TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek

Vydáno: 19.05.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: dafilms

V následujícím týdnu se toho v televizích mnoho neděje a žádná zásadní premiéra se na programy nedostane. Tím nejlákavějším tak je režijní debut Jonaha Hilla Devadesátky, jako už tradičně přijde na řadu i spousta neznámých počinů.
Princezna a půl království (pátek 19. 5., ČT1, 20.10 - 21.45)

Plakát filmu  / Princezna a půl království
© CSFD
Čtyři roky stará štědrovečerní pohádka z produkce České televize patří k tomu lepšímu, co se v tomto specifickém subžánru v posledních letech zrodilo. Režírující Karel Janák v ní dostal k dispozici poměrně solidní příběh, který dává smysl a zároveň zachovává klasickou českou pohádkovou tradici a podařilo se mu ho propojit s příjemným a po většinu času neprvoplánovým a neinfantilním humorem. Za zmínku pak rozhodně stojí i uspokojivá pointa. Solidní jsou i výprava a kostýmy, nechybí ani potřebná atmosféra. Titulní role si zahráli obstojní Matouš Ruml a Eva Josefíková, vedle kterých dostali příležitost i trochu toporný Marek Eben, přehrávající Jakub PrachařMaroš KramárVeronika Freimanová nebo Martin Myšička. Samozřejmě se nedají čekat extra propracované postavy, zásadní dějová překvapení ani vizuální kouzla, což ale nevadí, protože v rámci diváckých požadavků snímek obstojí. Tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Role rytíře Valeriana byla psána Ebenovi přímo na tělo.

Ukázka z filmu není dostupná.

Černá vdova (Black Widow) (pátek 19. 5., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu Černá vdova / Black Widow
© IMDb
V našich končinách jen málo známý kriminální thriller z druhé poloviny osmdesátých let je poplatný své době a zub času se na něm přece jen podepsal trochu víc. Režírující Bob Rafelson v něm pracoval s tehdy typickou jednoduchou zápletkou, u níž kriminální motiv úplně nefunguje, je lehce naivní a důraz je kladen na proměnu titulní postavy. Ta je relativně uvěřitelná, nicméně v dnešní době už nijak šokující a rozhodně nikoho nepřekvapí. Za zmínku tak stojí poctivá atmosféra a poměrně elegantní pointa, která není úplně prvoplánová. Nejvýraznější je ovšem obsazení, v jehož titulních rolích se sešly výborné Debra Winger a Theresa Russell, které doplnili třeba Dennis HopperTerry O'QuinnNicol Williamson nebo Sami Frey. Jen je potřeba počítat s dost utahaným a pomalým tempem a nevyužitým erotickým jiskřením. Zapomenutý tip.   

Zajímavost: Za kamerou operoval legendární Conrad L. Hall, který se tehdy vrátil po desetileté absenci.

Originální trailer filmu Černá vdova / Black Widow

Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs 3D) (sobota 20. 5., ČT :D, 09.20 - 10.45)

Český plakát filmu Putování s dinosaury / Walking with Dinosaurs 3D
© CinemArt
Dekádu staré rodinné dobrodružství je dnes už skoro zapomenuté a málokdo si na něj vzpomene. Režírující duo Neil Nightingale a Barry Cook se v něm zaměřilo především na dětského diváka, jemuž je určena vzdělávací rovina, která sdělí přesně to, co sdělit má a dokáže vyzdvihnout ta nejdůležitější data a pojmy. Příběh samotný je velmi jednoduchý a nenáročný a uvozen je zvláštní hranou pasáží, která nemá moc význam. Ani animace není úplně dokonalá, chvílemi může působit spíš směšně a navíc dinosauři mnohdy vypadají jeden jako druhý, což také není úplně šťastné. Bizarně se jeví tvůrčí rozhodnutí nechat hrdiny mluvit, ale neotevírat pusu, takže ony voicovery jsou podivné a mnohokrát není úplně jasné, kdo konkrétně mluví, což může být dáno i ne úplně vydařeným dabingem. Škoda, že ani ten humor není tak nápaditý a působivý. Tip pro mladší publikum, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Lokace našli filmaři na Aljašce a Novém Zélandu.

Český trailer filmu Putování s dinosaury / Walking with Dinosaurs 3D

Mořští vlci (The Sea Wolves) (sobota 20. 5., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Mořští vlci / The Sea Wolves
© IMDb
Válečný snímek z raných osmdesátých let je v tuzemsku známý jen minimálně a do programů se skoro nedostává. Důvodů je asi víc a jedním z nich může být i to, že zub času zapůsobil přece jen o něco více, protože režírující Andrew McLaglen v něm rozhodně nikam nespěchá a v dost pomalém tempu, které je zejména v úvodu na hranici únosnosti, vypráví spíše špionážní zápletku, v níž je prostor jen pro minimum akce. Ta je ale naštěstí docela zajímavá a zábavná a funguje v ní i potřebná atmosféra, z níž je znát značný nadhled i to, že se tvůrci mnohdy neberou moc vážně. Pro současného diváka je nicméně nejatraktivnější obsazení, v němž se potkali Gregory PeckRoger MooreDavid NivenTrevor HowardPatrick Macnee nebo Barbara Kellerman. Příjemně staromilský tip, který trochu připomíná klasické bondovky.  

Zajímavost: Jelikož ve filmu hraje Moore, některé noviny a časopisy po začátku natáčení skutečně avizovaly, že jde o novou bondovku. 

Oficiální trailer filmu Mořští vlci / The Sea Wolves

Michael Kocáb - rocker versus politik (sobota 20. 5., ČT1, 21.20 - 23.04)

Plakát filmu  / Michael Kocáb - rocker versus politik
© Cinemax
Česko-slovenský dokument o výrazné postavě tuzemské hudby i politiky tak trochu trpí nedostatkem nadhledu a až přílišnou adorací hlavního hrdiny. Režisérka a scenáristka Olga Sommerová v něm rezignovala na kontroverzní momenty jeho života a opravdu natočila jen a pouze filmařsky solidní, avšak nepřekvapivý počin, který by mohl sloužit jako jeden dlouhý předvolební prezidentský klip. Po celou dobu je znát, že zpovídaný má trochu temnější minulost, nikdy se k ní ale nedostane a i ty nejmenší náznaky jsou brzy utnuty. Zpočátku vše vypadá zajímavě a svižně, velmi brzy to celé ale upadne do určitého stereotypu a rutiny a mnoho výpovědí se začíná opakovat. Tím pádem je stopáž malinko přetažená a ke konci už je hodně těžké film usledovat. I přesto se tu najde dost zajímavých momentů a ti, kteří Michaela Kocába až tak neznají, se o něm dozvědí pár nových věcí, zejména od členů rodiny. Tip, který by asi měl být výraznější. 

Zajímavost: V dokumentu promluví i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Originální trailer filmu Michael Kocáb - rocker versus politik

Dívka v mlze (La ragazza nella nebbia) (sobota 20. 5., ČT2, 22.05 - 00.10)

Plakát filmu Dívka v mlze / La ragazza nella nebbia
© MyMovies
Šest let starý italský thriller je v tuzemsku známý velmi málo, což je veliká škoda. Debutující režisér a o něco zkušenější scenárista Donato Carrisi v něm totiž tak trochu zavzpomínal na zlatou éru evropských žánrovek a tuto natočil v hodně podobném stylu. To tedy znamená, že se soustředil na hutnou atmosféru odříznutého horského městečka, perfektní práci s napětím, které buduje bez jakéhokoli násilí a krve, silné a výrazné postavy, které mají potřebný vývoj a výtečně napsaný příběh, v němž je mnoho zvratů, je v podstatě vždy krok před divákem a končí šokující pointou, která ale jedny nadchne a druhé zklame. Potěšující je i pomalejší tempo, v němž je prostor na budování všeho výše zmíněného. Hlavní roli ztvárnil velmi dobrý Toni Servillo, v menší úloze se objeví také Jean Reno. Jen škoda přetažené stopáže, která je znát v několika protahovaných a trochu moc samoúčelných scénách. Nenápadný, ale působivý tip.

Zajímavost: Tvůrce ve filmu adaptoval svůj vlastní román z roku 2015.

Oficiální trailer filmu Dívka v mlze / La ragazza nella nebbia

Latte a kouzelný vodní kámen (Latte Igel und der magische Wasserstein) (neděle 21. 5., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Latte a kouzelný vodní kámen / Latte Igel und der magische Wasserstein
© CSFD
Německý rodinný animák je u nás prakticky neznámý a nesehnatelný, a ačkoli za hollywoodskými žánrovkami logicky zaostává, svůj účel vesměs splní. Debutující režijní dvojice Regina Welker a Nina Wels se v něm tedy zámořím poměrně inspiruje a stěžejní část humoru vychází z toho, že postavy neustále někam padají a často se překřikují. K dobru jí ale rozhodně připsat značný příběhový přesah, který se snaží o určité vychovávání, i proto je možná výsledek určený trochu větším dětem, ani ty menší se ale určitě nebudou nudit, protože příběh je potřebně jednoduchý a prostý, zvířecí hrdinové jsou sympatičtí, tempo je svižné a stopáž je značně střídmá. Taktéž animace je na evropské poměry hodně solidní. Jen toho humoru překvapivě není tolik a většinu času je snímek překvapivě seriózní. Odlehčený tip pro příjemné rodinné nedělení probouzení. 

Zajímavost: V Německu měl snímek premiéru 25. prosince 2019.

Originální trailer filmu Latte a kouzelný vodní kámen / Latte Igel und der magische Wasserstein

Odhalená stopa (The Naked Spur) (neděle 21. 5., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Odhalená stopa / The Naked Spur
© IMDb
Ani western z počátku padesátých let v tuzemsku nikdo moc nezná a opět je to škoda, protože je přece jen trochu jiný než podobné žánrovky z té doby. Režírující Anthony Mann v něm natočil překvapivě komorní záležitost, která rezignuje na přestřelky, místo kterých se soustředí na výborně napsaný příběh, jehož scénář si vysloužil i oscarovou nominaci, s perfektně napsanými postavami, které rozhodně nejsou typicky černobílé, mají značnou psychologickou hloubku a propracovanou motivaci, mnohé možná překvapí i to, že ženský charakter tu není jen do počtu, ale hraje rovnocennou roli s těmi mužskými. Zmínit se musí i výborná atmosféra a krásné lokace, které všemu dodávají specifické kouzlo. Zmiňovanou komornost potvrzuje skromné obsazení, v němž titulní role sehráli výteční James StewartJanet Leigh a Robert Ryan, které doplňují už jen Ralph Meeker a Millard Mitchell. I vzhledem ke krátké stopáži tip i pro ty, kteří jinak žánru nijak neholdují.

Zajímavost: Ve Španělsku byl film a jeho hlavní hrdina z neznámých důvodů přejmenován na Colorado Jim.

Originální trailer filmu Odhalená stopa / The Naked Spur

Pan Nepolapitelný (Bandit) (úterý 23. 5., Prima Max, 22.00 - 00.25 / čtvrtek 25. 5., 00.20 - 03.10)

Plakát filmu Pan Nepolapitelný / Bandit
© IMDb
I přes solidní obsazení a atraktivní námět se loňský kanadský thriller tuzemským kinům zcela vyhnul a není k dostání ani žádnou oficiální cestou. Režírující Allan Ungar v něm láká především na příběh, který vychází ze skutečných událostí, jinak ale ničím nepřekvapí. Tempo je poměrně svižné, zápletka dostatečně zábavná, i když někdy nedává moc smysl, funguje i malinko odlehčená atmosféra a hlavní hrdina je vesměs sympatický. Ztvárnil ho výborný Josh Duhamel, jemuž nelze nefandit, vedle něj se pak objeví především Elisha CuthbertNestor Carbonell nebo Olivia d'Abo, menší úlohu si zahrál Mel Gibson, který je ale asi jen v pěti scénách. Zamrzí jen jakákoli absence napětí a výrazných momentů, ačkoli potenciál k nim tu je veliký, o něco kratší mohla být i stopáž. Rutinní a tak trochu zapomenutelný tip.

Zajímavost: Carbonell si při natáčení natrhl Achillovu šlachu, místo operace ale zůstal na place a nosil speciálně upravenou obuv. 

Originální trailer filmu Pan Nepolapitelný / Bandit

Devadesátky (Mid90s) (středa 24. 5., ČT art, 22.30 - 23.55)

Český plakát filmu Devadesátky / Mid90s
© Facebook tvůrce
Pět let staré komediální drama nejspíš mnohé překvapí. Jeho režisérem a scenáristou je totiž debutující Jonah Hill, od něhož bychom asi čekali šílenou a na sílu vtipnou záležitost, pravdou je ale úplný opak. Uchvátí naprosto dokonalou dobovou atmosférou, kterou umocňuje natáčením v archaickém formátu 4:3, velmi specifickou temně melancholickou náladou, která dekádu z názvu filmu neadoruje a spíš ji ukazuje jako jakousi slepou uličku, perfektním a trefným soundtrackem, k němuž krom dobových hitů přispěla i osvědčená dvojice Trent Reznor a Atticus Ross, a báječnou prací s dospívajícími herci, jimž kraluje parádní Sunny Suljic, objeví se ale i Lucas Hedges. Potěšující je i celková empatie, která je z filmu hodně znát, ačkoli tedy dialogy jsou autentické a leckdy vulgární. Možná jen tempo mohlo být o něco svižnější. Pro někoho tip týdne. 

Zajímavost: O procesu tvorby filmu se Hill radil s Martinem Scorsesem a Ethanem Coenem.

Český trailer filmu Devadesátky / Mid90s


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY