Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic

Vydáno: 15.03.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Jednoznačným tahákem tohoto týdne v kinech je premiéra druhého dílu komiksovky Shazam!. Český divák ale možná více uslyší na slovensko-české historické drama Služka a podceňovat se nesmí ani peklo v podobě čtvrtých Bastardů.
Shazam! Hněv bohů (Shazam! Fury of the Gods) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Shazam! Hněv bohů / Shazam! Fury of the Gods
© Vertical Entertainment
Komiksovou nadvládu nad kiny v tomto týdnu přebírá studio DC, které vysílá druhý díl relativně úspěšného snímku, který divákům představil ne až tak slavného hrdinu. Pro fanoušky jedničky je nepochybně dobrou zprávou, že se vrátil klíčový tvůrčí tým, což znamená, že o režii se postaral David F. Sandberg, scénář znovu napsal Henry Gayden a hlavní roli si zopakoval Zachary Levi. Vedle toho dostali důvěru i Helen MirrenLucy LiuAdam BrodyDjimon Hounsou nebo Grace Caroline Currey. Na recenze a ohlasy je embargo do poslední chvíle, takže opravdu těžko soudit, jak to celé dopadlo. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Billy Batson (Asher Angel) a jeho sourozenci z pěstounské rodiny se stále učí, jak skloubit životy teenagerů se životem superhrdinů. Když ale na Zem sestoupí Atlasovy dcery, kterými je trojice pomstychtivých starověkých bohyní, musí Billy a jeho rodina bojovat nejen o svoje superschopnosti, ale i o své životy a osudy jejich světa.

Český trailer filmu Shazam! Hněv bohů / Shazam! Fury of the Gods
65 (65) (Falcon)

Český plakát filmu 65 / 65
© CSFD
Sci-fi thriller má bohužel všechny předpoklady k tomu, aby z něj byl solidní průšvih. Několikrát se přetáčel, zámořské ohlasy nejsou moc dobré a přinejlepším se pohybují někde na lehkém nadprůměru a ani výsledky z pokladen prvního víkendu nejsou nijak slavné. Ono se asi není co divit, protože diváky může nalákat jen samotná atraktivní tematika a možná ještě Adam Driver v titulní roli. O režii a scénář se postaralo nepříliš známé duo Scott Beck a Bryan Woods a ani ve zbytku obsazení se už neobjeví někdo slavný. Pravděpodobný propadák.

Synopse: Když pilot Mills (Adam Driver) nouzově přistane na neznámé planetě, velmi brzy zjistí, že se nachází na Zemi, ale před šedesáti pěti miliony let. Společně s další přeživší Koou (Ariana Greenblatt) se dozví, že na záchranu mají jediný pokus, což znamená, že se musí bez většího přemýšlení vydat napříč neznámou krajinou plnou nebezpečných prehistorických tvorů.

Synopse: Driver je bývalý mariňák a v tomto filmu poprvé využil svůj výcvik se zbraněmi.

Oficiální český trailer filmu 65 / 65
Krvavé pomeranče (Oranges sanguines) (Film Europe)

Český plakát filmu Krvavé pomeranče / Oranges sanguines
© CSFD
Francouzské komedie jsou v tuzemsku hodně oblíbené, v tomto případě se ale dle několika dostupných ohlasů zdá, že tato bude výrazně jiná. Podle všeho totiž jde o dost černou, cynickou a místy nekompromisní satiru, která si nebere servítky a poukazuje na současné neduhy společnosti. A právě toto asi diváka naláká nejvíc, protože režiséra a spoluscenáristu Jeana-Christopha Meurisseho zná jen pár fajnšmekrů a s obsazením je to hodně podobné. Tak uvidíme, co na to trochu konzervativní české publikum.

Synopse: Ve stejnou dobu se pár v důchodu, který je těžce zadlužený, snaží vyhrát taneční soutěž, ministr hospodářství je podezřelý z daňových úniků, dospívající dívka čelí setkání se sexuálním maniakem a mladý právník se snaží vyšplhat po společenském žebříčku. Vítězem ale nemusí vždy být ten, na koho se nejvíc sází.

Český trailer filmu Krvavé pomeranče / Oranges sanguines 
Modrý kaftan (Le bleu de caftan) (Artcam Films)

Český plakát filmu Modrý kaftan / Le bleu du caftan
© CSFD
Koprodukční drama je už podle názvu českého distributora určeno festivalovému a náročnějšímu publiku, které už ho navíc mohlo vidět na loňském festivalu v Karlových Varech. Dle dostupných ohlasů by navíc mělo být spokojené, protože vizuálně a emotivně není co vytýkat, jen je to prý o trošku delší, příběhově jednoduché a zbytečně pomalé. Režisérkou a z větší části i scenáristkou je Maročanka Maryam Touzani, která opět poukazuje na něco, co je u nás běžné, ale v její vlasti jde oficiálně stále o anomálii.

Synopse: Mina (Lubna Azabal) a její manžel Halim (Saleh Bakri) provozují v Maroku obchod s tradičními oděvy - kaftany. Mina se stará o prodej a Halim je s láskou k ruční výrobě šije. Jejich manželství je šťastné navzdory Minině chatrnému zdraví a Halimově jiné sexuální orientaci, kterou ona tiše toleruje. Jelikož ale zákazníci na objednávky poměrně spěchají a trh tradičnímu řemeslu moc nepřeje, musí oba manželé přijmout pomocníka. V okamžiku, kdy k nim nastoupí mladý, pohledný a učenlivý Youssef (Ayoub Missioui), křehká rovnováha jejich vztahu se změní a milostný trojúhelník se začne ubírat úplně jiným směrem, než by se zdálo.

Český trailer filmu Modrý kaftan / Le bleu de caftan
Československá pohádka (Un conte de fées tchécoslovaque) (NFA)

Český plakát filmu Československá pohádka / Un conte de fées tchécoslovaque
© Česká televize
Název francouzsko-českého dokumentu sice evokuje něco jiného, jeho obsahem je ale Československá nová vlna, která měla v šedesátých letech vliv na celosvětovou kinematografii. Režisérem a scenáristou je debutant Christian Paigneau, který se dle distribučního textu rozhodl celé období ukázat především na tragické postavě Jana Procházky, který patřil k naprosto klíčovým, ale málo viditelným představitelům celého hnutí. Jelikož ohlasy neexistují a stopáž lehce přesahuje hodinu, můžeme se jen domnívat, zda se autorovi podařilo postihnout všechny důležité aspekty. Premiéra, která se v kinech dlouho neohřeje.

Synopse: Československá nová vlna se zrodila na počátku šedesátých let. Šlo o generaci osobitých filmařů, kteří navzdory době, ve které žili, představili světu svým svobodným přístupem nové výrazové možnosti filmu. Ve stejné době se komunistický spisovatel Jan Procházka stal v rekordně krátké době scenáristou a filmovým producentem. Jeho prudký vzestup ke slávě se protnul s nástupem nové vlny a zcela změnil jeho umělecký osud.

Trailer k filmu není dostupný.

Služka (CinemArt)

Plakát filmu  / Služka
© CSFD
Slovensko-české historické drama chce být podle synopse lehce provokativní a vrací se do dob končící monarchie. Sympatické je, že režisérka a spoluscenáristka Mariana Čengel Solčanská nespoléhá na okoukané herecké tváře, protože těmi největšími hvězdami jsou Aňa GeislerováVica Kerekes a Zuzana Maurery, hlavní role však ztvárnily Dana Droppová a Radka Cadlová. Ohlasů je zatím naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi řídit. Uvidíme tedy, jak si snad zajímavý, ale neprvoplánový snímek nakonec povede.

Synopse: Mladičká Anka (Dana Droppová) odjíždí ze Slovenska pracovat do panského domu v Praze. Kouzlo života velkoměsta ale nikdy neokusí, protože ji čeká služba v rodině vysoce postaveného státního úředníka. Zpovzdálí sleduje vznešený svět, v němž je jejím úkolem prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Ani druhá strana společenského žebříčku ale nemá život úplně růžový, protože dcera pána domu Resi (Radka Cadlová) přestala být dítětem a začala se pohybovat ve světě společenských norem. Dohodnutá svatba s dobrou partií měla být vysvobozením ze zlaté klece, realita manželského života je ale úplně jiná, než si dívka představovala. Možná i proto se z těch dvou stanou kamarádky a možná i něco víc.

Zajímavost: Film je adaptací stejnojmenného románu Hany Lasicové z roku 2013.

Oficiální trailer filmu Služka
Bastardi: Reparát (Bisoscop)

Plakát filmu  / Bastardi: Reparát
© CSFD
Ačkoli se zdálo, že vysmívaná, takřka amatérská a v závěru už otevřeně rasistická česká sága se završila, opak je pravdou a po jedenácti letech přichází čtvrtý díl. Příliš změn čekat nelze, protože režisérem, scenáristou a představitelem hlavní role je znovu Tomáš Magnusek, který s výjimkou Zdeňka Godly opět obsadil herce druhé kategorie, případně hvězdy bulváru. Ohlasy pochopitelně neexistují, což v tomto případě nikoho nepřekvapí a spíš půjde jen o to, jak moc špatné to celé bude. Totální guilty pleasure.

Synopse: Učitel Majer (Tomáš Magnusek) je propuštěn z vězení na amnestii. Jelikož mu z rodiny nikdo nezbyl, k sobě domů ho vezme spolužák ze základní školy Ivan (Zdeněk Godla), který žije v romském ghettu. Brzy mu prozradí, že ho přijal jen kvůli tomu, že chce znovu otevřít školu, na které Majer učil, protože její zavření neprospělo celému ghettu. Majer se tak pouští do práce a začíná oslovovat řadu bývalých kolegů a především žáků, aby mu pomohli. Netuší ale, že ho dlouhodobě sleduje mafián Dostál (Jiří Krampol), který ví, že byl propuštěn a rozhodne se pomstít svého syna a vnuka.

Zajímavost: Natáčení probíhalo na známém sídlišti Chanov u Mostu.

Originální trailer filmu Bastardi: Reparát
Velké nic (Aerofilms)

Plakát filmu  / Velké nic
© CSFD
Český dokument reflektuje dva roky covidové pandemie a snaží se ukázat absurditu doby i některých opatření. Vzhledem k tomu, že režisérem je Vít Klusák, jemuž tentokráte pomohla i jeho životní partnerka Marika Pecháčková, je jasné, že určitá skupina diváků snímek automaticky zavrhne a ty ostatní nenechá chladnými. Ohlasy jsou zatím spíše spokojené a oceňují vizuální stránku, která je černobílá, a totální absenci jakékoli politiky, místo níž se autoři soustředí na obyčejné lidské osudy. Uvidíme, jak to nakonec bude s návštěvností. Ideální premiéra pro následnou besedu.

Synopse: Byli jsme best in covid? Kdo měl plán: lidstvo, nebo virus? Dva roky sledoval štáb reakce české společnosti na pandemii covid-19 v odrazu vládních nařízení. Zachytil bizarní obrazy krize, nasbíral silné příběhy lidí z různých oblastí a vytvořil absurdně úsměvnou zprávu o naší společnosti.

Originální trailer filmu Velké nic


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY