TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci

Vydáno: 27.01.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Filmy online zdarma

Také přelom ledna a února je v televizích spíše ve znamení mnoha repríz, případně takřka neznámých snímků, o nichž toho nejde moc zjistit. Nejlákavějšími tipy tak jsou pravděpodobně komedie Kazišuci a Jsem božská.
XXL (XXL) (pátek 27. 1., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu XXL / XXL
© The Movie Database
Francouzská komedie z druhé poloviny devadesátých let je dnes nejen u nás zcela zapomenutá a zná ji jen málokdo. Režírující Ariel Zeitoun v ní dostal k dipozici dost klišovitý a předvídatelný scénář, který je originální jen v tom, že se odehrává ve světě obchodu a módy. Z toho také vychází poměrně dost vtipů, které jsou naštěstí relativně vydařené a vypointované, ačkoli celek jako takový úplně zábavný není. K dobru budiž tvůrci připsána i pohodová atmosféra, z níž je znát značný nadhled, poměrně výrazná je i hudba Gorana Bregoviče. V obsazení suverénně kraluje Gérard Depardieu, jemuž sekundují třeba Michel BoujenahElsa Zylberstein nebo Gina Lollobrigida. Nejvíc tak výsledek sráží celková nevýraznost a tvůrčí nenápaditost. Raritní tip.

Zajímavost: Ve Francii měl snímek premiéru 10. prosince 1997.

Originální trailer filmu XXL / XXL
Kazišuci (Blockers) (pátek 27. 1., Nova, 23.20 - 01.20 / pondělí 30. 1., Nova Cinema, 00.10 - 02.05)

Český plakát filmu Kazišuci / Blockers
© Facebook tvůrce
Pět let stará komedie s dost laciným českým názvem se těší mnohem lepšímu hodnocení v zahraničí než u nás, což je ale u podobných žánrovek obvyklé. Debutující režisérka Kay Cannon v ní sbírá body především tím, že tematiku nezávazného sexu nechává řešit osoby ženského pohlaví, což je příjemné a neotřelé a vyvstává z toho spustu vtipných situací. Ty se tedy nevyvarují ani fekálnímu humoru, toho ale naštěstí není tolik. Mnoho diváků pak nepochybně ocení i několik nenucených vážnějších a dospělejších scén, které mají svůj význam. Alfa a omega snímku je však obsazení, v němž tím nejzábavnějším je John Cena, své momenty mají ale i Leslie MannIke Barinholtz nebo Kathryn Newton. O to větší je škoda, že první polovina je hodně pomalá a rozpačitá a přece jen dlouho trvá, než chytne to správné tempo a začne být zajímavá. Nenáročný a malinko nekorektní tip na páteční noc.  

Zajímavost: V původním scénáři měli být hlavními postavami tři otcové.

Oficiální český trailer filmu Kazišuci / Blockers
Napoleon (Napoleon) (sobota 28. 1., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Napoleon / Napoleon
© Ozmovies
Australsko-japonský rodinný snímek z poloviny devadesátých let patří k těm, na něž se postupem let zapomnělo, oficiální cestou se sehnat nedají a do programů se moc nezařazují. A je to svým způsobem škoda, protože jde o typickou rodinnou záležitost, která pobaví dospělé i jejich potomky. Režírující Mario Andreacchio v něm toho moc neřešil a spoléhal jen na klasický a jednoduchý příběh, jehož hrdiny jsou mluvící zvířata, která nejsou digitální, o to větší kouzlo mají. Nezbytné morální poselství je poměrně decentní a nikoli násilně vnucované, atmosféra je pohodová a tempo příjemně svěží. Vzhledem ke střídmé stopáži je prostor jen na to nejnutnější, což je v takto předvídatelné zápletce jedině dobře, pozitivem budiž i roztomilí hrdinové, jimž dominuje ústřední pes. Současným dětem to celé možná bude připadat o něco pomalejší a přece jen naivní, nemělo by se ale jednat o zásadní překážku ve sledování. Pro mnohé dospělé nostalgický tip k sobotnímu vstávání.   

Zajímavost: V průběhu osmadvacetitýdenního natáčení se v roli titulního psa vystřídalo 52 loutek.

Originální trailer filmu Napoleon / Napoleon
Dům na pláži (The Beach House) (sobota 28. 1., Nova Cinema, 10.35 - 12.25 / pondělí 30. 1., 08.55 - 10.45)

Plakát filmu Dům na pláži / The Beach House
© TV Guide
Pět let staré drama pochází z produkce televizní stanice Hallmark, což znamená, že u nás je prakticky neznámé a v zahraničí se těší slušnému hodnocení. A ačkoli jde vesměs o klasický sériový produkt této společnosti, přece jen se liší v tom, že za ním stojí zajímavá a ne tak úplně neznámá jména. Režie se totiž chopil Roger Spottiswoode, který dostal k dispozici tradičně předvídatelný, slzopudný a klišovitý příběh, který naštěstí zpracoval snesitelně a s emocemi pracoval citlivě, takže ve výsledku se vyhnul lacinému dojímání. Pomohl si i malebnými lokacemi a snesitelnou stopáží. Nejhvězdnějším jménem, které se objeví v obsazení, je Andie MacDowell, kterou doplňují třeba Minka KellyMakenzie Vega nebo Chad Michael Murray. Zamrzí jen to, že tvůrce lépe nezvolil hudbu, protože ta je zbytečně návodná a tklivá, o něco svižnější mohlo být i tempo. Zapomenutelný tip pro citlivější povahy.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Mary Alice Monroe.

Originální trailer filmu Dům na pláži / The Beach House
Jsem božská (I Feel Pretty) (sobota 28. 1., Prima, 13.55 - 16.10)

Český plakát filmu Jsem božská / I Feel Pretty
© Facebook tvůrce
Před pěti lety se romantická komedie objevila i v našich kinech, už tehdy se ale setkávala s poměrně vlažným přijetím, které se v následujících letech zlepšilo jen trochu. Režijně debutující dvojice Abby Kohn a Marc Silverstein v ní totiž vychází z jednoho jediného vtipu, který po celou dobu variuje, což funguje jen chvíli, po většinu času je to ale rozpačité a bohužel nechybí ani vysloveně trapné momenty. Celé je to tak o diváckém přístupu - pokud je divák schopen přijmout premisu, že nezáleží na vzhledu, ale na sebevědomí, což tedy tvůrci několikrát úspěšně popřou, poměrně slušně se pobaví, pokud ale chce něco víc, bude dost zklamán a leckdy pohoršen. Krom hodně solidní atmosféry, svižné první poloviny, která ještě dokáže vytěžit fantasy linii a několika dobrých vtipů drží snímek nad vodou Amy Schumer v titulní roli, která ale někomu může přijít nesnesitelná. Krom ní se objeví ještě Michelle WilliamsTom Hooper nebo Emily Ratajkowski. Nenáročná záležitost, kterou ale ne každý zvládne, o čemž svědčí i naše nespokojená recenze.

Zajímavost: Williams a Busy Philipps, která ve filmu také hraje, jsou nejlepší kamarádky.

Český trailer filmu Jsem božská / I Feel Pretty
Abraham Lincoln: Lovec upírů (Abraham Lincoln: Vampire Hunter) (sobota 28. 1., Prima Cool, 22.05 - 00.20 / neděle 29. 1., Prima Max, 00.20 - 02.25)

Český plakát filmu Abraham Lincoln: Lovec upírů / Abraham Lincoln: Vampire Hunter
© Bontonfilm
Přes dekádu starý akční snímek má na našich databázích o dost horší hodnocení než na těch zahraničních. Dáno to asi bude celkovým tvůrčím přístupem a přece jen větší diváckou náročností evropského publika. Režírující Timur Bekmambetov se v něm pokusil jít hodně zvláštní cestou kombinace seriózního životopisu prezidenta USA zasazeného do reálného historického pozadí a béčkové akce, která nezastírá brakovou inspiraci a klade důraz na zběsilý až přehnaný střih a poměrně brutální násilí. O příběhu se nedá moc mluvit, protože vše je spíše sledem jednotlivých epizod, které nedávají valný smysl a zaujmou především jednotlivými momenty, které jsou záměrně přepálené a zábavné, bohužel jich ale není tolik. Ústřední roli si zahrál solidní Benjamin Walker, jemuž sekundují třeba Dominic CooperAnthony MackieMary Elizabeth WinsteadRufus Sewell nebo Marton Csokas. Pro někoho ideální víkendový výplach, o němž se více píše v naší recenzi

Zajímavost: Walker kvůli roli zhubl patnáct kilo a naučil se bojová umění.

Český trailer filmu Abraham Lincoln: Lovec upírů / Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Hněv Titánů (Wrath of the Titans) (neděle 29. 1., Nova, 13.30 - 15.25 / pondělí 30. 1., 01.40 - 03.05 / úterý 31. 1., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / středa 1. 2., 14.05 - 15.55)

Český plakát filmu Hněv Titánů / Wrath of the Titans
© Facebook tvůrce
Přesně dekádu starý počin je velmi překvapivě solidním pokračováním remaku, které mohlo jít vlastní cestou. Režírující Jonathan Liebesman v něm pracoval s poměrně kompaktním příběhem, který tedy konceptem připomíná videohru, nicméně dává elementární smysl a je docela zábavný, jen je ke vší škodě trestuhodně nezajímavý. Akce je potřebně velkolepá, protože triky jsou na vysoké úrovni, střih je hodně umírněný a nechybí ani několik výborných kamerových jízd, které v kombinaci se svižným tempem a střídmou stopáží vytváří snesitelný celek. Co naopak zoufale chybí, je humor, který tu sice je, není ale vtipný a vyznívá dost křečovitě a trapně a snahy o hlášky se zcela míjí účinkem. Titulní roli si užívá Sam Worthington, vedle něhož se objeví ještě kupříkladu Liam NeesonRalph FiennesToby KebbellBill NighyRosamund Pike nebo Danny Huston. Další nenáročný tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Původně se měl snímek jmenovat Návrat Bohů, posléze pak Pomsta Titánů.

Český trailer filmu Hněv Titánů / Wrath of the Titans
Pan Holmes (Mr. Holmes) (neděle 29. 1., Nova Cinema, 15.30 - 17.35 / středa 1. 2., 07.25 - 09.25 / čtvrtek 2. 2., 05.05 - 06.40)

Plakát filmu Pan Holmes / Mr. Holmes
© Facebook tvůrce
Britské drama se zdejším kinům zcela vyhnulo a ani u nás není tak známé. A není se co divit, protože postavu Sherlocka Holmese pojímá zcela jinak a pro každého ne úplně příjemně. Režírující Bill Condon v něm vychází z románu Mitche Cullina a zcela záměrně klade důraz na pomalé tempo a stárnutí hlavní postavy, které je zachyceno vskutku důkladně a detailně, což rozhodně všem nesedne. Opírá se o velmi dobře napsaný příběh, který sleduje tři zdánlivě samostatné časové linie, které ale do sebe v závěru výtečně zapadnou, aniž by s divákem hrály nějakou hru, nicméně jsou spíš o dialozích, melancholické atmosféře a celkové poetičnosti než o akci, které je naprosté minimum. V ústřední roli exceluje Ian McKellen, kterého doplňují mimo jiné Laura LinneyMilo Parker nebo Patrick Kennedy. Notně oldschoolový tip pro tolerantnější publikum.

Zajímavost: McKellen skutečně prošel kurzem včelařství.

Oficiální trailer filmu Pan Holmes / Mr. Holmes
Divokým Kurdistánem (Durchs wilde Kurdistan) (pondělí 30. 1., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Divokým Kurdistánem / Durchs wilde Kurdistan
© IMDb
Západoněmecko-španělský dobrodružný počin z poloviny šedesátých let je další ze série adaptací "exotických" děl Karla Maye. Režisér a scenárista Franz Josef Gottlieb v něm zůstává předloze nejvěrnější ze všech tvůrců, jen časovou dataci o něco posouvá. Tradičně se opírá o nádherné lokace a zajímavý, leč pochopitelně předvídatelný a z dnešního pohledu i naivní příběh, k nimž v tomto případě přidává dost svižné tempo a celkový nádech dobrodružna, který snímek posouvá daleko od westernu. Zaujmou i slušná výprava a značná barevnost, která vskutku působí hodně opulentně, oproti ostatním mayovkám je hodně výrazný i humor, který je v britském stylu. Ústřední roli pochopitelně ztvárňuje Lex Barker, jemuž dělají společnost především Ralf WolterDieter BorscheChris Howland a Marie Versini. Pro většinu diváků asi nostalgický tip.   

Zajímavost: Producent snímku kvůli němu vedl tři velké procesy - s režisérem, který byl ke konci natáčení odvolán, s Barkerem, který dostal zaplaceno za jeden film, ale vznikly dva, a s jedním ze španělských koproducentů.

Originální trailer filmu Divokým Kurdistánem / Durchs wilde Kurdistan
Drsnej Shaft (Shaft) (úterý 31. 1., Nova Cinema, 22.20 - 00.15 / čtvrtek 2. 2., 00.50 - 02.45 / pátek 3. 2., 03.20 - 05.25)

Plakát filmu Drsnej Shaft / Shaft
© Facebook tvůrce
Miléniový kriminální thriller představil evropskému publiku postavu, která je v USA dost slavná a takřka kultovní. Režisér a spoluscenárista John Singleton v něm spoléhá zejména na parádní dobovou atmosféru sedmdesátých let, celkovou stylizaci a příjemný a zajímavý retro střih. Akce je poměrně nekompromisní, drsná, svižná a v rámci možností i realistická. K dobru budiž tvůrcům připsáno i velké množství dnes těžce nekorektních hlášek. Titulní roli si vychutnal fantastický Samuel L. Jackson, jehož hlavním protihráčem byl dokonale frackovitý Christian Bale v jedné z mála záporných rolí své kariéry. Jen je škoda, že příběh je zbytečně překombinovaný, místy postrádá smysl a působí až pohádkově a v přestřelkách nadsazeně, což trochu kazí dojem. Ve druhé polovině navíc tvůrce nepochopitelně ubere a začne spoléhat jen na obsazení a prostředí. Jednohubka, která trochu promarnila svůj potenciál.  

Zajímavost: Jde o velmi volný remake trilogie o Shaftovi z let 1971 - 1973.

Originální trailer filmu Drsnej Shaft / Shaft


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY