Soundtrack: Pařba v Bangkoku

Vydáno: 20.06.2011 18:11 - Alžběta Fridrichová | foto: Melinda Sue Gordon / WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND LEGENDARY PICTURES

Po sekvenci instrumentálních soundtracků si posvítíme na film, kde si veškerý instrumentální podtext strčili za klobouk a místo toho vsadili na osvědčené pecky. Jakou hudbu vybral pro jednu z nejočekávanějších komedií letošního roku Christophe Beck?
Různí - The Hangover 2 OSTSoundtrack k pokračování zběsilé komedie Pařba ve Vegas poskládal dohromady filmový a televizní skladatel kanadského původu Christophe Beck. Teprve devětatřicetiletý autor se předvedl už v Garfieldovi, Růžovém panterovi, teenage komedii Charlie Bartlett nebo ve fantasy snímku Percy Jackson: Zloděj blesku. Zatím nejvyššího ocenění se mu dostalo v roce 1998, když získal cenu Emmy za hudbu k seriálu Buffy - přemožitelka upírů. Pracoval už na prvním filmu, a tak nepřekvapí ani ladění soundtracku, ani někteří interpreti, se kterými se setkáme už podruhé.
Hned kapela, která na úvod zahraje skladbu Black Hell, se objevila už v Pařbě ve Vegas (i když předtím to bylo s trackem Thirteen). Tou je americká heavymetalová a hardrocková skupina The Danzig, která se na hudební scéně pohybuje už bezmála čtvrtstoletí a stále vyvolává poněkud kontroverzní názory. Většinu jejích klipů zakázala MTV vysílat, ale i přesto si dovedla získat slávu. Jediným zakládajícím členem je dnes již jen Glen Danzig, který je také autorem otvíračky tohoto OSTčka, jež kromě typické rockové linky nabídne i bluesový podtext. Skladba vznikla speciálně pro film Pařba v Bangkoku a Danzig se pro ni inspiroval u dvou zdánlivě neslučitelných umělců - Black Sabbath a Elvise Presleyho.
Druhou skladbou na albu překleneme sedmero hor a devatero řek až k hip hopu. Kontrast The Danzig s elektronickým trackem Stronger od amerického rappera a hudebního producenta Kanyeho Westa, který přispěl už k prvnímu dílu, je do uší bijící. Píseň pochází z alba The Graduation, které vyšlo už v roce 2007, a přestože na YouTube kolují tisíce videí, které tahle skladba provází, dosud nikdy se neobjevila ve filmu.
S následující The Downeaster Alexa se přeneseme žánrově zpátky někam k rocku, tentokrát ale výrazně měkčímu a melodičtějšímu. Americký zpěvák a skladatel Billy Joel napsal tuto píseň v roce 1989 a vypráví v ní příběh o rybáři, který má problém vyžít s tím málem, co si vydělává, a obává se, že ztratí i svou poslední loď Alexa. Následující The Beast In Me přezpíval pro Pařbu v Bangkoku Mark Lanegan a výrazně si pozměnil náladu původní písně, když se od country Johnnyho Cashe dostal až někam k blues rocku.
Soundtrack i nadále pokračuje ve střídání nálad, a tak po uspávací The Beast In Me musí zákonitě přijít něco velkého. Určitě jednou z nejenergičtějších skladeb, které snímek doplňují, je track Sofi Needs A Ladder. Nevinný název nenapoví nic o tom, že jakmile jako pátá v řadě dostane prostor, rozechvěje reproduktory a objekty v bezprostřední blízkosti. Skladba pochází z alba "4x4=12", které vyšlo teprve před půl rokem. Autorem je producent a DJ Joel Zimmerman vystupující pod přezdívkou Deadmau5.
Track s číslem šest je další cover, tentokrát však nazpívaný přímo od filmového protagonisty Stua. Toho si zahrál Ed Helms, který kromě hraní také zpívá a hraje na piano. Pro Pařbu ve Vegas napsal píseň Stu’s song a pro pokračování přezpíval původní píseň Allentown od Billyho Joela. Další odschoolovka přijde s Curtisem Mayfieldem a jeho soul-funkovou skladbou Pusher man, která byla použita už v roce 1994 v americké komedii Crooklyn.
Přes střídání stylů má OST nejblíže k rockové hudbě, což potvrzuje i další hardrocková skladba Love Train kapely Wolfmother (se skladbou Jakoer & The Thief se objevili už na soundtracku k jedničce). Píseň pochází z jejich eponymního debutového alba a její název vám může připomenout legendární O‘Jays, kteří stejnojmennou píseň vydali v roce 1973. Je to ale pouze shoda jmen a písničky spolu nemají nic společného.
S dalšími dvěma tracky konečně přeletíme ze států do Asie, kde se koneckonců Pařba v Bangkoku odehrává. Thajská skupina Ska Rangers, která kombinuje rock, ska, pop i punk, přezpívala pro soundtrack Just The Way You Are Billyho Joela a I Ran od A Flock of Seagulls.
Další zajímavý cover nazpíval slavný boxer Mike Tyson, který si ve filmu opět vystřihl cameo. Původní píseň od zpěváka Murrayho Heada z roku 1984 s příznačným názvem One Night In Bangkok bývalá boxerská hvězda zarapuje a místy se spolu s backgroundem v refrénu pokusí i zazpívat na Stuově svatbě. Poslední písní pak soundtrack uzavírá jediná žena, a to Jenny Lewis s výmluvnou písní Bad Man’s World.
Jestli je Pařba v Bangkoku jen slabší kopií Pařby ve Vegas, o soundtracku se to říct nedá. Ten působí kompaktněji a výběr se Beckovi tentokrát povedl o chlup lépe. Samozřejmostí je, že se ani při jeho poslechu od filmu úplně neodpoutáte, protože se mezi některými skladbami objevují útržky rozhovorů z plátna, a chtě, nechtě se vám tak mnohdy vybaví příslušná scéna z filmu. V tomto případě ale zase boduje více jednička...



deadmau5 - Sofi Needs a Ladder

Album: Různí - The Hangover 2 OST
Celkový čas: 49:25
Skladby: Danzig - Black Hell // Kanye West - Stronger // Billy Joel - The Downeaster "Alexa" // MarkLanegan - The Beast In Me // Deadmau5 - Sofi Needs A Ladder // Ed Helms - Allentown // Curtis Mayfield - Pusher Man // Wolfmother - Love Train // SkaRangers - IRan // Mike Tyson - One Night In Bangkok // Ska Rangers - Just The Way You Are // Jenny Lewis - Bad Man's World.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • song (Lucie, 11.12.2011 19:02) Reagovat

    Bohůžel tam neni jedna pisníčka, nebo jí nemůžu najít..... Jak seděj u toho táboráku a pak už jak pařej v tom bangkoku.....je tam ten bangkok za tmy a tam hraje ta písnička... rychlá energická.......

    • Re: song (David, 20.12.2011 17:27) Reagovat

      U táboráku hrála Monster - Kanye West Feat. Jay-Z & Rick Ross & Nicki Minaj & Bon Iver

      • Re: song (Lucie, 20.12.2011 19:35) Reagovat

        děkuujuuu =)))

        • Re: song (David, 21.12.2011 07:03) Reagovat

          Není zač:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY