Recenze: Creedovi se bez Rockyho daří lépe

Vydáno: 04.03.2023 10:30 - Václav Limberk | foto: Impawards

Ve třetím díle boxerského spin-offu Rockyho se Adonis Creed utká se svým dávným kamarádem, který se chce pomstít za starou křivdu.

Creed IIIRecenzoval/a Václav Limberk dne 04.03.2023 10:30. Ve třetím díle boxerského spin-offu Rockyho se Adonis Creed utká se svým dávným kamarádem, který se chce pomstít za starou křivdu. Hodnocení: 4
Creed III přichází pět let po dvojce a delší časová prodleva mu jen prospěla. Nejvýznamnějším posunem této série, která vznikla jako spin-off Rockyho, je absence Sylvestera Stallona v roli Adonisova mentora Rockyho. 

Michael B. Jordan ve filmu Creed III / Creed III
© MGM
V úvodní scéně sledujeme boxerského šampióna Adonise "Donnieho" Creeda (Michael B. Jordan) v úspěšné odvetě s Conlanem (Tony Bellew), s nímž se poprvé utkal v jedničce. Adonis pak odchází na odpočinek a žije spokojeně se svou ženou Biancou (Tessa Thompson), úspěšnou hudební producentkou, která se ale kvůli potížím se sluchem musela vzdát zpívání a s dcerkou Amarou (Mila Davis-Kent). Donnie dál dohlíží na nové talenty ve svém gymu a jako promotér připravuje zápas mezi aktuálním šampiónem v těžké váze Chavezem a Viktorem Dragem (Florian Munteanu), což byl jeho sok ve dvojce.

V prologu filmu situovaném do roku 2002 jsme svědky incidentu dvou kamarádů, mladého Adonise a Damiana "Damea" Andersona (Jonathan Majors). Ten po 18 letech strávených ve vězení konfrontuje Donnieho a zprvu se chová jako přítel. Za jeho zády ale mezitím zosnoval dokonalý plán pomsty.

Michael B. Jordan, Tessa Thompson ve filmu Creed III / Creed III
© Vertical Ent.
Tento vymyšlený příběh byl pochopitelně nutný proto, aby se mohl Creedův další životní osud odvíjet dál. Rivalita mezi Donniem a Damem se trochu podobá soupeření Rockyho a Apolla z prvního Rockyho, jen v opačné posloupnosti. Rocky a Apollo byli nejdříve nepřátelé a soupeři, z kterých se posléze stali nejlepší přátelé. Donnie a Dame, který svou tvrdostí a silou připomíná jak Clubbera Langa z třetího Rockyho tak Ivana Draga ze čtyřky, jsou nejdříve nejlepší přátelé, z nichž se pak stanou rivalové.

Jonathan Majors, Michael B. Jordan ve filmu Creed III / Creed III
© MGM
Michael B. Jordan, který se tentokrát postavil i za kameru a snímkem režijně debutuje, se ukázal jako zdatný následovník Sylvestera Stallona. Zatímco v prvních dvou dílech se od zkušenějšího mistra ještě učil, nyní je jasně vidět, že už se sám stal mistrem. Creed III je lepší než dvojka a jde si dál vlastní cestou, což je jen dobře. Příběh i boxerské souboje mají smysl a šťávu. Samozřejmě Jordan si v mnohém vypůjčuje z Rockyho série, ale nejde o pouhý plagiát. Je však zřejmé, že nebýt Rockyho, nikdy by nemohl vzniknout ani Creed

Creed III je zdařilým pokračováním Rockyho odkazu a jeho další možnosti jsou omezené pouze věkem jeho hereckého představitele, který zde dosáhl zřejmě vrcholu. Nabízí se tedy otázka co bude dál, na kterou si budeme muset nejspíše zase pár let počkat.

Trailer filmu Creed III


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY