Kinopremiéry: Muž s kinoaparátem je lhář na plný úvazek

Vydáno: 11.01.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: CinemArt

Tím nejatraktivnějším, co v druhém týdnu roku 2023 vstoupí do kin, je poměrně chválený a v zámoří výdělečný horor M3GAN. Filmoví a hudební fanoušci pak jistě ocení i krátkodobý návrat legendárního dramatu The Doors.
M3GAN (M3GAN) (CinemArt)

Český plakát filmu M3GAN / M3GAN
© CinemArt
Nenáročných spotřebních hororů je v kinech stále dost, protože jejich výroba je relativně levná a výdělky bývají poměrně velké, najít mezi nimi nějaký výrazně kvalitní je ale dost těžké. Tento týden startuje počin, jehož synopse vypadá víc než tuctově, nicméně ohlasy jsou spokojené a zdá se, že bude patřit k těm lepším a výraznějším žánrovkám. To by ostatně mělo zajistit produkující studio Blumhouse, které je stále ještě zárukou kvality. Režisérem je méně známý Gerard Johnstone, titulní roli si zahrála Allison Williams. Premiéra týdne.

Synopse: Panenka M3GAN je zázrak umělé inteligence, dokonale naprogramovaný stroj, který může být pro dítě tím nejlepším kamarádem a navíc i dokonalým spojencem jeho rodičů. Jejím autorem je Gemma (Allison Williams), která ji vyrábí pro přední hračkářskou společnost. Když její sestra s manželem zahynou při autonehodě, do jejího života vpadne osmiletá neteř Cady (Violet McGraw), která incident přežila s pár škrábanci. Jelikož to Gemma s dětmi neumí, rozhodne se použít Cady jako testera pro prototyp M3GAN. Zpočátku se vše jeví skvěle, protože děvče se rychle zotavuje a pro Gemmu je jejich přátelství naprosto ideálním řešením. Brzy se ale věci zvrtnou a panenka je najednou ve splnění svého klíčového poslání ochrany Cady ochotná udělat cokoliv. A to dokonce i jít přes mrtvoly.

Zajímavost: Jméno M3GAN je zkratkou pro Model 3 Generative Android.

Oficiální český trailer filmu M3GAN / M3GAN
The Doors (The Doors) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu The Doors / The Doors
© CSFD
V rámci (ne)pravidelného projektu Kultovky v kinech se na pouhé dva týdny na velká plátna vrací drama z počátku devadesátých let, v němž režisér a spoluscenárista Oliver Stone zachytil osudy legendární kapely The Doors a jejího frontmana Jima Morrisona. Nebyl by to slavný provokatér, aby si nerýpl do americké společnosti a na nekonformitě zpěváka nepoukázal na některé neduhy, které tamní svobodu provází. Ačkoli některé situace byly historicky nepřesné a žijící členové kapely měli s filmem určitý problém, dost to kompenzují nádherná vizuální stránka zachycující mnoho halucinogenních vizí, pochopitelně výtečná hudba a naprosto fenomenální výkon Vala Kilmera v hlavní roli. Toho doplnili třeba Meg RyanKyle MacLachlanKevin DillonMichael Madsen nebo Michael Wincott. Výjimečná možnost vidět legendu na velkém plátně.

Synopse: Jim Morrison (Val Kilmer) byl lídrem a hlasem legendární skupiny The Doors. Žil nespoutaným životem, byl neustálým rebelem a bylo velmi těžké s nim vyjít, což poznali členové skupiny i jeho životní partnerky. Definitivní legendu z něj udělala předčasná smrt v pouhých sedmadvaceti letech.

Zajímavost: Kilmer kvůli roli výrazně zhubl a musel se naučit padesát skladeb kapely.

Český trailer filmu The Doors / The Doors
Úžasný Mauric (The Amazing Maurice) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Úžasný Mauric / The Amazing Maurice
© CSFD
Britsko-německý animák bude logicky cílit především na ty nejmenší, čemuž nasvědčuje jednoduchá a poměrně tuctová synopse a to, že hlavní hrdinové jsou většinou ze zvířecí říše. Dospělé pak nejspíše zaujme, že vychází z předlohy Terryho Pratchetta, od kterého jsou zvyklí přece jen na jiný žánr. O režii se postaral Toby Genkel, jemuž částečně pomáhal debutant Florian Westermann. Dostupné ohlasy jsou poměrně spokojené, takže asi půjde o jeden z lepších animovaných počinů a odrostlejší publikum, které může litovat, že zřejmě neuslyší původní znění, které je plné relativně hvězdných hlasů, si nebude připadat jako nutné zlo. Premiéra pro rodiny.

Synopse: Mauric je kocour ulice, který myslí především na sebe. Jednoho dne ale zjistí, že začíná mít lidské myšlenky a dokonce i mluví lidskou řečí. A není sám, protože totéž se stalo místním krysám, které sežraly cosi ze skládky u magické univerzity. Jelikož jsou všichni vynalézaví, utvoří prapodivný klan, do něhož přiberou lidského kluka, který sice není moc chytrý, ale umí hrát na píšťalu. Společně putují do města, kde vždy způsobí krysí pohromu, kterou vyřeší chlapec jakožto krysař a odměnu si všichni rozdělí. Teď ale dorazí do města, kde něco nehraje a vše zavání obřím spiknutím.

Český trailer filmu Úžasný Mauric / The Amazing Maurice
Muž s kinoaparátem (Chelovek s kino-apparatom) (Film Europe)

Plakát filmu Muž s kinoaparátem / Chelovek s kino-apparatom
© CSFD
Vůbec poprvé má tuzemský divák možnost v kině vidět přelomový sovětský němý film, který ohromí především na svou dobu revolučními kamerovými záběry, které jsou relevantní a aktuální i dnes. Režie a scénář je dílem Dzigy Vertova, který kombinuje dokument s částečně hraným filmem a oslavuje život ve velkoměstě. Příběh tu neexistuje a nejsou tu ani mezititulky, což ale nijak nevadí. Důležité je, že i moderní divák tuhle klasiku bez většího problému usleduje, vhodné bude i vybrat si projekci s živým hudebním doprovodem. "Premiéra" pro fajnšmekry.

Synopse: Film sleduje město v Sovětském svazu ve dvacátých letech dvacátého století v průběhu jednoho dne, od rána do večera. Zachycuje scény každodenního života v Rusku a oslavuje modernost města s jeho rozlehlými budovami, hustým osídlením a rušným průmyslem. Dziga Vertov při realizaci volil tehdy složité a inovativní kamerové záběry, které přežily zkoušku stoletím a jsou stále aktuální.

Zajímavost: Snímek se natáčel tři roky.

Oficiální český trailer filmu Muž s kinoaparátem / Chelovek s kino-apparatom
Lhář na plný úvazek (Menteur) (Vertigo International)

Český plakát filmu Lhář na plný úvazek / Menteur
© CSFD
Francouzské komedie jsou v našich končinách stále dost oblíbené, proto se čas od času do kin nějaká dostane. Aktuálně startuje počin režiséra a spoluscenáristy Oliviera Barouxe, který dle synopse sice není nikterak originální, ale má velký komediální potenciál. Jak byl ale využit, je zatím ve hvězdách, protože ohlasů a komentářů je naprosté minimum, a i když nejsou úplně spokojené, není relevantní se jimi zcela řídit. Hlavní roli ztvárnil i zdejšímu publiku minimálně povědomý Tarek Boudali. Uvidíme, jak zaboduje u českých diváků.

Synopse: Jerôme (Tarek Boudali) je nenapravitelný lhář. Rodina a přátelé už jeho nepravdy nedokáží snášet a dělají vše pro to, aby jeho postoj změnili, všechno je však marné. Jednoho dne se ale stane nečekaná věc - jeho lži se začnou stávat skutečností. A tehdy teprve začíná nefalšovaná noční můra.

Český trailer filmu Lhář na plný úvazek / Menteur
á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN (Kuli Film)

Plakát filmu  / á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN
© CSFD
Tuzemský snímek se zvláštním názvem je jakýmsi experimentálním dramatem. Debutující režisér a scenárista Jan Bušta v něm svérázně rekonstruuje události, k nimž došlo v roce 1978 v osadě Jonestown. Role v jeho snímku hrají výhradně děti a jejich výkony jsou kombinovány s autentickými audionahrávkami z osudného dne. Ohlasy zatím pochopitelně neexistují, je ale jasné, že podobné typy filmů nejsou úplně pro každého a vyvolávají dost protichůdné názory. Premiéra, která se musí v programech kin hledat.

Synopse: Dětský film o největší hromadné sebevraždě minulého století rekonstruuje událost z roku 1978. Tehdy přiměl reverend Jim Jones téměř tisícovku stoupenců a stoupenkyň své sekty Chrám lidu, aby v osadě Jonestown v jihoamerické Guayaně vypili jed. Třetina z nich byly děti.

Zajímavost: Snímek byl realizován deset let.

Originální trailer filmu á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY