Za horizontem: Na západní frontě klid připomíná peklo války

Vydáno: 05.11.2022 10:30 - Václav Limberk | foto: Netflix

Na Netflixu měl minulý týden premiéru protiválečný snímek Na západní frontě klid natočený podle klasického románu Ericha Marii Remarquea. Jak dopadla třetí filmová adaptace této knihy?

Na západní frontě klidRecenzoval/a Václav Limberk dne 05.11.2022 10:30. Na Netflixu měl minulý týden premiéru protiválečný snímek Na západní frontě klid natočený podle klasického románu Ericha Marii Remarquea. Jak dopadla třetí filmová adaptace této knihy? Hodnocení: 4
Fotografie z filmu Na západní frontě klid / Im Westen nichts Neues
© Netflix
Všichni jsme ho četli. Kniha Na západní frontě klid od německého spisovatele Ericha Marii Remarquea patřila k povinné četbě školní docházky, ale asi málokdo má tuto knihu v živé paměti. Při sledování Na západní frontě klid to není na škodu, protože jde o velmi volnou verzi knihy, která byla napsána v roce 1928. Zfilmována pak byla Američany hned o dva roky později a podruhé až na sklonku 70. let jako televizní film. Nyní se poprvé přihlásili o slovo němečtí filmaři a vznikla tak oficiálně první "domácí" verze. 

Příběh asi zná i ten, kdo knihu nečetl a jen o ní slyšel. Oficiální synopse filmu: Sotva sedmnáctiletý Paul (Felix Kammerer) jde za první světové války bojovat na západní frontu. Naverbovat se nechal s nadšením, to se ale v brutální realitě zákopů rychle vytrácí. (Netflix)

Felix Kammerer, Albrecht Schuch ve filmu Na západní frontě klid / Im Westen nichts Neues
© Netflix
Filmaři, kterými byli režisér Edward Berger a scenáristé a producenti Lesley PatersonIan Stokell, si k hlavní dějové linii ještě přidali paralelní linku o diplomatické misi, v níž figuruje Matthias Erzberger (Daniel Brühl), skutečná postava německé politiky, který vyjedná s francouzskou stranou takzvané příměří z Compiègne, kterým se 11. listopadu 1918 v 11 hodin oficiálně ukončí boje 1. světové války. Jak je vidět, film se nedrží věrně předlohy a jde si svou vlastní cestou. Ve výsledku pak má s knihou společného jen hlavního hrdinu a to, že jím je Němec. 

Těžištěm filmu jsou bojové scény ze zákopů, v nichž se naplno realizovaly velkolepě inscenované scény bitev a soubojů muže proti muži, předtím než kulometná palba skosila desítky lidských těl hrnoucích se k nepřátelskému zákopu. To podstatné z knihy, její protiválečné poselství je ve filmu zachováno a divák to cítí obzvláště silně právě při těchto scénách. Veškerou brutalitu, špínu a utrpení tu člověk pocítí téměř na vlastní kůži a v tom je největší síla této nové adaptace. Vrcholem filmu je pak scéna s tanky a plamenomety, které nemilosrdně likvidují protivníky a je jedno, jestli se vzdávají, nebo se snaží vzdorovat. Mnoho filmových scén se natáčelo i u nás, jako tomu bylo i u televizní verze z roku 1979.

Felix Kammerer ve filmu Na západní frontě klid / Im Westen nichts Neues
© Netflix
Ve světle současného válečného konfliktu na Ukrajině pak nabývá tento film ještě větší aktuálnosti a znovu připomíná zbytečnost a nesmyslnost jakéhokoliv válečného běsnění, na které doplácí v nejvyšší míře civilisté a nevinné oběti, zatímco její strůjci sedí v bezpečí svých paláců a chladně manipulují s masou lidí, která slouží jen jako materiál pro jejich osobní ambice.

Německo vysílá Na západní frontě klid do boje o Oscara a podobně jako náš zástupce Il Boemo má velkou šanci probojovat se na prosincový shortlist 15 snímků, z nichž se pak do finále probojuje pět snímků. Filmová síla i univerzálnost jeho poselství by mu to měla zaručit. Pro ty, co knihu nečetli, ani neviděli dvě předchozí filmové verze, je toto jedinečná příležitost jak trochu doplnit mezery ve vzdělání a ještě se přitom pobavit, i když jde o zábavu hodně drsnou, ale bohužel stále platnou.

Trailer filmu Na západní frontě klid


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Na západní frontě klid (Marcel, 06.11.2022 10:35) Reagovat

    4ekal jsem jestli bude pro mě toto nové zpracování také tak depresivní jako to předešlé televizní. Nestalo se tak, film mě vtáhl do své atmosféry hned od začátku a nedovolil mi se zvednout ani na okamžik. Skvělá počítačová trikařina, velmi realistické až na scénu s britskými tanky, tam si mohli dát filmaři trochu víc záležet na designu strojů a ne jen posadit plechovou krabici na podvozek BVP. Celý film jsem zhlédl v původním (německém) jazyce s titulky. Po dokoukání jsem zjistll že je k dispozici i česká jazyková verze ( inu proč ne když, se drtivá většina filmu točila i vyráběla u nás) a zkusmo jsem si tedy pustil část filmu s českým dabingem. Ne, nedělejte to, není to ono, ta němčina tam prostě patří. Za mě jako celek na jedničku. Pokud má něco vypovědět o nesmyslnosti války jako takové, tak je to tento film.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY