Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě

Vydáno: 06.09.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

První vlna zářijových premiér potěší především hororové fanoušky, protože do kin míří pokračování úspěšného snímku Sestra. Po sedmi letech se vrací i rozverní hrdinové z kdysi populární komedie Moje tlustá řecká svatba.
Sestra II (The Nun II) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Sestra II / The Nun II
© CSFD
Úspěšné Conjuring univerzum se rozrůstá o další, celkově desátý díl, který je zároveň pokračováním pět let starého filmu. Režie se tentokráte chopil Michael Chaves, který už zkušenosti přímo z tohoto univerza má, proto se dá čekat spíše spotřební a nezajímavá žánrovka než nějaký vysoce kvalitní snímek. V hlavní roli se vráti Taissa Farmiga, takže i z tohoto hlediska půjde o sázku na jistotu. Ohlasy ani hodnocení zatím neexistují, to ale bude řešit jen málokdo. Slabší premiéra týdne, která ale nepochybně svůj účel splní.

Synopse: V roce 1956 je ve Francii zavražděn kněz. Okamžitě se začíná šířit nepojmenované zlo. Brzy se ukáže, že vše souvisí s démonickou jeptiškou Valakem. Sestra Irene (Taissa Farmiga) se tak s ní po čase znovu setkává a je jasné, že bude bojovat o holý život.

Oficiální český trailer filmu Sestra II / The Nun II

Moje tlustá řecká svatba 3 (My Big Fat Greek Wedding 3) (CinemArt)

Český plakát filmu Moje tlustá řecká svatba 3 / My Big Fat Greek Wedding 3
© CSFD
Po sedmi letech se vrací i sympatičtí hrdinové komedie, na kterou už mnoho diváků zapomnělo. Pro fanoušky je dobrou zprávou to, že se pravděpodobně bude třetí díl pohybovat ve stejných kolejích jako předchozí dva, protože scénář a hlavní roli obstarala Nia Vardalos, která se tentokráte chopila i režie. Děj se přesouvá do Řecka, takže alespoň z tohoto pohledu by mělo být nač se těšit a mnoho diváků si určitě připomene letní dovolenou. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, zázraky se ale rozhodně čekat nedají.

Synopse: Navzdory americkému občanství byl Toulin (Nia Vardalos) otec Řek jako poleno a jeho snem bylo se ještě jednou vrátit do rodné vesnice a sejít se se starými kamarády. Po jeho smrti tak Toula naplánuje rodinný výlet do kolébky civilizace. Jenže v podání Portokalů znamená rodinný výlet, že půlka letadla patří jen jim. A to je teprve začátek, protože nic nejde podle plánu a jejich příbuzní jsou navíc mnohem šílenější než oni sami.

Oficiální český trailer filmu Moje tlustá řecká svatba 3 / My Big Fat Greek Wedding 3  

Němá tajemství (Donart Film)

Plakát filmu  / Němá tajemství
© CSFD
Tuzemské kriminální drama se ze synopse tváří hodně tajemně a těžko říct, jak může dopadnout. Určitou zárukou by ale měl být režisér a spoluscenárista Tomáš Mašín, jehož seriálová tvorba patří k tomu lepšímu, co u nás vzniklo, překvapivě jde ale teprve o jeho třetí celovečerní počin. Do hlavních rolí obsadil Janu Plodkovou a Mariána Mitaše, vedle kterých se objeví i Igor ChmelaJiří HavelkaMilena Steinmasslová nebo Magdaléna Borová. Ohlasy dosud neexistují a nedá se předpokládat, že by se jich po uvedení objevilo velké množství. Premiéra, která nebude útočit na čelní místa žebříčků návštěvnosti.

Synopse: Život veterináře Martina (Marián Mitaš) a jeho ženy Eriky (Jana Plodková) obrátí naruby jediný okamžik. Ten odhalí, že jejich idyla není tak dokonalá, jak se zdálo a načrtne tenkou a nejednoznačnou hranici mezi dobrými a sobeckými úmysly. Martinův úraz je navíc nejen vážný, ale i notně podezřelý, tudíž se k rodinným trablům přidává i podezřívavost policie.
 
Zajímavost: Plodková se kvůli roli učila jezdit na koni a chodila na běžecké tréninky.

Oficiální trailer filmu Němá tajemství

Každý den odvahu (NFA)

Plakát filmu  / Každý den odvahu
© CSFD
Restaurované verze a obnoveného uvedení do kin se dočkalo československé drama, na které se v rámci Nové vlny poměrně zapomíná, přitom jde o stěžejní počin. Režijně s ním tehdy debutoval Evald Schorm, který v něm zachytil rozpad ideálů mladého komunisty a marnost jeho snažení, což se pochopitelně vládnoucí garnituře nelíbilo a přes cenu kritiky nechala snímek zakázat a upadnout v zapomnění. Ani v současné době se bohužel moc nepřipomíná, proto je možnost vidět ho na plátně docela unikátní. Hlavní roli ztvárnil Jan Kačer, z dalších hvězd nechybí Josef AbrhámJana BrejchováVlastimil Brodský nebo Jiřina Jirásková. Návrat pozapomenuté legendy.

Synopse: Mladý dělník Jarda (Jan Kačer) je někdejší svazácký funkcionář, který si zvykl na schematické a černobílé uvažování a jedině v práci vidí smysl života. Teď se ale ocitá v situaci, kdy nechápe svět kolem sebe, přestává rozumět společenskému dění a vůbec neví, proč se jeho víra a nadšenectví stává předmětem výsměchu. Pomalu sleduje, jak se svět kolem něj změnil a on zůstal uvězněn v dávno překonaných frázích. Stále by chtěl jít příkladem, jenže svými snahami provokuje, zůstává nepochopen i svými nejbližšími a na holičkách jej nechávají také bývalí spolustraníci, kteří si z něj udělali symbol svého úspěchu.

Zajímavost: Mimo cenu československé kritiky získal snímek tutéž cenu na festivalu v italském Pesaru, uveden byl i na Mezinárodním filmovém týdnu v Utrechtu.

Televizní spot filmu Každý den odvahu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY