Kinopremiéry: Furiosa bojuje s havětí a dodržuje noční klid

Vydáno: 22.05.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Jasným hitem skromných čtyř premiér je v tomto týdnu zařazení akčního sci-fi Furiosa: Sága Šíleného Maxe, které patří k nejočekávanějším filmům roku. A cestu k úspěchu má umetenou, protože relevantní konkurenci nemá.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga) (Vertical Entertainment)

Český plakát filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe / Furiosa: A Mad Max Saga
© Město Bohumín
Jedním z nejočekávanějších filmů letošního roku je návrat do světa postapokalyptického sci-fi Šílený Max. Tentokráte se jedná o prequel devět let starého snímku, který představí titulní ženskou postavu Furiosu. Tu si zahrála Anya Taylor-Joy, hlavního záporáka pak ztvárnil Chris Hemsworth, takže o další lákadla je postaráno, k režii a částečně scénáři se navíc vrátil veterán a otec celé ságy George Miller. První ohlasy jsou nepřekvapivě nadšené a znovu hovoří o famózní akční jízdě, která je úplně jinde než většina žánrovek. Jasná premiéra týdne.

Synopse: V dystopické budoucnosti není svět nejbezpečnějším místem. Ten, kdo se zvládne postarat sám o sebe a bránit se všemožným útokům, tak dokáže přežít. Platí to i o Furiose (Anya Taylor-Joy), odpadlé válečnici, která hledá spravedlnost v příliš mužském světě.

Zajímavost: Navzdory tomu, že na nátačení absolvovala Taylor-Joy poměrně náročný výcvik na zvládání težkých zatáček, v reálném životě nevlastní řidičský průkaz.

Oficiální český trailer filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe / Furiosa: A Mad Max Saga

Havěť (Vermines) (Continental Film)

Český plakát filmu Havěť / Vermines
© CSFD
Vyloženě arachnofobických hororů se v posledních letech točí jen minimum, proto někoho potěší, že jedním z nich je francouzský počin, který tedy dle synopse vypadá silně neoriginálně, má ale trumf právě v podobě mnoha a mnoha pavouků. Režisérem a spoluscenáristou je debutant Sébastien Vanicek, který má české kořeny a spoléhá se ryze na tematiku. Obsazení tvoří vesměs neznámé tváře, pozitivem budiž to, že ohlasy jsou poměrně slušné a zdá se, že by nemuselo jít o úplně marnou žánrovku, což vždy potěší.

Synopse: Kaleb (Théo Christine) brzy oslaví třicátiny a cítí se dost sám. Se sestrou bojuje o dědictví a se svým nejlepším přítelem přerušil veškeré kontakty. Jedinou jeho radostí tak zůstávají exotická zvířata, i proto si na jednom trhu koupí jedovatého pavouka a přinese si ho domů. Jenomže pavouk mu brzy uteče, rozmnoží se a celé město změní ve strašlivou pavučinovou past. Policie navíc bytový komplex, kde bydlí, uzavře a obyvatele uvězní vevnitř. Kaleb tak musí najít cestu ven a přežít.

Český trailer filmu Havěť / Vermines

Jen řeka teče (He bian de cuo wu) (Film Europe)

Český plakát filmu Jen řeka teče / He bian de cuo wu
© CSFD
Čínských detektivek se v tuzemských kinech také objevuje naprosté minimum a v drtivé většině jsou součástí nějakých festivalů a přehlídek. Proto určitě některým fajnšmekrům udělá radost, že jedna se dostává do širší distribuce. Co od ní očekávat se ale těžko odhaduje, protože mladý režisér Wei Shujun je absolutně neznámý a podobné je to s kompletním obsazením. To jediné, čím se tedy tuzemský divák může řídit, jsou poměrně slušná hodnocení, kterých není úplně málo a už se dají považovat za relevantní. Premiéra do klubových kin.

Synopse: U řeky v čínském městě Banpo se v devadesátých letech najde ženské tělo. Vyšetřováním případu je pověřen šéf kriminální policie Ma Zhe (Yilong Zhu), který velmi brzy zatýká domnělého pachatele. Jeho nadřízení se tak předhání v tom, kdo se výsledkem rychleji pochlubí, Ma Zhe se ale na základě některých indicií rozhodne ponořit hlouběji do života svých spoluobčanů a zjišťuje, že možná věci nejsou tak, jak na první pohled vypadají.

Oficiální český trailer filmu Jen řeka teče / He bian de cuo wu

Noční klid (CinemArt)

Plakát filmu  / Noční klid
© CSFD
České drama patří k těm, která nemají vysoké komerční ambice, ale budou spíš uchvátit kvalitou a třeba i neotřelým přístupem. Jelikož ale žádné ohlasy dosud neexistují, lze jen velmi těžko odhadovat, jak mohlo dopadnout. Jeho režisérem je začínající Michal Hogenauer, na scénáři se podílel Václav Kadrnka, což je z tvůrčího týmu to nejznámější jméno. Obsazení sestává z pouhých tří herců, kterými jsou Pavel GajdošJudit Pecháček a Michal Isteník. Tím pak relevantní informace končí.

Synopse: M. je dobře situovaný muž středního věku, který během jedné z pracovních cest náhodou zpozoruje na letišti podezřele vypadajícího mladíka. Na první pohled nesmyslná výměna pohledů a několika slov roztáčí spirálu nečekaných událostí. M. se postupně zmocňuje strach a přichází paranoidní myšlenky. Ty mu potvrdí vylomené dveře do bytu, které ho přimějí svého pronásledovatele najít a připravovat se na možný útok. Jeho plány na obranu ho ale stahují hlouběji do temnoty, která narušuje vztah s jeho přítelkyní a kolegy.

Oficiální trailer filmu Noční klid


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY