Kinopremiéry: Fantom opery prožil neuvěřitelnou, ale pravdivou šílenou noc

Vydáno: 07.12.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: CinemArt

Asi nejvýraznější premiérou tohoto týdne je poněkud cynická vánoční komedie Šílená noc, v níž Santa Claus není za úplně hodného chlapíka. Zbytek novinek pak je určen pro náročnější publikum a klubovější kina.
Šílená noc (Violent Night) (CinemArt)

Český plakát filmu Šílená noc / Violent Night
© Kino Máj
V záplavě přeslazených vánočních filmů a leckdy generických pohádek udělá každý počin, který se vymyká, velkou radost. Jedním z nich je akční thriller, jehož režisérem je Tommy Wirkola, který podobně "ujeté" záležitosti umí. Vánoční atmosféra je tu jen kulisou k masakrům, které únoscům jedné rodiny provádí nadělující Santa Claus, jehož si zahrál dle všeho výborný David Harbour. Ohlasy jsou poměrně spokojené a zdá se, že půjde o příjemnou a cynickou podívanou, která se nebere moc vážně a na sváteční období nahlíží zase trochu jinak. Premiéra týdne.

Synopse: Trávit Vánoce s dominantní matkou (Beverly D'Angelo) jen proto, abyste dostali nějakou tu korunu, je samo o sobě peklo. Když ale rodinu krátce před štědrovečerní večeří přepadne ozbrojený gang, který by rád získal obsah rodinného trezoru, nastává situace, kterou si nikdo nedovedl představit. Tu samou noc ale jistý vousatý chlapík v červenobílém oblečku prolézá komíny, aby lidem nadělil různorodé dárky. Santa Claus (David Harbour) je ale životem unavený cynik, který chce mít každoroční směnu co nejrychleji za sebou. Když se ale ocitne v domě, kde ozbrojenci drží rodinu jako rukojmí a o pomoc ho požádá nejmladší z nich, malá holčička, která v něj stále věří, začne úřadovat. A tomuhle Santovi se do rukou opravdu nikdo nechce dostat.

Oficiální český trailer filmu Šílená noc / Violent Night
Fantom Opery (The Phantom of the Opera) (Film Europe)

Český plakát filmu Fantom Opery / The Phantom of the Opera
© CSFD
Skoro sto let staré drama se vrací do kin a tuzemské publikum má unikátní možnost vidět pravděpodobně první větší adaptaci klasické novely Gastona Lerouxe. Režii měl na starost především Rupert Julian, jemuž více, či méně pomáhali Ernst LaemmleEdward Sedgwick a představitel hlavní role Lon Chaney, Sr. I po letech se mnozí shodují na tom, že jde o vůbec nejlepší verzi slavné předlohy, k čemuž přispívá i atmosféra a to, že snímek je němý. To tedy znamená, že diváci ho budou moci velmi pravděpodobně vidět i s nějakým živým hudebním doprovodem, což je vždy dost působivé. Premiéra pro fajnšmekry.

Synopse: Mladá ctižádostivá operní pěvkyně Christine Daae (Mary Philbin) zjistí, že má tajemného ctitele, který jí chce pomoci stát se přední umělkyní. Záhadným maskovaným mužem je Erik (Lon Chaney, Sr.), známý jako Fantom, ošklivě znetvořený samotář, který žije pod pařížskou operou. Když Christine zajme a vyžaduje její oddanost, na její záchranu se vydává její nápadník, vikomt Raoul de Chagny (Norman Kerry).

Zajímavost: Chaney, Sr. si sám navrhl svůj make-up, přičemž fantomův vzhled měl připomínat lebku.

Originální trailer filmu Fantom opery / The Phantom of the Opera
Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo (Le petit Nicolas: Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux ?) (Aerofilms)

Český plakát filmu Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo / Le petit Nicolas: Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux ?
© CSFD
Ve Francii velmi populární dětský hrdina u nás až tak slavný není, jeho jméno ale přece jen některým divákům rozhodně něco řekne. Poprvé se na plátna kin ovšem podívá v ryze animované podobě, která tvůrcům přece jen umožňuje víc možností a větší využití fantazie. Jako celovečerní debut ho natočila dvojice Amandine Fredon a Benjamin Massoubre, která se rozhodla zakomponovat do děje i autory literární předlohy René Goscinnyho a Sempého. Ohlasů je zatím dost málo, jsou ale víceméně spokojené, takže to vypadá, že snímek splní účel a pobaví celou rodinu.

Synopse: Patálie malého Mikuláše si v průběhu let zamilovaly více než čtyři generace dětí a dospělých po celém světě. Oblíbená postava nyní poprvé ožívá v původní ilustraci Sempého a její příhody jsou kombinovány s osudy jejích tvůrců.

Český trailer filmu Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo / Le petit Nicolas: Qu’est-ce qu’on attend pour être heureux ? 
Neuvěřitelné, ale pravdivé (Incroyable mais vrai) (Film Europe)

Český plakát filmu Neuvěřitelné, ale pravdivé / Incroyable mais vrai
© CSFD
Francouzská komedie se záměrně tuctovou synopsí je dalším počinem svérázného režiséra a scenáristy Quentina Dupieuxe alias Mr. Oiza. Tato informace mnohým stačí k tomu, aby si vyhodnotili, zda se filmem zabývat, či nikoliv. Ti ostatní nechť se připraví na pořádný bizár, v němž je možné úplně cokoliv, a jehož hodnocení jsou silně individuální a ve své podstatě vůbec nic neznamenají. V hlavních rolích se objeví Alain ChabatLéa DruckerBenoît Magimel a Anaïs Demoustier. Víc asi netřeba psát.

Synopse: Alain (Alain Chabat) a Marie (Léa Drucker) jsou na prohlídce domu na klidném předměstí. Realitní makléř je ale varuje, ať za žádnou cenu nechodí do sklepa, protože to, co tam najdou, jim obrátí život naruby. Manželé se ale nadšeni tím, co objevili, rozhodnou nemovitost koupit. Když k nim na večeři dorazí Alainův drzý šéf a jeho přítelkyně, pokušení podělit se o neuvěřitelnou informaci je hodně silné. Marie je však odhodlána udržet vše v tajnosti a sklepem začne být naprosto posedlá.

Oficiální český teaser filmu Neuvěřitelné, ale pravdivé / Incroyable mais vrai
Kousek nebe (Drii Winter) (Film Europe)

Český plakát filmu Kousek nebe / Drii Winter
© CSFD
Švýcarsko-německé drama je evidentně cíleno na náročnějšího a festivalového diváka a nedá se toho o něm zase tolik napsat. Režisérem a scenáristou je začínající a nepříliš známý Michael Koch, který se spoléhá především na pomalé tempo, dlouhé záběry a obsazení tvořené neprofesionálními herci. Ohlasů je málo, vesměs jsou ale spokojené a vyzdvihují zejména emocionálně silný závěr. Premiéra, která se v programech kin musí hodně hledat.

Synopse: Marco (Simon Wisler) sice pochází z nížin, je to ale statný chlapík, který pracuje jako pomocník u horského farmáře v odlehlé švýcarské vesnici. Anna (Michèle Brand) je místní vesnická dívka, která má z předchozího vztahu dceru. Ačkoli všichni pochybují, zda tento vztah může fungovat, oni dva ne a vezmou se. Jejich láska je krásná a vyjadřují ji prostými slovy. Důvěra mezi nimi roste a zdá se, že jejich štěstí nestojí v cestě nic. Jenže Marco začne brzy ztrácet kontrolu nad svými impulsy.

Český trailer filmu Kousek nebe / Drii Winter
Adam (Adam) (Artcam Films)

Plakát filmu Adam / Adam
© CSFD
Velmi podobně jako snímek výše je na tom marocko-francouzsko-belgicko-katarské drama, které divákovi představí exotickou arabskou kulturu. Jako svůj režijní debut ho natočila o něco zkušenější scenáristka Maryam Touzani, která vsadila hlavně na obsazení, v němž se sešly Lubna Azabal a Nisrin Erradi, jež jsou dle dostupných ohlasů výborné. Další náročnější premiéra.

Synopse: Abla (Lubna Azabal) provozuje v Casablance, kde žije se svou malou dcerkou, malé pekařství. Jednoho dne u jejich dveří zazvoní Samia (Nisrin Erradi), která marně shání přístřeší a práci. Osamělá těhotná žena totiž v konzervativní marocké společnosti jen těžko nachází zastání. I Abla nejprve odmítne, posléze ale neochotně nabídne pomoc. Mezi oběma ženami se velmi brzy začne rodit silné pouto.

Český trailer filmu Adam / Adam
Amerika (America) (Pilot Film)

Český plakát filmu Amerika / America
© CSFD
Do třetice další náročný snímek, který se bude těžko v kinech hledat a držet delší dobu. Režisérem a scenáristou je Ofir Raul Graizer, který se v něm tentokráte zabývá ztracenými přátelstvími a návraty do rodných končin, bez zajímavosti určitě není ani to, že minoritní produkce snímku je česká. V hlavních rolích se nedá čekat nikdo povědomý a opět platí, že důraz bude kladen hlavně na postavy a příběh. Ohlasů a komentářů je naprosté minimum, tudíž nemá cenu se jimi příliš zabývat.

Synopse: Eli (Michael Moshonov) pracuje jako plavecký trenér v Chicagu. Na základě zprávy o úmrtí otce je nucen se vrátit domů do Izraele, kde si od své minulosti ale snaží udržet odstup. I přesto se ale rozhodne kontaktovat kamaráda z dětství Jotama (Ofri Biterman), který nyní vede květinářství se svou snoubenkou Iris (Oshrat Ingadashet). Obnovení starého přátelství ovšem spustí sérii událostí, které všem zúčastněným navždy změní život.

Český trailer filmu Amerika / America
EOS: Pissarro - otec impresionismu (Exhibition on Screen: Pissarro: Father of Impressionism) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu EOS: Pissarro - otec impresionismu / Exhibition On Screen: Pissarro: Father of Impressionism
© CSFD
V nepravidelném cyklu Exhibition on Screen je tentokráte možné virtuálně navštívit Ashmoleovo muzem ve Velké Británii, kde se nachází rozsáhlá sbírka Camilla Pissarra, který založil impresionismus. Režisér David Bickerstaff má s podobnými prohlídkami bohaté zkušenosti, takže by nikdo neměl být zklamaný, navíc by se zájemci měli dozvědět i něco o životě a tvorbě umělce, který asi v našich končinách nepatří k těm úplně nejslavnějším a nejkupovanějším.

Synopse: V Ashmoleově muzeu ve Velké Británii se nachází největší sbírka Camilla Pissarra, muže, bez kterého by impresionismus neexistoval. Narodil se sice v západní Indii, vášeň pro malování ale našel až v Paříži a postupem času se stal vůdčí osobností hnutí, jímž nejprve všichni opovrhovali, aby se postupně změnilo v nejpopulárnější umělecké hnutí všech dob.

Český trailer filmu EOS: Pissarro - otec impresionismu / Exhibition on Screen: Pissarro: Father of Impressionism
Tizian - říše barev (Titian. The Empire of Color) (Aerofilms)

Český plakát filmu Tizian - říše barev / Titian. The Empire of Color
© CSFD
V tomto týdnu má své zastoupení i další nepravidelný cyklus - Umění v kině. V jeho rámci lze zhlédnout italský dokument o malíři, který proslavil Benátky a přišel s revolučním způsobem prodeje vlastních děl. V těch dokázal výborně interpretovat náboženství a mytologii, získal si velkou přízeň samotného papeže a stal se jedním ze symbolů renesance, přičemž tvrdil, že umění je mocnější než příroda. O režii se podělili Laura Chiossone a Giulio Boato, což ale v tomto případě není tak důležité. Další premiéra, která se bude muset v programech hledat.

Synopse: Na počátku šestnáctého století přišel do Benátek Tiziano Vecellio, na něhož se za pár let bude vzpomínat jako na nejlepšího mezi malíři. Byl mistr barev, brilantní obchodník s vlastním uměním, především ale revolucionář ve způsobu prodeje svých děl. Stal se nejvyhledávanějším umělcem nejbohatších a nejvlivnějších dvorů v Evropě. Získal si i papeže a byl jedním ze symbolů renesance.

Český trailer filmu Tizian - říše barev / Titian. The Empire of Color


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY