Recenze: Halloween končí jako nemastný neslaný konec

Vydáno: 14.10.2022 15:13 - Václav Limberk | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

V třetím dílu nové halloweenské série, která začala před čtyřmi roky komerčně úspěšným Halloweenem, se dočkáme rozřešení, nikoliv však divácky uspokojivého.

Halloween končíRecenzoval/a Václav Limberk dne 14.10.2022 15:13. V třetím dílu nové halloweenské série, která začala před čtyřmi roky komerčně úspěšným Halloweenem, se dočkáme rozřešení, nikoliv však divácky uspokojivého. Hodnocení: 2.5
Jenom rok po prostředním dílu nové trilogie Halloween zabíjí přichází finále v podobě trojky Halloween končí. Možná byla ta krátká doba mezi oběma díly ku škodě věci, protože kýžené finále je jednoznačným zklamáním a nejslabším dílem této nové trilogie. 

Rohan Campbell, Andi Matichak ve filmu Halloween končí / Halloween Ends
© CinemArt
Úvodní scéna, v níž místní nerd Corey Cunningham (Rohan Campbell) hlídá protivného spratka jménem Jeremy, je obměnou toho, jak kdysi Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) hlídala v prvním Halloweenu malého Tommyho a Lindsey. Akorát, že to působí, jakoby šlo o scénu z nějakého dílu Vřískotu. Nakonec je její vyústění sice překvapivé, ale nikoliv divácky uspokojivé. A to ve větší než menší míře platí pro celý tento film, který se odehrává čtyři roky po událostech z prvních dvou částí a v níž maskovaný Michael Myers (James Jude Courtney) hraje tentokrát jen epizodní a vedlejší roli a děj tohoto dílu se soustředí především na postavu Coreyho a jeho rodící se vztah s Laurienou vnučkou Allyson (Andi Matichak).

James Jude Courtney ve filmu Halloween končí / Halloween Ends
© CinemArt
A v tom je právě kámen úrazu. Ani postava Coreyho, ani herec, který ho hraje, nejsou zajímaví natolik, aby to utáhlo více jako dvě třetiny filmu. Laurie Strode, která byla vedle Myerse pro celou sérii vždy klíčová, tu funguje spíše jako vypravěčka a komentátorka událostí než činorodá postava, jako tomu vždy bylo. Tvůrci filmu, scenárista Danny McBride a režisér David Gordon Green se pokusili předat otěže příběhu nastupující generaci, ale to není důvod, proč chceme vidět Halloween. To, na co každý hororový fanoušek a zvláště u této série čeká, se tak dostaví až v závěrečné třetině filmu, ale to už celkový - nemastný, neslaný, ani přes pár pěkných zabití - dojem nezachrání. 

Halloween končí je tak jednoznačně nejméně povedeným dílem této nové trilogie, která se okázale hlásí jen k původnímu - nepřekonatelnému - filmu z roku 1978. Od té doby se všichni a marně snaží tento legendární snímek dostihnout a překonat. Lepší by bylo nechat už Michaela Myerse mrtvého a znovu ho už nekřísit. Doufejme, že toto byl opravdu poslední díl halloweenské série anebo alespoň této série, v níž se věk Michaela Myerse příblížil zaslouženému důchodu. A pokud ještě další Halloween, tak nějaký úplně nový a jiný. 

Trailer filmu Halloween končí


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY