Top 10: písničkové soundtracky 90. let

Vydáno: 30.04.2023 10:30 - Václav Limberk | foto: Warner Bros.

V tomto článku se podíváme na desítku nejzajímavějších písničkových soundtracků z devadesátých let. Kromě notoricky známých titulů si připomeneme i několik obskurních a zapomenutých klenotů.
1. Hudba z filmu Singles (1992)

Soundtrack z romantické komedie Singles je průřezem seattleskou scénou a hudebním stylem grunge, který dominoval počátkem 90. let. Pilotním singlem je skladba Would? od Alice in Chains. Dále zde najdeme písně od Pearl Jam, Soundgarden, Mudhoney, Screaming Trees a Smashing Pumpkins. Chybí zde jen Nirvana. 

Would? z filmu Singles

2. Hudba ze seriálu Beavis and Butt-Head (1993)

Soundtrack z legendárního animovaného seriálu Beavis and Butt-Head je mixem rocku, metalu a hip-hopu. O úvodní skladbu se postarala Nirvana, která zde uveřejnila píseň I Hate Myself and Want to Die. Dále zde zazní kapely Anthrax, Megadeth, Aerosmith, Primus a Red Hot Chilli Peppers. Soundtrack uzavírá Cher se svým hitem I Got You Babe, který doprovází oba dva ústřední protagonisté seriálu.
I Got You Babe ze seriálu Beavis and Butt-Head

3. Hudba z filmu Poslední akční hrdina (1993)

Zatímco akční parodie Poslední akční hrdina se ve své době nesetkala s pochopením a komerčně propadla, hudba k filmu se povedla na výbornou. Úvodní skladbou je Big Gun od AC/DC a o další písně se postaraly kapely Alice in Chains, Megadeth, Def Leppard, Aerosmith a Cypres Hill. 
Big Gun z filmu Last Action Hero

4. Hudba z filmu Rozsudek noci (1993)

Na akční krimi Rozsudek noci už historie zapomněla, ale na soundtrack nikoliv, protože se ve své době jednalo o dost revoluční ukázku hudebního žánru crossover. Na albu spolupracovali rockeři s hip-hopery a výsledek byl hodně zajímavý. Helmet spojily síly s House of Pain, Sonic Youth s Cypress Hill, Slayer s Ice-T. Těmito spojeními byl tento soundtrack zcela výjimečný. 
Another Body Murdered z filmu Judgement Night

5. Hudba z filmu Vrána (1994)

Temný thriller Vrána bude navždy pamatován hlavně kvůli tragické smrti hlavního představitele Brandona Lee. A také kvůli soundtracku, který patří k těm nejlepším, jaký může jakýkoliv film nabídnout. Jsou zde skladby od Nine Inch Nails, The Cure, Pantery, Helmet a Rollins Band. Pilotním singlem je pak píseň Big Empty od Stone Temple Pilots. 
Burn z filmu Vrána

6 Hudba z filmu Batman navždy (1995)

Komiksový snímek Batman navždy možná není nejlepší, i když šlo o jasný komerční úspěch. Úspěchem byl i soundtrack, kterému dominovaly písně Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me od U2 a Kiss from a Rose od Seala. Dále zde zazněly písně od Nicka Cavea, Method Mana, Michaela Hutchence, PJ Harvey a Offspring. 
Kiss From a Rose z filmu Batman navždy

7. Hudba z filmu Demon Knight (1995)

Soundtrack z hororu Povídky ze záhrobí: Rytíř Démon je přehlídkou té nejlepší tvrdé hudby, jaká byla v té době k mání. Zní tu kapely Pantera, Ministry, Machine Head, Rollins Band, Biohazard a Sepultura. Jedinou výjimkou je pak hip-hopová kapela Gravediggaz, která obstarala pilotní singl 1-800 Suicide
Cemetery Gates z filmu Povídky ze záhrobí: Rytíř Démon 

8. Hudba z filmu Pancéřová holka (1995)

Komiksový film Pancéřová holka patří k legendárním komerčním propadákům, nicméně jeho soundtrack je skvělou přehlídkou alternativního rocku. Najdete zde písně od skupin Hole, L7, Devo, Bush, Portishead a Björk. 
Girl U Want z filmu Tank Girl

9. Hudba z filmu Trainspotting (1996)

Hudba ke kultovnímu britskému filmu Trainspotting je složena převážně z britských interpretů jako Brian Eno, Primal Scream, New Order, Blur, Pulp a Underworld. Významně zde ale přispěli i Američané Iggy Pop a Lou Reed
Lust for Life z filmu Trainspotting

10. Hudba z filmu Matrix (1999)

Netřeba více představovat kultovní sci-fi Matrix, na jehož soundtracku se podílely takové osobnosti jako Marilyn Manson, Ministry, The Prodigy, Rob Zombie, Deftones, Rammstein či Rage Against the Machine. 

Wake Up z filmu Matrix

 


Výběr je sestaven chronologicky



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY