Recenze: Super Mario Bros. ve filmu překvapivě pobaví děti i jejich rodiče

Vydáno: 09.04.2023 10:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Legendární videohra se dočkala filmové verze, která je naštěstí animovaná, takže svým tvůrcům dovoluje prakticky cokoliv. Má ale dobrodružství kníratého instalatéra co nabídnout i té nejmladší generaci?

Super Mario Bros. ve filmuRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 09.04.2023 10:30. Legendární videohra se dočkala filmové verze, která je naštěstí animovaná, takže svým tvůrcům dovoluje prakticky cokoliv. Má ale dobrodružství kníratého instalatéra co nabídnout i té nejmladší generaci? Hodnocení: 4
Super Mario Bros. ve filmu
The Super Mario Bros. Movie
Komedie / Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
Japonsko, 2023 , 92 min.

Režie: Aaron Horvath, Michael Jelenic, Pierre Leduc, Fabien Polack
Scénář: Matthew Fogel
Hudba: Koji Kondo, Brian Tyler
Herci: Kevin Michael Richardson, Jack Black, Khary Payton, Chris Pratt, Charlie Day, Charles Martinet, Sebastian Maniscalco, Rino Romano, John DiMaggio, Jessica Di Cicco, Keegan-Michael Key, Eric Bauza, Anya Taylor-Joy, Fred Armisen, Seth Rogen

Česká premiéra: 06.04.2023

Hodnocení: 8/10

Distributor: CinemArt


Super Mario Bros. ve filmu hodnocení na Kinobox.cz: 73.43 %
Videohra Super Mario Bros. patří k těm vůbec nejslavnějším a nejpopulárnějším a zejména ti, kteří u nás vyrůstali v devadesátých letech, si ji pamatují moc dobře a troufnu si tvrdit, že minimálně jednou ji hrál úplně každý. Ono se není co divit, protože dobrodružství kníratého instalatéra byla velmi chytlavá a ono charakteristické skákání na různé sloupky a chytání květin se nikdy neomrzelo. Jeho trochu zašlou slávu se nyní pokouší oživit studia Universal Pictures, Ilumination Entertainment a Nintendo, které je tvůrcem původní hry, která uvádí do kin animovaný film s jednoduchým názvem Super Mario Bros. ve filmu.

Fotografie z filmu Super Mario Bros. ve filmu / The Super Mario Bros. Movie
© Universal
Jeho hrdiny jsou bratři Mario a Luigi, kteří se vrhli na podnikání a založili si svou vlastní instalatérskou firmu. Té se ale moc nedaří a vypadá to, že svůj sen budou muset opustit. Šanci ale vidí v momentě, kdy se jejich milovaný Brooklyn ocitá pod vodou a oni se mu vydávají na pomoc. Při pátrání po závadě se ovšem propadnou potrubím, na jehož druhém konci je úplně jiný svět. Zatímco Mario přistane v Houbovém království, kde je všechno pohodové a hezké, Luigi se ocitne v říši temna, které vládne ohavný ještěr Bowser. Ten si ale zároveň brousí zuby na královnu z Houbového království, kterou si chce vzít za ženu. Mariovi je brzy jasné, že právě na něm závisí záchrana království i nebohého bratra, kterého uvrhli do cely smrti.

Ačkoli synopse je trochu delší, po jejím přečtení musí být každému jasné, jak asi celý příběh bude pokračovat a co se zhruba bude dít. Toho jsou si vědomi i tvůrci, jimiž jsou Aaron Horvath a debutující Michael Jelenic, kteří se hodně spoléhají na technickou stránku a řádnou dávku nostalgie. A nutno říct, že jim to po většinu času vychází. Animace je totiž na špičkové úrovni a každičký detail je propracovaný, vše je potřebně barevné a hlavní hrdinové jsou roztomilí a sympatičtí.

Fotografie z filmu Super Mario Bros. ve filmu / The Super Mario Bros. Movie
© Universal
Největší devízou je ovšem fakt, že autoři se nijak netají tím, že vychází z videohry a tento původ dokonce zcela záměrně přiznávají. Když tedy dojde k nějakému na první pohled nerovnému souboji, dostává znevýhodněná postava k dispozici tzv. power-upy, které síly vyrovnají a je vskutku zábavné sledovat, jak na plátně postupně vyrůstají sloupce, po kterých se šplhá a skáče a objevují se květinky, jejichž ulovením získá postavička další speciální schopnosti, případně se pojídají houby, díky kterým maličký instalatér vyroste na normální velikost. Příběh je dokonce natolik hravý, že akcentuje i to, že málokdo napoprvé zvládne celou hru, takže postavy jsou nuceny něco opakovat tak dlouho, až dojdou na konec jednoho "levelu".

Celková atmosféra je tedy nesmírně pohodová a je z ní znát potřebný nadhled, navíc tu funguje i humor, který zdaleka není úplně prvoplánový a infantilní a naopak dobře pobaví i dospělé publikum. Všechno ještě dotváří výborný soundtrack, který sestává z těch nejohranějších hitů osmdesátých let, naštěstí ale i přes značnou neoriginalitu funguje. Radost pak udělá i zvuková stránka, která při soubojích evokuje právě videohru typickým zvukem.

Fotografie z filmu Super Mario Bros. ve filmu / The Super Mario Bros. Movie
© Universal
Jelikož je tempo hodně svižné a žádná postava není otravná, nijak moc nevadí, že příběh je předvídatelný a je vystavěný naprosto schematicky tak, aby z Maria udělal hrdinu. Není ani nutné přemýšlet nad tím, že všechno se tu děje vlastně tak nějak samozřejmě a všichni vědí, kdo je instalatér Mario, aniž by jim byl speciálně představen. Ani ono tradiční a nezbytné morální poselství o tom, že má smysl si jít za svými sny a i ti, od nichž se to nejméně čeká, mohou být odvážní a stateční, nikterak neruší a je podáno poměrně vkusně.

Super Mario Bros. ve filmu je velmi příjemným překvapením, protože po ohlášení jeho natáčení asi nikdo nečekal, že by mohl dopadnout tak dobře. V záplavě animáků, které jsou v kinech, se rozhodně vyjímá tím, že u něj funguje nostalgická vlna, především ale tím, že pobaví celou rodinu, protože dospělí si nebudou připadat jako nutné zlo a nenuceně zavzpomínají na své dětství. A kdo ví, třeba si posléze se svými potomky Super Maria Brose zahrají.

PS: Český dabing je velmi dobrý a rozhodně nijak neruší, originální znění ale bude pochopitelně někde jinde. Máte-li tedy možnost vidět jednu z těch mála titulkovaných kopií, určitě neváhejte.

Oficiální český trailer filmu Super Mario Bros. ve filmu / The Super Mario Bros. Movie 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY