TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš

Vydáno: 17.02.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Crimson Newsmagazine

Televizním tipem tohoto týdne je jednoznačně inteligentní sci-fi Příchozí Denise Villeneuvea. Ta je ale jediným prvoplánovým hitem, protože jinak se v našem výběru sešlo velké množství málo známých snímků, které se špatně shání.
Ďábelsky váš (Diaboliquement vôtre) (pátek 17. 2., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Ďábelsky váš / Diaboliquement vôtre
© IMDb
Kriminální thriller z druhé poloviny šedesátých let není tolik známý a do programů televizí se skoro nedostává. Svým způsobem je to škoda, protože režírující Julien Duvivier v něm potěší všechny milovníky staromilské a poctivé filmařiny. Adaptaci románu Louise C. Thomase pojal jako hodně zajímavý a zneklidňující snímek, v němž kladl důraz na hutnou a lehce znepokojivou atmosféru a dobře napsanou zápletku, která si v začátku pohrává s divákem a posléze už jen s hlavním hrdinou a vrcholí strhující pointou. Pozitivem budiž i pomalé tempo, v němž je dost času na psychologizaci postav a budování zmíněné atmosféry, vše ještě dotváří solidní hudba. Titulní roli zahrál velmi dobrý Alain Delon, jemuž sekundují třeba Senta BergerPeter Mosbacher nebo Claude Piéplu. Občas sice děj nedává smysl a některé zvraty jsou přece jen zvláštní a za vlasy přitažené, na celkově dobrých dojmech by to ale moc měnit nemělo. Zapomenutá záležitost.   

Zajímavost: Ve Francii měl snímek premiéru 22. prosince 1967.

Originální trailer filmu Ďábelsky váš / Diaboliquement vôtre
Příchozí (Arrival) (pátek 17. 2., ČT2, 21.40 - 23.35)

Český plakát filmu Příchozí / Arrival
© Facebook tvůrce
Sedm let starý počin stále zůstává jednou z nejinteligentnějších a nejchytřejších sci-fi, jaká v poslední dekádě vznikla. Režírující a na Oscara nominovaný Denis Villeneuve se v ní inspiroval těmi největšími autorskými klasiky, na něž často upomíná a důraz klade na dost ojedinělý styl vyprávění a obrazovou kompozici, která je do detailu promyšlená a nechává diváka záměrně na holičkách. K tomu připojuje i hutnou a působivou atmosféru a realističnost, která evokuje, k čemu by nejspíše při příletu mimozemšťanů došlo. Chybět nesmí ani minimalistická, ale extrémně fungující hudba Jóhanna Jóhannssona, o níž se dá hovořit snad už spíše jako o směsici ruchů a hluků. Hlavní roli ztvárnila výborná Amy Adams, vedle níž se objeví mimo jiné Jeremy Renner nebo Forest Whitaker, kteří už sice nemají tolik prostoru, dokáží ho ale využít na maximum. Možná je to sem tam příběhově ne úplně dotažené a na první zhlédnutí asi některé detaily divákovi uniknou, jinak ale jde o fantastickou záležitost. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Tvůrci kvůli filmu vytvořili funkční vizuální mimozemský jazyk.

Český trailer filmu Příchozí / Arrival
Chobotnice (Deep Rising) (pátek 17. 2., Prima Cool, 22.05 - 00.10 / sobota 18. 2., Prima Max, 22.25 - 00.25)

Plakát filmu Chobotnice / Deep Rising
© IMDb
Akční snímek z druhé poloviny devadesátých let je přiznaným, o to však zábavnějším béčkem, které trochu degraduje brutálně spoileroidní český titul. Zase tolik to ale nevadí, protože režisér a scenárista Stephen Sommers si v něm byl dobře vědom, že nemůže stát na příběhu, který je těžce předvídatelný a klišovitý, a očekávané pointě, proto se soustředil především na hodně odlehčenou a nenáročnou atmosféru, množství sebeironického humoru a hlášek a svižné tempo, v němž se neustále něco děje. Opřít se mohl i o solidní trikovou stránku, která víceméně obstojí i v jedenadvacátém století, a o parádní a místy dost brutální a nápaditou akci. V zajímavém obsazení se sešli Treat WilliamsFamke JanssenKevin J. O'ConnorDjimon Hounsou nebo Anthony Heald. Extrémně zábavný tip pro milovníky naivních béček.   

Zajímavost: Postprodukce kvůli vyladění triků zabrala více než rok. 

Originální trailer filmu Chobotnice / Deep Rising
Bitva u Thermopyl (The 300 Spartans) (sobota 18. 2., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Bitva u Thermopyl / The 300 Spartans
© IMDb
Dávno před stylizovanou komiksovou verzí známé antické bitvy vznikl klasický historický velkofilm, který je v tuzemsku zapomenutý a zařazení do vysílání je naprostá rarita. Režírující Rudolph Maté v něm zůstal poplatný své době, což znamená, že příběh je tak trochu naivní, přímočarý a dává prostor několika zbytečným dialogům a tempo je dost utahané, takže je potřeba trocha divácké tolerance. Výprava překvapivě není tak opulentní a zejména armáda Peršanů působí dost skromně, to ale do značné míry kompenzuje akce, které sice chybí emoce, nicméně nepostrádá styl, určitou surovost a potřebnou atmosféru. K lepšímu vyznění pomáhá i nehvězdné obsazení, v němž se představí třeba Richard EganRalph RichardsonDiane BakerBarry Coe nebo David Farrar. Opravdu škoda, že tu chybí jakákoli výraznější scéna.  

Zajímavost: Natáčelo se skutečně v Athénách.

Originální trailer filmu Bitva u Thermopyl / The 300 Spartans
Alamo (The Alamo) (neděle 19. 2., ČT2, 20.00 - 22.45)

Plakát filmu Alamo / The Alamo
© IMDb
Válečný western z raných šedesátých let je v tuzemsku skoro neznámý a oficiální cestou se nedá sehnat. Režisér a představitel hlavní role John Wayne v něm zobrazil poměrně známou bitvu o mexickou pevnost, z dnešního pohledu je ale potřeba ho brát se značnou rezervou. Historie se totiž autor moc nedržel, některé události si dost upravil a Američané jsou pochopitelně jediní správní, takže Mexičané ani indiáni tu nejsou zobrazeni v tom nejlepším světle, což je pochopitelně problematické, přesto se výsledek nedá zcela odsoudit. Některé scény jsou hodně zdařilé a mají výbornou kompozici, zvuková stránka dokonce získala Oscara, dialogy jsou velmi dobře napsané, ačkoli trochu patetické a závěrečná bitva je potřebně velkolepá a celé to má výbornou atmosféru. Kromě hlavní hvězdy se objeví třeba na Oscara nominovaný Chill Wills, dále pak Richard WidmarkLaurence R. Harvey nebo Frankie Avalon. Smrtící je nicméně délka, která atakuje tři hodiny a je těžko obhajitelná, protože v některých chvílích se vkrádá nuda. Další zapomenutý tip.

Zajímavost: Natáčení trvalo osmdesát tři dní.

Oficiální trailer filmu Alamo / The Alamo
Bílá oblaka (pondělí 20. 2., ČT art, 22.20 - 00.00)

Plakát filmu  / Bílá oblaka
© Terryhoponozky
Československé drama z první poloviny šedesátých let patří k těm pozapomenutým a méně připomínaným, což je obrovská škoda. Režírující Ladislav Helge v něm natočil křehkou a poetickou romanci, která uchvátí naprosto unikátní atmosférou slovenské horské vísky, jejíž genius loci tu hraje dost podstatnou roli. Neméně uchvacující je nádherná černobílá kamera Josefa Vaniše, která vytváří velmi zvláštní melancholickou náladu a jen dokresluje citlivost celého příběhu. Ten tedy není nijak objevný, v milostné zápletce ale perfektně funguje, protože pracuje s náznaky a ty nejdůležitější věci a emoce zůstávají nevyřčené. Objeví se tu i trochu akce, která rozhodně není rušivá a příjemně oživuje jinak pomalejší tempo a praktickou bezdějovost. Hlavní úlohy sehráli výteční Ivan Mistrík a Viera Vajsová, mezi nimiž probíhá potřebná chemie a velmi specifická romance tak díky nim funguje. Nechybí ani úderná a hodně silná pointa. Unikátní tip.

Zajímavost: Scenárista Juraj Špitzer na základě filmu napsal o rok později román.

Ukázka z filmu není dostupná.

Následník (L’héritier) (úterý 21. 2., Prima Max, 15.10 - 17.35 / středa 22. 2., 10.15 - 12.45)

Plakát filmu Následník / L’héritier
© CSFD
Ačkoli francouzsko-italské kriminální drama z první poloviny sedmdesátých let vyšlo v tuzemsku před třinácti lety na DVD, není příliš známé. A ono se není co divit, protože hlavní roli sice ztvárnil oblíbený Jean-Paul Belmondo a synopse trošku svádí k tomu, že půjde o jeho další typický počin, v tomto případě tomu tak není, protože po humoru a hláškách tu není ani památky a zápletka je dost seriózní, propracovaná a koketuje s politickými motivy. Režisér a scenárista Philippe Labro snímek navíc zabalil do temnější atmosféry, akce, které není tolik, je poměrně drsnější a taktéž hlavní hrdina se leckdy chová dost bezcitně a nesmlouvavě, což asi fanoušky herecké hvězdy překvapí. Kromě ní se v dalších rolích objeví například Jean RochefortCharles DennerCarla Gravina nebo Jean Desailly. Dojem ovšem kazí nepochopitelně zmatené flashbackové scény, v nichž se těžko orientuje a nejsou úplně nejlépe sestříhané. Další zapomenutý počin.

Zajímavost: Labro ve scénáři zužitkoval novinářskou praxi, v jejímž průběhu se s podobnou kauzou setkal.

Originální trailer filmu Následník / L’héritier
Katka (úterý 21. 2., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu  / Katka
© Terryhoponozky
Ze všech časosběrných dokumentů režisérky a scenáristky Heleny Třeštíkové je ten o mladé narkomance nejznámější a asi i nejlepší, protože i po letech je naprosto strhující a nepříjemný. Autorka nemá potřebu někoho soudit a až na jeden jediný moment do filmu nikterak nevstupuje a nechává promlouvat jen a pouze silné obrazy, v nichž hlavní hrdinka až neskutečně změní svůj fyzický vzhled a nedokáže si uvědomit svou zoufalou realitu. Celé to navíc působí dost sugestivně a svým způsobem děsivě, což jen umocňuje koloběh života ústřední postavy, který se mění jen ve snahu získat peníze na další a další dávku drogy. To, že tu chybí jakákoli naděje, je realistické a zcela logické a je sympatické, že tvůrkyně se nepokoušela o nějaké rozhřešení nebo optimistické vyznění. Smutný, avšak velmi poučný dokument, který byl oceněn Českým lvem.

Zajímavost: Autorka už Katku představila v roce 2001 v rámci televizních krátkých dokumentů V pasti.

Originální trailer filmu Katka
Leadbelly (Leadbelly) (čtvrtek 23. 2., ČT art, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu Leadbelly / Leadbelly
© IMDb
Nejen u nás vesměs neznámé životopisné drama z druhé poloviny sedmdesátých let zachycuje osudy umělce, který za hranicemi domoviny zase tolik slavný není. Režírující Gordon Parks v něm nepředvádí nic originálního, ale vystačí si s těžkými osudy hlavního hrdiny, k nimž ho předurčovaly barva pleti a doba, v níž žil. Spolehl se také na takřka autentickou atmosféru amerického Jihu a poměrně zajímavé scény z tamních věznic. Klíčovou úlohu pochopitelně hrály songy a hudba, kterou hlavní postava skládala, a ačkoli jde o country a blues, je v ní takový náboj, že je snesitelná i pro ty, kteří tomuto stylu nijak nefandí. Ústřední roli ztvárnil velmi dobrý Roger E. Mosley, jemuž sekundují třeba James BrodheadErnie HudsonWilliam WintersolePaul Benjamin nebo Lynn Hamilton. Nebýt dost pomalého tempa a zbytečně přetažené stopáže, během níž nepříjemně často přichází nuda, byly by dojmy ještě o něco lepší.

Zajímavost: Vokály za Mosleyho nazpíval Hitide Harris.

Ukázka z filmu Leadbelly / Leadbelly
Komedie není legrace - Jiří Menzel (To Make a Comedy Is No Fun: Jirí Menzel) (čtvrtek 23. 2., ČT art, 22.20 - 23.40)

Plakát filmu Komedie není legrace - Jiří Menzel / To Make a Comedy Is No Fun: Jirí Menzel
© IMDb
Sedm let starý švýcarský dokument představí tvorbu jednoho z nejslavnějších československých režisérů a scenáristů. Debutující režisér a scenárista Robert Kolinsky v něm k němu přistupuje se vší pokorou a nabízí poměrně zajímavý a i pro ty, kteří tvorbu znají, v něčem nový portrét, který dá věci do souvislostí. Výsledku nejvíc prospívá mezinárodní pohled oprostěný od československých detailů, který filmy staví do trochu jiného světla a do evropského kontextu, a ohlasy slavných filmařů, mezi nimiž jsou třeba Ken LoachIstván Szabó nebo Emir Kusturica, kteří vyjadřují úctu a zůstávají věcní, nicméně nejvíce mluví sám sledovaný. Celková atmosféra a tak trochu lehké ladění celého snímku se perfektně hodí k filmografii československé legendy, takže žádných tragédií se divák nedočká. Lehce inovativní medailon jednoho z mála zdejších držitelů Oscara. 

Zajímavost: V roce 2018 byl snímek k vidění na festivalu v Karlových Varech.

Ukázka z filmu neni dostupná.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY