Téma: 10 domácích tvůrců nejhorších filmů od roku 1989

Vydáno: 12.11.2022 11:30 - Václav Limberk | foto: Kučerafilm 2012

V tomto článku se podíváme na desítku tvůrců nejhůře hodnocených českých filmů natočených po roce 1989. Vedle děl zkušených režisérů Václava Vorlíčka nebo Jaroslava Soukupa tu najdeme i počiny zcela amatérské.
Poznámka: napsáno s vydatnou pomocí Československé filmové databáze. 

10. Zdeněk Troška 

Fotografie z filmu Babovřesky 2 / Babovřesky 2
© Falcon
Zdeněk Troška má na svém kontě filmy dobré i špatné. Ty z druhé kategorie v jeho tvorbě z posledních let však převládají. Zatímco mezi jeho nejlepší filmy lze počítat komedii Slunce, seno, jahody (69%) nebo pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci (69%), na opačné straně spektra se nachází jeho trojice Kameňáků (29% a méně) a Babovřesk (23% a méně) a také pohádka Z pekla štěstí 2 (24%). Z jeho posledních tří pohádek nejlépe vychází Čertoviny (56%) a nejhůře Strašidla (36%). 
Originální trailer filmu Babovřesky / Babovřesky

9. Tomáš Magnusek 

Tomáš Magnusek ve filmu Bastardi 3 / Bastardi 3
© Magnusfilm
Kromě režie je Magnusek i hercem, scenáristou a producentem. S nadsázkou lze říci, že představuje vlastní filmovou kategorii. Kariéru začal jako scenárista filmu Bastardi (43%), který vrhl světlo na odvrácenou stranu českého školství. Mezi jeho nejhorší režijní počiny musíme zařadit snímky Jedlíci aneb Sto kilo lásky (16%), Modelky s.r.o. (18%) a Bastardi 3 (22%). Jeho nejlépe hodnoceným počinem je dramedie Kluci z hor (52%). 
Český trailer filmu Bastardi 3 / Bastardi 3

8. Václav Vorlíček

Fotografie z filmu Saxána a Lexikon kouzel / Saxána a Lexikon kouzel
© 2011 Film Europe
Václav Vorlíček natočil některé z nejlepších československých snímků, ať už to je pohádka Tři oříšky pro Popelku (86%), komedie „Pane, vy jste vdova!“ (82%), Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (83%) nebo Dívka na koštěti (82%). Svou bohatou filmovou dráhu ale zakončil neslavně. Nejdříve natočil nepovedenou celovečerní hranou podobu oblíbeného večerníčku Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (29%) a potom tragické pokračování Dívky na koštěti nazvané Saxána a Lexikon kouzel (15%). Oba tyto snímky si mohl tento velký tvůrce určitě odpustit. 
Český trailer filmu Saxána a Lexikon kouzel / Saxána a Lexikon kouzel

7. Kryštof Hanzlík

Agáta Hanychová ve filmu Crash Road / Crash Road
© ČSFD.cz
Kryštof Hanzlík má na svém kontě čtyři autorské počiny, postapo sci-fi Poslední přesun (48%), rodinné sci-fi Do nebíčka (51%), pohádku Královský slib (54%) a komedii Crash Road. Právě poslední z těchto titulů s Agátou Hanychovou v hlavní roli je označován jako jeden z nejhorších českých filmů všech dob. Na Československé filmové databázi se tento počin "pyšní" 14% a je zde označen jako 55. nejhorší snímek z celé databáze.
Ukázka z filmu Crash Road

6. Tomáš Kučera

Iveta Bartošová ve filmu Poslední výkřik / Poslední výkřik
© Kučera film
Tomáš Kučera natočil v roce 2009 film Čepel smrti, který byl distributorem filmu označen jako "první český slasher", jenže snímek, který měl premiéru na DVD, se se 14% zařadil do žebříčku nejhorších filmů na 80. místo. O tři roky později následoval Poslední výkřik. Celovečerní mysteriózní horor s Ivetou Bartošovou, který se hrál v kinech, je s 11 % devatenáctý nejhorší film všech dob. Od té doby, alespoň podle ČSFD, Tomáš Kučera nic nenatočil. 
Trailer filmu Poslední výkřik

5. Eva Toulová

Tereza Petrášková ve filmu  / Casting na lásku
© Bontonfilm
Moravská rodačka a absolventka FAMU debutovala filmem Šťastná, který s 30% dopadl ještě zdaleka nejlépe. Pak už následoval pád do hlubin s komediemi Jak se moří revizoři (14%) a Casting na lásku (27%). Zatímco jeji hrané projekty dopadly tragicky, její dokumentární snímek Černobyl na kolečkách má na ČSFD.cz krásných 81%. Na druhé straně je nutné vzít v potaz, že ho hodnotilo pouhých 20 uživatelů. Na příští rok má Toulová naplánované snímky Superžena a Láska na zakázku
Trailer filmu Casting na lásku

4. Ján Novák

Fotografie z filmu Kameňák 4 / Kameňák 4
© Bontonfilm
Český režisér Ján Novák má na svědomí jedny z nejhůře hodnocených filmů posledních dvaceti let. Ještě nejlépe dopadla komedie Pepa (48%) s Michalem Suchánkem, pak už ale následují skutečné "perly" v podobě snímků Kameňák 4 (17%), Klíček (14%), Dukátová skála (13%) a Teambuilding, který se může "pochlubit" neuvěřitelnými 7%. V současné době natáčí pro televizní stanici JOJ seriály Hranica a Nemocnica.
Trailer filmu Teambuilding

3. Dušan Rapoš

Ján Koleník ve filmu  / Když draka bolí hlava
© ČSFD.cz
Slovenský režisér Dušan Rapoš se prosadil v polovině 80. let romantickým muzikálem Fontána pro Zuzanu (55%) s Evou VejmělkovouFontána pro Zuzanu 2 natočená v divokých devadesátkách dopadla ještě docela dobře (36%), ale Fontána pro Zuzanu 3 už moc dobře nedopadla (17%). O moc lépe nedopadly ani další Rapošovy snímky Cinka Panna (22%), Muzzikanti (33%), Když draka bolí hlava (12%) a jeho zatím poslední počin, komedie Ženská pomsta s 32%. 
Trailer filmu Když draka bolí hlava

2. Jaroslav Soukup

Jaroslav Sypal ve filmu Jak ukrást Dagmaru / Jak ukrást Dagmaru
© ČSFD.cz
Jaroslav Soukup je na rozdíl od některých výše zmíněných tvůrců skutečným profesionálem s nesporným talentem. Na svém kontě má kvalitní snímky, ať už je to historické drama Záchvěv strachu (75%) nebo boxerské drama Pěsti ve tmě (75%). Po roce 1989 se vrhl na ryze komerční tvorbu v podobě snímků Discopříběh II. (35%) a Kamarád do deště II. - Příběh z Brooklynu (47%) a českou verzí amerických Policejních akademií Byl jednou jeden polda, která je s 48 % ještě relativně kvalitní záležitostí. Pak ale následovala nepovedená pokračování Byl jednou jeden polda II - Major Maisner opět zasahuje (30%) a Byl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drak (15%) a "vrcholem" jeho tvorby pak byla crazy komedie Jak ukrást Dagmaru, která je podle ČSFD s 10 % devátým nejhorším filmem všech dob. V současnosti natáčí televizní seriál Policie Modrava
Ukázka z filmu Byl jednou jeden polda

1. Vít Olmer

Josef Nedorost ve filmu  / Bony a klid 2
© Bontonfilm
Vít Olmer, podobně jako Jaroslav Soukup, natočil několik kvalitních snímků, zvláště hořké komedie Co je vám, doktore? (72%) a Jako jed (71%) se Zdeňkem Svěrákem a také památný snímek Bony a klid (71%). Po revoluci pak natočil divácky velmi úspěšný snímek Tankový prapor (69%), na který přišly do kin přes dva miliony diváků. Pak ale následovala šňůra šíleností Ještě větší blbec, než jsme doufali (17%), Playgirls I. (12%), Playgirls II. (7%) a Waterloo po česku (7%), které zpečetily Olmerův status režiséra těch nejhůře hodnocených porevolučních titulů. A jeho comeback v podobě pokračování Bony a klid 2 (20%) tuto smutnou pravdu jen potvrdil.
Trailer filmu Bony a klid 2

Ti, kdo se do našeho výběru nevešli: 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY