TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu

Vydáno: 31.03.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Těsně předvelikonoční týden nabízí v televizích poměrně zajímavý program. Vedle velkých premiér komiksovky Venom a pokračování legendárního Trainspottingu se totiž diváci mohou těšit i na zapomenutý debut Johna Carpentera.
Venom (Venom) (pátek 31. 3., Nova, 20.20 - 22.30 / pondělí 3. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.05)

Český plakát filmu Venom / Venom
© Facebook tvůrce
Akční thriller vychází ze známé komiksové postavy a doplácí na evidentní postprodukční zásahy. Režírující Ruben Fleischer je v něm nejsilnější paradoxně v první polovině, kdy se děj rozjíždí jen velmi pozvolna, představuje nicméně zajímavé postavy a má velký potenciál. Postupem času se ale všechno hroutí a vládu přebírá genericky digitální akce, takže na budování vztahů mezi postavami není moc prostoru, příběh postrádá elementární logiku a navíc je zjevné, že to celé mělo být brutálnější a krvavější, většina scén byla ale sestříhána nekonfliktně a co nejpřístupněji. Dost často se tvůrci pokouší o humor, ten ale funguje jen nárazově a některé momenty jsou hodně křečovité. Titulní roli ztvárnil v rámci možností obstojný Tom Hardy, který ale nemá moc co hrát, velmi podobně na tom je i nevýrazný Riz Ahmed, o něco hůř pak dopadla Michelle Williams, která je víceméně zbytečná. Lehce nadprůměrná záležitost, o níž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: 
Tvůrci se nejvíce inspirovali komiksovými sériemi Lethal Protector Planet of the Symbiotes.

Český trailer filmu Venom / Venom

Dokonalý svědek s.r.o. (The Wedding Ringer) (sobota 1. 4., Nova, 21.40 - 23.45 / středa 5. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Dokonalý svědek s.r.o. / The Wedding Ringer
© Impawards
Osm let stará komedie je přijímaná hodně rozporuplně a její hodnocení se pohybují snad na celé bodové škále. Tehdy debutující režisér a spoluscenárista Jeremy Garelick v ní vychází z relativně originálního námětu, který ale ke vší škodě zpracoval hodně tuctově a postupem času předvídatelně. Klíčovou částí je pochopitelně humor, který je v tomto případě typicky americký a navíc dost ukřičený, což ne každému sedne. Na jeden výborný vtip připadají tak dva až tři nepodařené a někdy vysloveně trapné, což také mnohé velmi brzy odradí. Tempo je nicméně dost svižné, atmosféra vesměs pohodová a stopáž relativně střídmá, takže nedostatky jsou částečně kompenzovány. Titulní roli si užívá Kevin Hart, který je pro jedny naprosto nesnesitelný a nevtipný, pro druhé ale zároveň vynikající, dále se pak objeví třeba Josh GadJorge Garcia nebo Mimi Rogers. Tip, který může někomu zpříjemnit víkendový večer.  

Zajímavost: Původně byl film zamýšlen pro Vince Vaughna a Owena Wilsona.

Oficiální trailer filmu Dokonalý svědek s.r.o. / The Wedding Ringer

Pokrevní pouto (Blood Ties) (sobota 1. 4., ČT2, 22.15 - 00.20)

Plakát filmu Pokrevní pouto / Blood Ties
© Facebook tvůrce
Dekádu staré kriminální drama u nás tolik známé není a více než co jiného se spoléhá na technickou stránku. Jako svůj anglicky mluvený režijní debut ho natočil Guillaume Canet, který se podílel i na scénáři a diváka zaujme především parádní dobovou atmosférou, záměrně pomalejším tempem, hodně solidní výpravou a trefným soundtrackem. Horší už to je po příběhové stránce, protože logika mnohdy absentuje, motivace a jednání postav jsou víceméně náhodné a nevysvětlené a v závěru jim navíc tvůrce emočně dost nakládá, což nepůsobí úplně důvěryhodně. A také stopáž asi měla být o pár minut kratší. Slabší momenty do značné míry zachraňuje obsazení, v němž hrají prim Clive Owen a Billy Crudup, objeví se ale i Marion CotillardMila KunisZoe SaldanaMatthias Schoenaerts nebo James Caan. Solidní, avšak ne úplně uspokojivý tip. 

Zajímavost: Kunis musela kvůli roli lehce přibrat.

Oficiální trailer filmu Pokrevní pouto / Blood Ties

Temná hvězda (Dark Star) (sobota 1. 4., ČT art, 22.25 - 23.50)

Plakát filmu Temná hvězda / Dark Star
© Fine Art America
Na sci-fi komedii z první poloviny sedmdesátých let, která je v tuzemsku nepříliš známá a dnes už oficiálně nesehnatelná, je nejzajímavější fakt, že s ní debutovali dva později významní tvůrci. Režii a částečně scénář obstaral John Carpenter, jemuž se scénářem pomohl Dan O'Bannon a výsledkem je zvláštní vesmírná satira, u které je potřeba být naladěn na stejnou notu jako autoři. Samotný příběh je z větší části zajímavý a zápletka poměrně chytrá, někdy je ale hodně obtížné poznat, co je humor a co (případně jestli) má být vnímáno zcela vážně. Určitý pocit autenticity zajišťuje i obsazení neznámými tvářemi. Dojem nicméně zásadně kazí extrémně nízký rozpočet, kvůli kterému jsou triky z dnešního pohledu až na otřesné úrovni a autorovi bylo také evidentně odepřeno si více vyhrát s obrazovou stránkou, na níž je lacinost opravdu hodně poznat. Naštěstí je stopáž výrazně střídmá, takže nedokonalosti se dají bez větších problémů překonat. Začátky skoro kultovních tvůrců.  

Zajímavost: Původně film vznikal jako absolventský a točil se dva roky, aby ho ale tvůrci mohli uvést do kin, museli stopáž prodloužit a znovu sehnat zúčastněné herce.

Originální trailer filmu Temná hvězda / Dark Star

T2 Trainspotting (T2 Trainspotting) (neděle 2. 4., ČT2, 22.05 - 00.00)

Český plakát filmu T2 Trainspotting / T2 Trainspotting
© Facebook tvůrce
Pokračování legendárního snímku z devadesátých let opět vychází z knihy Irvina Welshe a nejvíc doplácí na očekávání, která se kolem něho vytvořila. Režírující Danny Boyle ani v tomto případě neopustil svůj tradiční vizuální styl, ačkoli se trochu umírnil a zcela rezignoval na sociálně-kritický podtext a určitý vzdor proti systému. Rozhodně je to škoda, protože zbyla jen těžce nostalgická atmosféra s posmutnělým nádechem, která je sice velmi dobrá, ale nedaří se jí utáhnout celou stopáž, neboť postupem času se snímek začíná točit v kruhu a mění se v přehlídku nezajímavých filozofických monologů, občasné sebelítosti a křečovitého humoru, který úplně nefunguje. Ani postavy už nejsou tak výrazné a dvacetiletý odstup je na nich přece jen znát a určitá usedlost k nim úplně nepasuje. Potěšující ovšem je, že v hlavních rolích se vrátili Ewan McGregorEwen BremnerJonny Lee Miller a Robert Carlyle, kteří jsou spolehliví. Rozpačitý sequel, který ale určitě není zcela zbytečný, o čemž přesvědčí i naše recenze.

Zajímavost: Carlyle se během natáčení záměrně vyhýbal své rodině, protože se prý choval jako jeho postava.

Oficiální český trailer filmu T2 Trainspotting / T2 Trainspotting

Vzpomínky na Manhattan (5 Flights Up) (pondělí 3. 4., ČT2, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu Vzpomínky na Manhattan / 5 Flights Up
© IMDb
Skoro dekádu staré drama je v našich končinách takřka neznámé. Režírující Richard Loncraine v něm vychází z knižní předlohy Jilla Cimenta a je pro něj charakteristické, že se co nejvíce snaží přiblížit a zachytit běžný život. To je na jednu stranu chvályhodné, protože atmosféra je příjemně pozitivní, pomíjivost některých okamžiků je ztvárněna výborně a většina dialogů je odposlouchaných. Na tu druhou to má ovšem úskalí v tom, že dějově není příběh nijak bohatý a dost často se v něm nic moc neděje. Možná proto se tvůrce pokusil o oživení v podobě příběhové linie s teroristou, která ale moc nefunguje a působí víc než co jiného rozpačitě. Ve slabších momentech nicméně drží výsledek nad vodou obsazení, v němž kralují Diane Keaton a Morgan Freeman, mezi kterými probíhá potřebná chemie a jejich vzájemné špičkování patří k naprostým vrcholům celého snímku, dále se pak objeví například Cynthia Nixon a Carrie Preston. Pohodový tip na pondělní večer.   

Zajímavost: Některé písně z filmu nazpívali skutečně oba hlavní aktéři.

Oficiální trailer filmu Vzpomínky na Manhattan / 5 Flights Up

René - Vězeň svobody (úterý 4. 4., ČT2, 20.00 - 21.45 / čtvrtek 6. 4., 01.40 - 03.20)

Plakát filmu  / René - Vězeň svobody
© CSFD
Ani ne rok po premiéře v kinech se na obrazovky dostává český dokument, v němž se režisérka a scenáristka Helena Třeštíková po letech vrátila k jednomu ze svých dřívějších hrdinů. A nikoho asi nepřekvapí, protože jde opět o zajímavou, leč někdy trochu nudnou podívanou. Tu určuje právě onen hrdina, který by rád po svém bouřlivém osudu zapadl do normální společnosti a snaží se moc neprovokovat a standardně pracovat. Své osudy prokládá velmi svéráznými filozofickými úvahami, které ale svědčí o tom, že i když je o dost starší, osobnostně se nikam moc neposunul. V druhém plánu je asi nejatraktivnější příběh jeho přítelkyně, na níž je fascinující obsese hodně bizarními typy životních partnerů. Někdy to tedy je vtipné a některé situace jsou zachyceny velmi dobře, po většinu trochu delší stopáže se ale zdá, že autorka nemá moc co nabídnout a postrádá nějaký výraznější zvrat, který by snímku určil jiný směr a posunul ho na trochu jinou emocionální úroveň. Přesto se ale určitě nedá tvrdit, že by návrat k Renému byl vysloveně zbytečný. Tip spíš pro fanoušky. 

Zajímavost: Film vznikal dlouhých třináct let.

Originální trailer filmu René - Vězeň svobody

Hořkých sedmnáct (The Edge of Seventeen) (úterý 4. 4., Paramount Network, 20.00 - 22.10 / pátek 7. 4., 01.00 - 03.15)

Plakát filmu Hořkých sedmnáct / The Edge of Seventeen
© Carthage College
Sedm let staré komediální drama je sice poněkud nenápadné, výsledek je ale překvapivě příjemný. Debutující režisérka a o malinko zkušenější scenáristka Kelly Fremon v něm zachytila trable dospívání jedné obyčejné dívky, a ačkoli někdy až moc spoléhá na klasický mustr podobných indie záležitostí, podařilo se jí trochu odlišit a vytvořit hodně zajímavé hrdiny. Spoléhá se při tom na specificky melancholickou atmosféru, velmi dobře napsané dialogy a celkovou autentičnost, která je dána právě mnoha situacemi, které jsou "jako ze života". Někoho možná zklame, že humoru je tu málo, a když už se na něj dostane, je poměrně cynický a brutální, na druhé straně jsou ale všechny situace přesně vypointované a dynamicky natočené. Titulní roli ztvárnila výborná Hailee Steinfeld, která dokázala vybalancovat nesympatičnost své postavy s naprostou přirozeností, čímž pochopitelně zahrála typickou teenagerku, která vlastně neví, co chce. Vedle ní pak nejvíc zaujme zábavný Woody Harrelson, objeví se ale i Kyra SedgwickHaley Lu Richardson nebo Blake Jenner. Trochu nevýrazný tip. 

Zajímavost: Harrelson ve svých scénách většinou dost improvizoval.

Oficiální trailer filmu Hořkých sedmnáct / The Edge of Seventeen

Jak jsem se stala partyzánkou (úterý 4. 4., ČT2, 21.45 - 23.20)

Plakát filmu  / Jak jsem se stala partyzánkou
© Česká televize
Největší devízou slovensko-českého dokumentu je jeho téma, které je vskutku neprozkoumané a divákům představí romský odboj za druhé světové války. Debutující režisérka a scenáristka Vera Lacková v něm věnuje opravdu hodně času historickým souvislostem, které paralelně vkládá do aktuální současnosti a ukazuje, že se za dlouhá léta v určitých oblastech opravdu skoro nic nezměnilo. Jelikož vychází z událostí, které se týkají její rodiny, je dost často osobní a hodně emotivní, což může někomu vadit. Přínosné jsou i pasáže s potomky romských odbojářů, kteří se mnohdy museli vzdát vlastní identity, aby je společnost přijala. V kontextu informační hodnoty pak není úplně těžké autorce odpustit občasný zvláštní střih, několik nudných pasáží a celkově montónní režii, která až moc jede na jistotu. Přínosný tip. 

Zajímavost: Snímek si odnesl ceny z festivalů v Německu a Rakousku.

Originální trailer filmu Jak jsem se stala partyzánkou

Blázni ve vězení (Stir Crazy) (středa 5. 4., Paramount Network, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Blázni ve vězení / Stir Crazy
© IMDb
Komedie z raných osmdesátých let u nás patří k těm málo známým a oficiálně nedostupným. Režírující Sidney Poitier se v ní sympaticky pokusil přiblížit americký styl humoru tomu evropskému, což se mu podařilo jen částečně. Výsledkem tak je zoufale nevyrovnaný počin, který je chvílemi třeskutě vtipný, nápaditý, svým způsobem originální a svižný, chvílemi ale nudný, pomalý a až příliš nadsazený, což ho tak trochu oddaluje divákům. Příběh samotný nestojí moc za zmínku, protože prakticky neexistuje, nedává smysl, není moc zajímavý a je jen přehnaně dlouhou přehlídkou různých gagů. Nad vodou ho tak jednoznačně drží Gene Wilder a Richard Pryor v ústředních rolích, jejichž kooperace je až neskutečná a na poctivou přátelskou chemii mezi nimi je radost se dívat. O to víc je pak škoda, že tvůrce nedokázal z jejich komediálního potenciálu vytěžit o dost víc a nepochopitelně je drží při zemi. Zapomenutá záležitost.  

Zajímavost: Jde o vůbec první film, který Poitier režíroval a zároveň v něm nehrál.

Oficiální trailer filmu Blázni ve vězení / Stir Crazy


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY