TV tipy: Po nepovedeném večírku se Spider-Man a Liga spravedlnosti ocitají bez domova

Vydáno: 05.07.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Filmstarts

Ačkoli se prázdniny už rozeběhly, televizní dramaturgové do programů možná překvapivě zařadily premiéru hollywoodského trháku Spider-Man: Bez domova. A aby těch komiksů nebylo málo, uvedena bude i alternativní Liga spravedlnosti.
Spider-Man: Bez domova (Spider-Man: No Way Home) (sobota 6. 7., Nova, 20.20 - 23.20 / středa 10. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.55)

Český plakát filmu Spider-Man: Bez domova / Spider-Man: No Way Home
© Falcon
Prozatímní zakončení další pavoučí trilogie se řadí k tomu vůbec nejlepšímu, co v daném roce vzniklo, především ale využívá možností multiverza, které naštěstí byly využity většinou pozitivně. Režírující Jon Watts v něm spoléhá na nostalgii, která převezme vládu ve druhé polovině a vrátí do hry prakticky všechny důležité postavy z předchozích snímků o Spider-Manovi a většinou i s původními hereckými představiteli. To tedy znamená, že krom titulních Toma HollandaBenedicta Cumberbatche a Zendayi se v různě velkých úlohách objeví Jamie FoxxWillem DafoeTobey MaguireAlfred MolinaAndrew GarfieldRhys Ifans nebo Thomas Haden Church. A právě ono prolínání světů a realit zastíní slabší první polovinu, která je obyčejnou teenagerskou komedií, která až tolik nefunguje a nemá tak svižné tempo. O něco horší je to s faktem, že celá zápletka závisí na jednom extrémně hloupém rozhodnutí, které se v průběhu dalšího děje nijak neřeší. Přesto ale více než povedená záležitost a tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Postava Electra se poprvé objevila v komiksu v roce 1963. 

Oficiální český trailer filmu Spider-Man: Bez domova / Spider-Man: No Way Home

Bitva v ústí Šeldy (De slag om de Schelde) (sobota 6. 7., Prima Cool, 22.00 - 00.40 / neděle 7. 7., Prima Max, 00.25 - 02.55 / 22.30 - 01.00)

Plakát filmu Bitva v ústí Šeldy / De slag om de Schelde
© Moviemeter
Čtyři roky staré válečné drama vzniklo v koprodukci Nizozemska, Litvy a Belgie a možná překvapivě bylo určeno pro VOD službu. Režírující Matthijs van Heijningen Jr. v něm vychází ze skutečné události, která až tak známá není a tím pádem opět rozšíří divácké obzory o jednu nevyprávěnou kapitolu z dějin největšího konfliktu v dějinách. Zároveň ale jinak nikoho nepřekvapí, protože struktura příběhu je naprosto klasická a splňuje veškeré žánrové požadavky. A ačkoli byl rozpočet poměrně vysoký, hollywoodské konkurenci pochopitelně stačit nemůže, což znamená, že drtivá většina děje sestává z dialogů, probíhá v pomalejším tempu a soustředí se spíš na osudy několika velmi dobře napsaných postav a strategické postupy jednotlivých armád. Na akci se dostane až v samotném závěru, ta je ale potřebně opulentní, velkolepá a strhující, nepostrádá adrenalin a je natočena velmi dobře, takže částečně kompenzuje trochu jiná divácká očekávání. K poměrně autentickým dojmům přispívá i obsazení tvořené mimo svou domovinu vesměs neznámými tvářemi. Jen možná trochu škoda lehce přetažené délky a absolutní absence emocí, která s žánrem nejde moc dohromady. Ideální tip na sobotní večer.

Zajímavost: Vzhledem ke zkouškám před natáčením a omezenému rozpočtu byla bojová scéna natočena za pouhé tři dny.

Oficiální trailer filmu Bitva v ústí Šeldy / De slag om de Schelde

Liga spravedlnosti Zacka Snydera (Zack Snyder’s Justice League) (sobota 6. 7., Warner TV, 22.10 - 02.05 / pondělí 8. 7., 00.15 - 04.00 / čtvrtek 11. 7., 21.55 - 01.55)

Plakát filmu Liga spravedlnosti Zacka Snydera / Zack Snyder's Justice League
© Impawards
Před třemi roky vznikl velmi svérázný projekt, kterým režisér Zack Snyder svým fanouškům nabídl vlastní, nikdy nezrealizovanou vizi komiksové podívané, která svádí dohromady klíčové charaktery DC univerza. A nutno říct, že i když jsou celková hodnocení nadprůměrná, komentáře nejsou úplně jednoznačné. Autor tu totiž dostal zcela volnou ruku a svůj osobitý styl tedy rozvíjí na maximum, což znamená, že drtivá většina čtyřhodinové (!!!) stopáže sestává z digitálních triků, které jsou ale bohužel dost viditelné a mnohdy jako by nehotové, a proslulých zpomalovaček, které už někdy působí až sebeparodicky. Příběh samotný nemá smysl řešit, protože je jen sérií různých atrakcí, v nichž se střídají různé postavy, které jsou různě důležité, mají různá traumata a postrádají větší charisma. S tím pak souvisí i značně nevyrovnané herecké výkony, které předvádí třeba Ben AffleckHenry CavillAmy AdamsGal GadotJason Momoa nebo Jeremy Irons. Oživením měl být také archaický obrazový formát 4:3, který se režisérovi ale podařilo využít na maximum a obhájit jeho existenci. Tip, který rozhodně nenechá nikoho chladným.     

Zajímavost: Snyder si za dokončení snímku neřekl o honorář.

Oficiální trailer filmu Liga spravedlnosti Zacka Snydera / Zack Snyder’s Justice League

Nepovedený večírek (The Anniversary Party) (neděle 7. 7., Warner TV, 22.05 - 00.15 / úterý 9. 7., 00.05 - 01.50)

Plakát filmu Nepovedený večírek / The Anniversary Party
© IMDb
Komediální drama z počátku milénia je v tuzemsku známé jen velmi málo a oficiálně se nedá sehnat. Tehdy debutující režijní a scenáristická dvojice Alan Cumming a Jennifer Jason Leigh v něm natočila typicky hollywoodský nezávislý počin, který jedněm sedne, druzí nad ním ale budou ohrnovat nos. Už samotná zápletka je zcela jednoduchá a vychází z určitých stereotypů, které jen naplňuje a potvrzuje, že herci v soukromí žijí v úplně jiném světě než jejich diváci a fanoušci. Hlavně v první polovině to celé lehce drhne, protože úvod a seznamování všech postav je rozvláčné, postupem času ale snímek nabírá svižné tempo, objevují se v něm docela dobré nápady a dobře napsané dialogy gradují až k samotnému závěru, který je ale lehce rozpačitý. Tvůrci hodně spoléhají na relativně hvězdné obsazení, protože krom režiséra a režisérky dostali důvěru třeba Kevin KlineParker PoseyPhoebe CatesJohn C. Reilly nebo Gwyneth Paltrow. Pozapomenutý počin, který je (možná záměrně) povrchní.

Zajímavost: Snímek se natáčel devatenáct dní.

Originální trailer filmu Nepovedený večírek / The Anniversary Party

Fandango (Fandango) (pondělí 8. 7., Warner TV, 20.00 - 21.40 / úterý 9. 7., 10.55 - 12.35)

Plakát filmu Fandango / Fandango
© IMDb
Ani komedie z poloviny osmdesátých let nepatří u nás k těm nejznámějším a do vysílání se příliš nedostává. Tehdy debutující režisér a o něco zkušenější scenárista Kevin Reynolds v ní vsadil především na dobovou atmosféru a určitou nostalgii, která provází konání hlavních hrdinů, kteří vědí, že po uplynutí společného víkendu se dost věcí změní. I z toho důvodu není příběh naplněný nějakým třeskutým humorem, ale spíše několika úsměvnými situacemi, které jsou tu více, tu méně nápadité a realistické. Zpočátku se sice zdá, že bude celistvý, postupem času se ale rozpadá na jednotlivé epizody, které nemají zásadní návaznost a jen kupí různé atrakce, navíc trpí dost kolísavým tempem. Úplně uspokojivý není ani závěr, který nepochopitelně vyšumí a dost nudí. V těchto slabších chvílích tak snímek nad vodou drží obsazení, v němž se sešli tehdy ještě ne tak slavný Kevin CostnerJudd NelsonSam Robards a Chuck Bush. Další zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Snímek vychází z krátkého filmu, který Reynolds natočil na filmové škole, kterou studoval.

Originální trailer filmu Fandango / Fandango

Tři vstupenky na 26. (Trois places pour le 26) (úterý 9. 7., ČT art, 20.55 - 22.35)

Plakát filmu Tři vstupenky na 26. / Trois places pour le 26
© Unifrance
Francouzský muzikál z konce osmdesátých let, který má blíže k hudebnímu filmu, je nejen v tuzemsku skoro neznámý a jeho uvedení je vysloveně raritní. Režisér a scenárista Jacques Demy v něm skládá poctu legendě francouzského filmu Yvesi Montandovi, který tu hraje sám sebe a vzpomíná na svůj život. Nejde ale úplně o biografii, protože se v příběhu, který je malinko předvídatelný, mísí prvky reálné s těmi přiznaně fiktivními, což ale nikterak nevadí. Tvůrce spoléhá i na honosnou jevištní výpravu, která sice nezapírá svůj divadelní původ, ale dokáže ho využít ve svůj prospěch v mnoha zdařilých hudebních a tanečních číslech. Snímek pak částečně funguje i jako hold kinematografii, neboť se vrací do let předchozích a připomíná klíčové filmařské postupy a vývoj některých žánrů. Hlavní hvězda pochopitelně nezklame a mnohdy nechává působit své neoddiskutovatelné charisma, partnerkou jí pak je výborná Mathilda May. Tip pro náročnější publikum.   

Zajímavost: Pro režiséra se film stal "rodinným podnikem", protože kostýmy navrhovala jeho adoptivní dcera, v jedné z rolí se objevil bývalý manžel jeho tehdejší manželky a objeví se i jeho vlastní a nevlastní syn. 

Originální trailer filmu Tři vstupenky na 26. / Trois places pour le 26

Marlene (Marlene) (čtvrtek 11. 7., ČT art, 21.30 - 23.45)

Plakát filmu Marlene / Marlene
© IMDb
Miléniové německo-italské drama, které je biografií legendární německé herečky, se taktéž příliš nepřipomíná a ani ve světě na tom není o moc lépe. Režírující Joseph Vilsmaier v něm ale ničím nepřekvapí, protože i když zpracovává knižní předlohu Marie Rivy, postupuje dle tradiční žánrové šablony. Navíc zcela rezignoval na emoce a celý snímek natočil zvláštně "spoře" a odtažitě. Dokázal sice zachytit určitý sexappeal a charisma, které Marlene Dietrich provázely, příliš z toho ale nevytěžil. Spoléhal ovšem na skvostnou dobovou výpravu, která funguje bravurně, a parádní soundtrack tvořený z písní samotné herečky, který snímku dodává specifické kouzlo. Hlavní roli ztvárnila dokonalá Katja Flint, která předlohu nijak neimituje, ale prakticky se jí stala, což je také u podobných záležitostí málo vídané. O to větší škoda je, že její strhující výkon neproběhl v trochu lepším filmu. Biografie, která nevyužila svůj potenciál.  

Zajímavost: V Německu měl snímek premiéru 9. března 2000.

Originální trailer filmu Marlene / Marlene


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY