TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů

Vydáno: 10.03.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V polovině března v televizích nehledejte žádnou zásadní premiéru, na řadu se ale dostane poměrně dost opomíjených klasik. Mezi nimi jednoznačně vynikají režijní debut Clinta Eastwooda a osobité drama Harold a Maude.
Zahrajte mi Misty (Play Misty for Me) (pátek 10. 3., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Zahrajte mi Misty / Play Misty for Me
© IMDb
Je trochu zvláštní, že režijní debut legendárního Clinta Eastwooda u nás není příliš známý a do vysílání televizí se moc nezazřazuje. Dáno to může být tím, že jde o pro něj trochu netradiční snímek, který je "pouhou" žánrovkou bez větších ambicí. Tvůrce tu má lehce problém se střídáním atmosféry, která mohla být hutnější a i přes střídmou stopáž se nevyvaruje hluchých a trochu delších scén, které moc nikam nevedou. Klišovitý příběh mu asi není třeba tolik vyčítat. Rozpačité momenty nicméně kompenzuje zajímavými akčními scénami, které mají lehce hororový nádech, příjemným jazzovým doprovodem a strhujícím závěrem, který je realistický a není zbytečně protahovaný. Sám režisér titulní roli zvládl velmi dobře a uhraje ji přes své charisma, výbornou protihráčkou mu byla Jessica Walter, z níž jde potřebný strach. Malinko zapomenutá prvotina. 

Zajímavost: Film byl natočen za jedenadvacet dní.

Originální trailer filmu Zahrajte mi Misty / Play Misty for Me
Moderní Popelka (A Cinderella Story) (sobota 11. 3., Nova, 15.00 - 16.50 / pondělí 13. 3., Nova Cinema, 15.40 - 17.30 / středa 15. 3., 13.40 - 15.35)

Plakát filmu Moderní Popelka / A Cinderella Story
© IMDb
Skoro dvě dekády stará romantická komedie je, jak už název napovídá, moderní variací na slavnou pohádku a o něco lépe je hodnocena na zahraničních databázích. Režírující Mark Rosman si v ní byl velmi dobře vědom toho, že klišovitý a předvídatelný příběh nikoho neohromí, a proto se soustředil spíš na pohodovou a velmi příjemnou atmosféru, svižné tempo a snesitelnou stopáž. Hodně si pomohl i obsazením, v němž hrají prim Hilary Duff a Chad Michael Murray, mezi kterými probíhá potřebná chemie a oba jsou sympatičtí, ty pak doplňují třeba Jennifer CoolidgeDan Byrd nebo Regina King. I přesto by výsledek zasloužil méně křečovitosti, lepší a trochu chytřejší humor, o dost méně naivity a přece jen i nějaké to příběhové překvapení, případně malinko nečekaný zvrat. Nenáročný tip na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Duff se podílela i na soundtracku a nazpívala tři písně.

Originální trailer filmu Moderní Popelka / A Cinderella Story
Harold a Maude (Harold and Maude) (sobota 11. 3., ČT art, 20.15 - 21.45)

Plakát filmu Harold a Maude / Harold and Maude
© Impawards
Romantické komediální drama z počátku sedmdesátých let je dodnes hodně netradičním a excentrickým snímkem, který postupem času dozrává. Režírující Hal Ashby se v něm spolehl na dost specifickou atmosféru, která zachycuje nemilosrdné plynutí času, nicméně je vesměs optimistická, ačkoli místy dost temná a depresivní. Tvůrce se zároveň nebojí černého až morbidního humoru, který je zároveň trochu paradoxně laskavý, chytrý a je z něj znát radost ze života. Potěší i absurdita celého příběhu, který rozhodně nepodceňuje své diváky, nijak se jim nepodbízí a v určitých chvílích a plánech vyžaduje jejich spolupráci. Vše ještě dotváří úchvatný a zcela přesný soundtrack. V titulních rolích excelují Ruth Gordon a Bud Cort, jejichž vztah je dost bizarní, vzájemná kooperace je ale dokonalá a probíhající chemie naprosto přirozená. Poctivý a nadčasový tip.  

Zajímavost: Režisér chtěl natočit i otevřenou milostnou scénu mezi oběma hrdiny, studio mu ji nicméně zatrhlo.

Originální trailer filmu Harold a Maude / Harold and Maude
Přes hranici (La traversée) (sobota 11. 3., ČT art, 21.45 - 23.05)

Český plakát filmu Přes hranici / La traversée
© maurfilm
Předloňské francouzsko-německo-české animované drama se objevilo i v našich kinech, tam ale přilákalo jen jednotky diváků. A není se co divit, protože jde o dost náročnou podívanou, která se ale trpělivému publiku odmění. Debutující režisér a spoluscenárista Florence Miailhe v něm zaujme především netradiční a působivou animací na sklo, která snímku dodává hodně specifické kouzlo a především při znázornění různých živlů a přírodních obrázků až přechází zrak. Nerezignoval ale ani na příběh, který vychází z reality a je hodně silný a některé scény jsou vskutku mrazivé. Pozitivem budiž i velmi krátká stopáž, která je vzhledem k těžkému a trochu depresivnímu tématu a pomalejšímu tempu vhodně zvolená. Pochvalu sklidil i český dabing, na němž se evidentně pracovalo. Jediné, co tak výsledku chybí, je nějaké odlehčení v podobě decentního humoru. Ne úplně veselý tip. 

Zajímavost: Film se připravoval devět let.

Český trailer filmu Přes hranici / La traversée
Zákal (Zacma) (sobota 11. 3., ČT art, 23.05 - 01.00)

Plakát filmu Zákal / Zacma
© The Movie Database
Sedm let staré polské drama je nejen v našich končinách absolutně neznámé. Režisér a scenárista Ryszard Bugajski se v něm vrací do padesátých let minulého století a poměrně slušně se vyrovnává s minulostí. Vsadil především na hodně silný a z reality vycházející příběh, který není úplně příjemný, s čímž souvisí temná a depresivní atmosféra. Podařilo se mu také propojit časové roviny ze současnosti a z minulosti, které se skvěle doplňují a vytvářejí takřka komplexní obraz ne úplně sympatické hrdinky, nechybí ani značně filozofický přesah, který ale jen nastoluje otázky, na něž zcela záměrně nedává odpovědi. Titulní roli fantasticky ztvárnila Maria Mamona, z jejíhož výkonu chvílemi běhá mráz po zádech, zdatně jí ovšem sekundují třeba Marek KalitaMalgorzata Zajaczkowska nebo Janusz Gajos. Nebýt pomalejší a trochu rozpačité první poloviny a málo objasněné motivace hlavní postavy, byl by zážitek ještě silnější. Neznámý počin.  

Zajímavost: Hlavní postavě se přezdívalo Krvavá Luna. 

Originální trailer filmu Zákal / Zacma
Bravo, girls! (Bring It On) (neděle 12. 3., Nova, 13.40 - 15.35 / úterý 14. 3., Nova Cinema, 13.15 - 15.10 / středa 15. 3., 05.15 - 06.50 / čtvrtek 16. 3., 11.40 - 13.35)

Plakát filmu Bravo, girls! / Bring It On
© IMDb
Miléniová komedie, která je mnohem lépe přijímána na zahraničních databázích, je dozvukem devadesátých let, kdy se podobné žánrovky natáčely docela často. Jejím nejsilnějším článkem je tehdy na velkém plátně debutující Peyton Reed, který se spolehl na typickou atmosféru americké střední školy, svižné tempo a výborně natočené a nasnímané akční scény rozstleskávaček, které mají nápaditou choreografii, potřebný náboj a jsou tím naprosto stěžejním, vše navíc doplňuje energický a naprosto hitový soundtrack. Samotný děj je totiž zoufale naivní a prvoplánový, romantická a vztahová linie v něm moc nefunguje a je klišovitá a předvídatelná a celé to má spíše seriálový koncept, v němž je mnoho postav a spousta věcí se jen nakousne, ale nedořeší. Příjemné je též obsazení, v němž se sešli Kirsten DunstEliza DushkuJesse Bradford nebo Gabrielle Union. Oddechovka na nedělní odpoledne.

Zajímavost: Sama Dunst byla na střední škole roztleskávačkou.

Originální trailer filmu Bravo, girls! / Bring It On
Viva Maria! (Viva Maria!) (neděle 12. 3., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Viva Maria! / Viva Maria!
© The Movie Database
Francouzsko-italský snímek z poloviny šedesátých let u nás není moc známý a do programů se tolik nedostává. Režisér a spoluscenárista Louis Malle v něm doplatil na žánrovou nevyrovnanost, neboť chtěl kombinovat westernovou parodii, kostýmní film, seriózní western a částečně i lehce intelektuální podívanou ve stylu francouzské nové vlny, což se mu úplně nepodařilo a výsledek je malinko rozpačitý. Nejvíce funguje v oné parodické rovině, která má potřebnou atmosféru a nadhled a je vtipná. S tím částečně souvisí i hudební scény, které jsou taktéž nápadité a potřebně sexy a neberou se moc vážně. Jakmile se ale tvůrce pokouší o serióznost, úroveň značně upadá a jako jakási reakce na potřebnost revoluce a částečná obhajoba anarchismu se úplně míjí účinkem. Titulní role si vystřihly Brigitte Bardot a Jeanne Moreau, které jsou po celou stopáž velmi spoře oděnné a svým charismatem a sexappealem dokáží prodat i ty nejbizarnější momenty, vedle nich se pak objeví třeba George HamiltonPaulette Dubost nebo Claudio Brook. Další trochu opomíjený tip. 

Zajímavost: Cenzoři v Texasu film zakázali s tím, že je nevhodný pro mládež, Nejvyšší soud USA ale toto omezení nakonec zrušil.

Originální trailer filmu Viva Maria! / Viva Maria!
Jako ty (Equals) (pondělí 13. 3., Prima Max, 09.30 - 11.30)

Plakát filmu Jako ty / Equals
© IMDb
Osm let staré romantické sci-fi drama nejvíce doplácí na neoriginalitu a celkovou nevýraznost. Režírující Drake Doremus se sice snaží o vytvoření hutnější atmosféry blízké budoucnosti, což se mu relativně daří, je ale vidět, že příběh je kompilátem mnohem slavnějších a úspěšnějších žánrovek a je tím pádem zoufale klišovitý a předvídatelný. Tempo je nicméně poměrně svižné, stopáž střídmá a hudba trefně futuristická, což slabší momenty částečně kompenzuje. Taktéž Nicholas Hoult a Kristen Stewart v titulních rolích jsou výborní a probíhá mezi nimi potřebná chemie a to, že romantická linie jako celek nefunguje a je dost unylá, není úplně jejich vina. Kromě nich se pak objeví třeba ještě Scott LawrenceGuy Pearce nebo Jackie Weaver. Možná, kdyby tvůrce dostal větší rozpočet a k dispozici ne tak naivní scénář, mohl být výsledek lepší a ne tak zaměnitelný.

Zajímavost: Některé scény neměly úplně daný scénář a natáčely se formou třicetiminutových sekvencí.

Originální trailer filmu Jako ty / Equals
99 domovů (99 Homes) (pondělí 13. 3., ČT2, 21.35 - 23.25)

Plakát filmu 99 domovů / 99 Homes
© Facebook tvůrce
Skoro dekádu staré drama v našich končinách není až tak známé, což je trochu škoda. Režisér a spoluscenárista Ramin Bahrani v něm reaguje na celosvětovou finanční krizi z druhé poloviny milénia a dost nekompromisně demytizuje tzv. americký sen. Spoléhá při tom na hodně syrovou atmosféru, propracovaný příběh, který nabízí odpovědi na to, proč se v USA dostal k moci Donald Trump, a pomalejší tempo, v němž je prostor na psychologii postav. Pozitivem je i střídmější stopáž, v níž chybí jakákoli příběhová vata. Hlavní roli ztvárnil vynikající Michael Shannon, za nímž příliš nezaostává ani Andrew Garfield, ty pak doplnili například Laura Dern a Noah Lomax. Výsledek tak nejvíce připomíná ta nejlepší birtská sociální dramata, v nichž je bezvýchodnost znát z každého momentu, což je pochopitelně jen a jen dobře. Pozitivem budiž i to, že tvůrci nikomu nestraní a pokouší se celý konflikt zachytit z obou úhlů pohledu. O to víc mrzí samotný závěr, který nepochopitelně rezignuje na předchozí postupy a najednou se v něm začne moralizovat a lacině filozofovat. Tip, o němž se více dozvíte z naší rubriky Za horizontem.

Zajímavost: Aby co nejlépe zachytil všechny obličejové emoce Garfielda, použil režisér 24mm kamerové čočky.

Oficiální trailer filmu 99 domovů / 99 Homes
Zbojník Jurko (pondělí 13. 3., ČT art, 22.35 - 23.50)

Plakát filmu  / Zbojník Jurko
© Kino Lumiére
Normalizační a dnes už zcela zapomenutý animovaný snímek z druhé poloviny sedmdesátých let je hodně raritní a oficiální cestou se k němu prakticky nejde dostat. Režírující Viktor Kubal v něm upoutá především hodně specifickou a osobitou animací, která svou záměrnou primitivností rozhodně nesedne každému a potěší spíše ty, kteří znají jeho ve své době poměrně populární kreslené vtipy. Na příběh legendárního zbojníka Jura Jánošíka se v něm dívá trochu jinou optikou, což je na jednu stranu příjemné a originální, na tu druhou je tu ale až moc fantazie a ne vždy to úplně funguje. Atmosféra je ovšem naprosto báječná a jednoznačně jí prospívá hudební doprovod v podobě slovenské lidové muziky, který se k tématu přesně hodí a dodává mu potřebné kouzlo. Největším problémem je ovšem stopáž, která je sice na první pohled dost střídmá, i tak v ní zejména ve druhé polovině nechybí hodně hluchých míst a je znát, že autor ji uměle natahoval, aby dosáhl minimální délky celovečerního filmu. Přes všechny neduhy hodně originální a zajímavý pohled na slovenskou legendu.

Zajímavost: Jde o vůbec první slovenský dlouhometrážní animovaný film.

Ukázka z filmu Zbojník Jurko


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY