupině výrazně šetří nějakými hororovějšími momenty, které tu prakticky neexistují, a když už se objeví, jsou laděny spíše do humoru. Místo nich se soustředí na fungující atmosféru, která je lehce ponurá, ale nikoliv děsivá, svižné tempo, velké množství solidních hlášek a potěší i závěrečnou akcí, která je příjemným oživením. Samotný příběh ničím nepřekvapí a úplně rezignuje na vytváření nějaké mytologie, místo které jede přímočaře a nenáročně dál. Většinu slabších chvil vyvažuje perfektní obsazení, v němž excelují zejména Jack Black a Cate Blanchett, ze známějších tváří se pak objeví ještě Kyle MacLachlan. Rodinná oddechovka, která od dopělých vyžaduje trochu tolerance. 

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Johna Bellairse.

Oficiální český trailer filmu Čarodějovy hodiny / The House with a Clock in Its Wall

Barbarosa (Barbarosa) (neděle 14. 7., ČT2, 20.00 - 21.30)

Plakát filmu Barbarosa / Barbarosa
© IMDb
Western z osmdesátých let nepatří k těm úplně nejznámějším, nicméně kdysi u nás vyšel na dnes už těžko sehnatelném DVD. Režírující Fred Schepisi v něm přístupem připomíná spíše evropskou podobu žánru, protože se snaží o co největší realističnost, která je znát především na přestřelkách, které mají daleko ke klasickému ztvárnění, protože jsou syrové a vypadají skutečně opravdově. Taktéž tempo je pomalejší a důraz je kladen na vztahy mezi postavami, které nejsou černobílé a naopak jsou solidně propracované. Ústřední roli ztvárnil výborný Willie Nelson, jemuž sekunduje především Gary Busey, dále se pak objeví i Isela Vega nebo Gilbert Roland, našinec ocení účast Jiřího Voskovce, pro něhož šlo o roli poslední. Všechno výše zmíněné do značné míry kompenzuje to, že titulní příběh není ničím zajímavý a jen splňuje tradiční žánrovou šablonu. Zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Aby přijal roli, stačilo Nelsonovi přečíst pouhé dvě stránky scénáře.

Originální trailer filmu Barbarosa / Barbarosa

Pořád jsem to já (Still Alice) (neděle 14. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / pondělí 15. 7., 16.10 - 18.05 / čtvrtek 18. 7., 09.20 - 11.10)

Český plakát filmu Pořád jsem to já / Still Alice
© Facebook tvůrce
Přesně dekádu staré drama je dost komorní a smutnou podívanou o nemoci, s níž bohužel není možné prakticky bojovat. Režisérská a scenáristická dvojice Richard Glatzer a Wash Westmoreland ho pojala hodně citlivě a na malé ploše zachytila rychlý rozpad inteligentní ženy. Jejím největším trumfem je krátká stopáž, která dokáže extrémní postup nemoci zobrazit děsivě a hodně působivě. Chybět nesmí ani několik emočně silných momentů, které dlouho rezonují v diváckých myslích. Výsledek by byl ale poloviční bez naprosto fenomenální a po právu Oscarem oceněné Julianne Moore, z jejíhož výkonu chvílemi běhá mráz po zádech a její podání uznávané profesorky, které se rozpadá osobnost, je dechberoucí. A ačkoli se vedle ní objevují třeba Alec BaldwinKristen Stewart nebo Kate Bosworth, nemají moc šancí cokoli zásadního předvést. Jen možná škoda, že některé motivy tvůrci nedořeší a samotný závěr pak není tak úderný, jak by divák po průběhu předchozího děje očekával. Ne úplně příjemný tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Natáčení probíhalo necelý měsíc.

Český trailer filmu Pořád jsem to já / Still Alice

Žena ve vodě (Lady in the Water) (pondělí 15. 7., Warner TV, 20.00 - 22.00 / úterý 16. 7., 10.20 - 12.25)

Plakát filmu Žena ve vodě / Lady in the Water
© IMDb
Osmnáct let staré fantasy drama dodnes není přijímáno zcela jednoznačně a jeho hodnocení jsou diametrálně odlišná. Režisér a scenárista M. Night Shyamalan v něm tehdy poprvé výrazně zklamal své fanoušky, protože dostal volnou ruku a natočil těžko uchopitelný počin, který je hodně o dojmech. Z jeho předchozích děl se udržela prakticky jen atmosféra, která funguje po celou dobu. Samotný příběh pak je až příliš pohádkový, postavy se v něm místy chovají dost nelogicky až infantilně, a i když v něm tvůrce opět pracuje s jakýmsi tajemstvím, je chvílemi až nudný. Někde na úrovni lehkého nadprůměru snímek zachraňují výtečný soundtrack Jamese Newtona Howarda, zmíněná atmosféra, solidní vizuální stránka a parádní obsazení. V něm si hlavní roli zahrál spolehlivý Paul Giamatti, vedle kterého dostali důvěru i potřebně křehká Bryce Dallas Howard, dále pak Jeffrey WrightBob Balaban nebo Jared Harris. Tak trochu divný tip, který ukázal, jakým směrem se bude kariéra kdysi vzývaného tvůrce v následujících letech ubírat.

Zajímavost: Námět filmu vychází z povídky na dobrou noc, kterou režisér napsal pro své děti.

Oficiální trailer filmu Žena ve vodě / Lady in the Water


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY