Zemřel Eduard Artěmjev

Vydáno: 29.12.2022 19:50 - Václav Limberk | foto: Russia Posts French

Ve věku 85 let zemřel ruský hudební skladatel Eduard Artěmjev, který skládal hudbu pro filmy Andreje Tarkovského a Nikity Michalkova.
Nikita Mikhalkov, Ingeborga Dapkūnaitė, Nadezhda Mikhalkova ve filmu Unaveni sluncem / Utomlennye solntsem
© Filmaffinity
Eduard Artěmjev začal spolupráci s režisérem Andrejem Tarkovským na sci-fi Solaris v roce 1972. Složil pak hudbu ještě pro jeho filmy Zrcadlo a Stalker. V roce 1974 začala jeho spolupráce s režisérem Nikitou Mikhalkovem na filmu Sám mezi cizími, cizí mezi svými. Následovaly snímky Otrokyně lásky (1976), Nedokončená skladba (1977), Oblomov, Příbuzenstvo (1981), Beze svědkůUrgaUnaveni sluncem, který získal Oscara v roce 1994 jako nejlepší cizojazyčný film, Lazebník sibiřskýDvanáctUnaveni sluncem 2: Odpor a Unaveni sluncem 3: Citadela. Jejich dlouholetá spolupráce skončila v roce 2014 filmem Úžeh

Hudbu složil také k filmům staršího bratra Nikity Michalkova Andreje Končalovského, konkrétně k titulům SibiriadaHomer and EddieUvnitř kruhuOdysseus Dům bláznů a Louskáček ve 3D. Artěmjev zasáhl i do československého filmu, když v roce 1985 složil hudbu k televiznímu filmu Gobseck Evy Sadkové.

Trailer filmu Unaveni sluncem


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY