Recenze: Motorkáři aneb cesta do hlubin rebelovy duše

Vydáno: 22.06.2024 12:30 - Václav Limberk | foto: Sneak Peek

Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři.

MotorkářiRecenzoval/a Václav Limberk dne 22.06.2024 12:30. Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři. Hodnocení: 4
Motorkáři
The Bikeriders
Drama / Krimi
USA, 2023 , 116 min.

Režie: Jeff Nichols
Scénář: Jeff Nichols
Kamera: Adam Stone
Hudba: David Wingo
Herci: Jodie Comer, Austin Butler, Tom Hardy, Michael Shannon, Mike Faist, Boyd Holbrook, Norman Reedus, Damon Herriman, Beau Knapp, Emory Cohen, Karl Glusman, Toby Wallace, Happy Anderson, Paul Sparks, Will Oldham

Česká premiéra: 20.06.2024

Hodnocení: 8/10
Motorkáři hodnocení na Kinobox.cz: 70.39 %
Jodie Comer, Mike Faist ve filmu Motorkáři / The Bikeriders
© CinemArt
Route 66 a Born to be Wild, to jsou některé ze symbolů životní filozofie sociální subkultury zvané, stejně jako film, Motorkáři. Zvláště v americké kinematografii má tento žánr dlouholetou tradici sahající ke kultovním filmům Rebel bez příčinyDivoch, který je v Motorkářích otevřeně citován a samozřejmě k legendárnímu kousku Bezstarostná jízda, která je nadčasovou generační výpovědí ztracené generace. Motorkáři, které natočil Jeff Nichols, jemuž byla inspirací kniha fotografií Danny Liona, se řadí po bok právě těchto klasických děl.

Právě mladý Lion (Mike Faist) je jednou z vedlejších postav filmu, která zpovídá manželku (Jodie Comer) jednoho z příslušníků motorkářského gangu Vandalů. Tím je Benny (Austin Butler), který je vedle vůdce gangu Johnnyho (Tom Hardy) a několika dalších členů (Michael ShannonBoyd HolbrookNorman Reedus) jedním z hlavních protagonistů filmu.

Norman Reedus ve filmu Motorkáři / The Bikeriders
© CinemArt
Nutno podotknout, že se jedná o fiktivní příběh o fiktivním motorkářském gangu, i když Nichols využívá reportážní a psedodokumentární styl, kterým navozuje pocit, že jde o "skutečný" gang. Nehledě na to se tento a podobný příběh mohl v Americe na přelomu 60. a 70. let klidně stát a v mnoha variántách se nepochybně i stal. Nichols tu dosti barvitě a poutavě líčí konec jedné éry charakterizované rebelstvím a touhou žít svůj život mimo zaběhané konvence, jejímiž nositeli jsou právě hrdinové, či spíše antihrdinové filmu a její přerod v mnohem násilnější a temnější éru, poznamenanou rostoucí kriminalitou, drogami a násilím, jejímž reprezantantem je ambiciózní a bezskrupulózní nováček The Kid (Toby Wallace). 

Zpočátku lehký tón filmu se postupně mění v tragický, to vše nicméně ve velmi sugestivním podání, s nadstandardními hereckými výkony ústřední herecké trojice a se skvělým a neotřelým hudebním soundtrackem, kde kromě několika notoricky známých šlágrů dostanou prostor i méně známé skladby. 

Tom Hardy, Damon Herriman ve filmu Motorkáři / The Bikeriders
© CinemArt
Podtrženo sečteno jsou Motorkáři zcela výjimečným dílem, které jako by přicestovalo z jiných časů a připomíná nám, jak kdysi vypadal a neblaze dopadl jeden z mnoha snů o svobodě a přátelství. Není to veselý příběh, ale takový už je život. Po dobu dvou hodin se ale budete dobře bavit a to ani nemusíte mít rádi "holky a mašiny". Motorkáři, ač jde svým laděním spíše o nezávislý film, i když s hvězdným hereckým obsazením, mají šanci oslovit každého s otevřenou myslí a srdcem.

 
Trailer filmu Motorkáři


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY